Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er gulloppskriften

Alexander Dale Oens EM-suksess er det flotteste som har skjedd i norsk toppidrett på mange år. Her er treningstipsene hans.

MENS Alexander Dale Oen forbereder seg til Beijing-OL som medaljekandidat på flere distanser, kommer en liten PowerPoint-serie fra treneren hans til å bli vist på trenersamlinger Norge rundt. I hvert fall i de idrettsmiljøene som skjønner at framgang er et resultat av mye bevisst arbeid.

Få norske miljøer har vært så bevisste som Dale Oens klubb Vestkantsvømmerne der Stig Leganger-Hansen er hovedtrener, og i påsken kom det store gjennombruddet for både trener og elev:

•  I en sport som aldri har vært bedre, har norsk svømming fått sin hittil beste utøver.

Stort mer presist går det ikke an å måle suksess i toppidrett.

Å VÆRE god i svømming er så visst ikke typisk norsk. Det er 12 år siden forrige EM-gull i sporten, og underveis har det vært få tegn på framgang før Alexander Dale Oen startet sin systematiske ferd oppover rankinglistene.

Det er derfor PowerPoint- presentasjonen til Stig Leganger-Hansen med den forsiktige tittelen «Tanker rundt trening» er til å studere for alle. Den unge bergenseren har allerede vunnet utmerkelsen «Årets trener» flere ganger i sin egen idrett, men prinsippene han jobber etter når langt utover bassenget. På samme vis som dette svømmemiljøet i Bergen i flere år har nytt godt av jobbingen på tvers av idrettsgrenene gjennom Olympiatoppen på Vestlandet, er det nå tid for å gi tilbake av kunnskap.

Den er bred. Den ganske unge klubben Vestkantsvømmerne er norsk idrett i miniatyr med tilbud for alle fra babysvømming til Dale Oen og med en grunnleggende tanke om at den sosiale profilen også betyr noe for de som skal bli aller best.

ELLERS er det tilsynelatende ikke så mye sosialt ved å bli raskest i en verdensidrett som skiller ut vinnerne sine gjennom sekundenes hundredeler, og der det hele tida svømmes litt fortere. Under dette Europamesterskapet ble franske Alain Bernard historiens raskeste svømmer med den nye verdensrekorden 21.50 på 50 meter fri. Den gamle rekorden på distansen varte bare en måned, og det i en idrett der rammebetingelsene med basseng, badebukse og vann ikke utvikler seg så mye.

GULLGUTTEN: Alexander Dale Oen vant tre medaljer i EM i påsken. Her med gullmedaljen fra 100 meter. Foto: AFP/Scanpix
GULLGUTTEN: Alexander Dale Oen vant tre medaljer i EM i påsken. Her med gullmedaljen fra 100 meter. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

I beste fall kommer da framgangen fra stadig nye treningsmetoder. Når det gjelder svømming er impulsene særlig varierte. Sporten er så verdensomspennende at alle kontinentene er representert på rekordlista.

DER er ikke Alexander Dale Oen ennå, men treningsfilosofien hans gjør det mulig å komme dit

Det er der «Tanker om trening» lyder som et ekko fra den offensive norske toppidrettssatsingen fra tidlig på 1990-tallet. Det gjelder selvsagt å sprenge fysiske og mentale grener, men enda mer om å skaffe seg kunnskap om hvordan man kan sprenge dem.

Her er svømmemiljøet under Stig Leganger-Hansen tydelige på at både trenere og utøvere sammen har ansvar for å utfordre hverandre faglig, og at felles kunnskapsoppbygging er noe du naturlig driver med i hver eneste trening og konkurranse.

PLUSSER du på denne innstillingen med et stadig høyere antall treningstimer, er det mulig å ane hva som ligger bak framgangen. Men bare ane. Få idretter har et tøffere og tradisjonelt mer ensidig treningsregime enn svømming.

Det er nettopp for å bryte opp alle timene i bassenget at Dale Oen i tillegg til sine rundt 200 mil med svømming i året, kjører daglige styrke - og alternative økter. Lenge har han trent sammen med andre topputøvere fra Bergens-området; som for eksempel om å være førstemann opp på fjelltoppen Lyderhorn:

- Det er viktig for unge som trener så røft som flere av dem gjør, å finne sammen i galskapen. Søke fellesskap med andre som er gale. Det er ikke lett å være gal alene, kommenterte Kjell Tore Solvang i Olympiatoppen Hordaland den treningsøkta til Bergens Tidende, og det var alvor bak fleipen.

Å beholde et bredt, inkluderende treningsmiljø er den viktigste utfordringen for norsk toppidrett.

image: Her er gulloppskriften

FOR Alexander Dale Oen har denne kombinasjonen gitt en jevn framgang gjennom hele seniorkarrieren helt til påskens formidable 59,76 og seier på 100 meter bryst under EM i Eindhoven. Tida er verdens nest beste i år.

Bare den amerikanske rekordholderen Brendan Hansen har vært 15 hundredeler raskere, og i EM var også nordmannen tett opp til den ukrainske rekordholderen på den halve distansen da Alexander tok sølv på 50 meter. Det setter prestasjonene i perspektiv.

Fortsatt er han blant de yngste brystsvømmerne i verdenstoppen og i en fase i karrieren der han øker treningsmengdene. Det gir ingen fasit for videre framgang, men bare med dette mesterskapet har Alexander Dale Oen, treneren hans og klubbmiljøet i Vestkantsvømmerne satt en standard:

• For de som virkelig prøver, går det fortsatt an for en norsk utøver å bli best i hvilken som helst idrett.

image: Her er gulloppskriften
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media