KLAR FOR KAMP:  Per-Mathias Høgmo holdt pressekonferanse på Stade de France i går kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KLAR FOR KAMP: Per-Mathias Høgmo holdt pressekonferanse på Stade de France i går kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Her er Høgmos dom etter 242 dager som sjef for Nye Norge

I kveld venter 80 000 tilskuere i Paris.

PARIS (Dagbladet): Per-Mathias Høgmo har vært landslagstrener i 242 dager. I kveld venter den hittil tøffeste motstanderen, Frankrike i Paris.

Kampen på Stade de France er riktignok «bare» privatkamp. Men for Høgmo handler hver kamp om å utvikle spillestilen han ønsker: Et mer ballbesittende og sjanseskapende Norge.

Skal han klare å selge budskapet til omgivelsene, er omgivelsene avhengig av å se progresjon.

Ser vi på resultatene isolert - og ikke prestasjonene bak resultatene - er det ikke mye å rope hurra for.

Men Høgmo er fortsatt i en fase der han tar et godt spill og marginalt tap, heller enn en seier på bakgrunn av flaks og tilfeldigheter.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått igjennom spillestilen. Den er tydelig forankret, og det har vært progresjon fra første kamp, erklærer Høgmo.

Stjernegalleri Norge trente i går kveld på Stade de France. Laget møter et galleri av stjerner foran 80.000 tilskuere, som vil se hjemmelaget vise gryende VM-form og høvle over gjestene.

På sju kamper under Høgmo har vi vunnet én kamp, 2-1 mot Moldova 15. januar. Men dette fratar ikke 54-åringen fra Gratangen nattesøvnen.

- Se på hva vi har gjort. Borte mot Danmark i november tapte vi 2-1, men vi skapte sju målsjanser. Det samme gjorde vi hjemme mot Skottland (0-1). Borte mot Tsjekkia hadde vi også sju-åtte sjanser, påpeker Høgmo.

Dette bringer ham over på minussiden.

- Vi er ikke effektive nok. Vi klarer ikke å omsette nok sjanser til mål. Det blir synliggjort ved at vi har elleve spisser i utlandet. Flere av dem har et stort potensial, men får det ikke ut i antall mål.

Dedikerte spillere Treneren ser også problemer i den andre boksen, det som skjer foran egen keeper. Mens Norge har scoret seks mål med Høgmo som sjef, har vi samtidig sluppet inn 13.

- Vi må bli bedre i begge boksene. Vi må få opp effektiviteten både i angrep og forsvar.

Han fortsetter:

- Kort oppsummert er jeg veldig fornøyd med progresjonen. Jeg er fornøyd med dedikasjonen og profesjonaliteten til spillerne. De har ekstremt lyst til å bli gode. Men så må vi øve på effektiviteten i begge boksene.

Nettopp derfor er han tilfreds med kveldens motstander.

Det ypperste - Vi får testet oss mot noe av det ypperste. Vi får gode svar på hvor mye vi klarer å skape offensivt. Og vi får svar på hvordan vi framstår i de ulike fasene av det defensive spillet.

Kaptein Brede Hangeland liker utviklingen.

- Siden Per-Mathias overtok har han vært tydelig på at dette er en prosess inn mot EM-kvaliken. Det har vært litt prøving og feiling i så måte. Men ting tyder på at det går i riktig retning. Jeg håper vi er forberedt når kvalifiseringen starter til høsten.

Hangeland fortsetter:

- For min egen del er det ganske stor forskjell på rollen som midtstopper før og nå. Vi ønsker å styre kamper i større grad, og da må vi stå litt høyere opp på banen. Det gjør at vi blir litt mindre folk bak ballen. Det kan være en utfordring. Men når spillet sitter, kan det bli veldig bra.

PRAT PÅ SIDELINJA:  Per-Mathias Høgmo i samtale med kaptein Brede Hangeland på Stade de France. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PRAT PÅ SIDELINJA: Per-Mathias Høgmo i samtale med kaptein Brede Hangeland på Stade de France. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer