Her er Hareides festfotball

Hva har tequila, rom & cola, og to kopper kaffe med fotball å gjøre? Sannsynligvis ingenting. Men det var starten på Hareides festfotballmiks.

Hareide tok den folkelige varianten da han meget spøkefullt skulle forklare grunnlaget for sin fotballfilosofi på pressekonferansen etter det norske festspillet mot Russland onsdag. Det startet på cruise i karibia før jul.

- Jeg satt i baren ved bassengkanten og flyttet drinker rundt, og startet med fire tequila i forsvar, sa Hareide og gliste bredt.

- Så dyttet jeg to rom og cola inn på midten, og etter det gikk resten av seg selv, he-he.

Og da Dagbladet tillot seg å foreslå gin & tonic på vingene, så kompletterte Hareide laget selv.

- Tja, he-he. Jeg håper folk forstår at dette er en spøk, så da kan vi jo sette to kopper kaffe helt på topp.

Om ikke annet for å kurere det som måtte oppstå av gruff, og vel vitende om at Drillo og Semb garantert ville valgt en robust longdrink på topp.

Skinners teori

Bare sånn at det er sagt. Avholdsfolket trenger ikke å kaste seg over telefonene enda en gang for å ringe Fotballforbundet og klage over lemfeldig omgang med alkohol i landslagsmiljøet. Det han sa var en metafor. For Hareides humoristiske bilde på sin egen gladfotballteori er like seriøs som den er enkel.

Suksessen hans er fundamentert på en miks av struktur og kreativitet, ikke ulikt kunsten å lage drinker. Og filosofien til Nye Norge ble født på Hareides mye omtalte førjulscruise i det karibiske hav.

- Jeg satt på balkongen på lugaren min på «Voyager of the seas», så solnedgangen og tenkte på fotball. Det var vakkert, smiler han.

Faglig har Hareide bygd sin fotballfilosofi på Burrhus Frederic Skinners læreteorier. Psykologen mente at menneskelig atferd avhenger av miljøet rundt en person. Eller for å si det kort og tabloid:

Skinner mener at miljøet og fellesskapet må gi mennesker positiv stimulering og oppmuntring for å skape et samfunn med atferd basert på samarbeid framfor konkurranse.

- Planlagt suksess

Det er derfor Hareide har snakket om å skape begeistring fra første dag han tok over landslaget.

- Jeg har møtt mange i miljøet de siste dagene som sier: «Herregud, nå har du vunnet de seks første kampene. Nå blir forventningene altfor store,» sier Hareide.

- Men sånn tenker ikke jeg. Jeg planlegger med suksess. Jeg søker hele tida det optimale. Det er viktig å vinne alle fotballkamper. Det er det man lærer mest av.

Fra landslaget trekker Hareide fram Hoseth som et godt eksempel på hva han mener.

- Tidligere trenere i Molde ville ikke bruke Magne fordi han var for dårlig defensivt. Og det gjør meg provosert. Da må man jo heller bruke ham i en rolle der man får brukt hans fantastiske offensive egenskaper.

For Hareide jager seieren, triumfen i alt han gjør. Han vil være offensiv, og positiv i tankegangen.

- Det siste jeg skrev på tavla til spillerne før kampen mot Russland var: «Vi må tørre mye!» En fotballspiller som ikke tør feile, tør heller ikke å vinne.

Og Hareide tror litt av suksessen bygger på at han tør stole på dem han selv har valgt ut.

- Det verste jeg hører er trenere som skylder på skader, været eller vinden om de taper en kamp. Det skiter jeg i. Hvilke signaler gir det til ei spillergruppe, til reservene, hvis jeg som trener går ut og sier at laget er så svekket fordi noen er skadet eller i dårlig form? spør Hareide.

Det er derfor han heller ikke nøler med å vrake «stjerner» foran mindre kjente navn.

- Blanding

Rent fotballfaglig har Hareide fokusert på et fast spillesystem i 4- 2- 3- 1 fra første trening. Han tror rolledyrking, og struktur over tid, er med på å gjøre Norge enda bedre.

- Er strukturen bra, så blir kreativiteten bedre. Det sier jo også Nils Arne Eggen i sin go'fot-teori. Jo strammere rammene er, jo lettere er det å være kreativ. Og jeg har veldig sansen for å blande de elementene.

- Her er jeg også inspirert av dansk fotball, og deres «tekniske skole». I Brøndbys ungdomsavdeling blir spillere lært opp til å lære seg å være kreative, velge ulike pasningsløsninger, ikke bare slå langt, eller bare opp mot kanten, som det har vært en tradisjon for i Norge.

Og selv om Hareide på sin nesten to timer lange pressekonferanse i går tok alle mulige reservasjoner mot at ting fort kan snu seg i fotball, så greide han aldri å skjule at opplevelsen han fikk mot Russland var en stor opplevelse.

- På onsdag gikk jeg rundt med hjertebank og kribling i magen. Jeg gledet meg som en unge til kampen, og jeg følte det nesten som om jeg skulle spille kampen selv, og la like mye stolthet og ære i det å være med og spille med flagget på brystet. Og det tror jeg spillerne merket. Det smittet nok over på dem, sier Hareide.

- Men da jeg kom ut på Ullevaal, og så hvor lite folk som hadde møtt opp, så ble jeg litt skuffet. Hvor i faen ble det av folket? Men hvis alle elleve tusen som var der tar med naboen neste gang, så blir det 22000 mot Wales. Og da er vi et godt stykke på vei.

DRINKLANDSLAGET: Dagbladet lot seg inspirere av Åge Hareides humoristiske metaforbruk på gårsdagens pressekonferanse, og har satt opp det optimale drinkelandslaget. I mål er barkeeperen selvskreven, fire hardtsparkende tequila-shot danner en solid forsvarsmur. To rom & cola på midten gir rom for kreativitet, og med gin & tonic på flankene, går løpene garantert rett fram. Det hele toppes med to kopper kaffe, for å skape den perfekte balansen på topp. Akkurat som Hareides landslag utgjør disse en blanding av ulike egenskaper, som til slutt blir en sikker vinner på enhver fotballkveld.