<strong>KJENDISPAR I POLEN:</strong> Kamil Stoch og kona Ewa Bilan-Stoch ser fram til hopprenn på hjemmebane denne helga. Foto: NTB Scanpix
KJENDISPAR I POLEN: Kamil Stoch og kona Ewa Bilan-Stoch ser fram til hopprenn på hjemmebane denne helga. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Her er hoppsportens superpar: - Veldig hyggelig, sier Tande

- Så fort vi er ferdig hoppet, er det alltid en god tone. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ZAKOPANE (Dagbladet): Denne helga har verdenscupen i hopp kommet til Zakopane i Polen. En større stjerne enn verdenscupleder Kamil Stoch (29) finner du ikke i landets vinterhovedstad.

Stoch er født på sykehuset her. Sammen med kona Ewa Bilan-Stoch bor han i Zab, en landsby fem kilometer nord for Zakopane.

- En veldig hyggelig fyr, sier den norske rivalen Daniel-André Tande (22).

Selv har han fått økt kjendisstatusen etter tredjeplassen i Hoppuka. Men i Zakopane må han spille annenfiolin. Rundt 23.000 billetter er revet bort til hvert av rennene i helga. Lørdag er det lagkonkurranse, søndag er det individuelt renn.

Ville priser

På sidelinja vil Ewa Bilan-Stoch støtte sin populære ektemann. Flere tusen tilskuere vil ikke engang komme inn. På svartebørsen går billetter for ville priser, etter polsk målestokk.

- Det blir moro, sier Tande, som ligger på andreplass i sammendraget.

- Jeg liker å hoppe i bakken. Og jeg håper jeg kan gi Kamil fight.

<strong>GLEDER SEG:</strong> Daniel-André Tande tar en titt i dagens polske aviser. De er stinne av hoppstoff. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
GLEDER SEG: Daniel-André Tande tar en titt i dagens polske aviser. De er stinne av hoppstoff. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Zakopane ligger ved foten av Tatra-fjellene. I avisene prioriteres hoppstoff for alle penga i dag. Fans - spesielt kvinnelige - står utenfor hotellet til hopperne og håper på et glimt og en autograf.

Dett største idolet - Kamil Stoch - er allerede opptatt. Kona Ewa er et par år eldre, også hun fra Zakopane. Men det var først i Planica for en del år siden at de ble kjærester. Hun elsker å fotografere. Bryllupet sto i august 2010.

Ikke samme status

Den polske journalisten Pawel Wilkowicz har 50.000 følgere på Twitter. Han opplyser at ekteparet Stoch ikke kan sammenlikne seg med statusen til Bayern München-spiller Robert Lewandowski (28) og kona Anna (28).

Dette har med profil i sosiale medier å gjøre. Og fotball er tross alt den mest populære idretten i Polen.

Men denne uka er det dobbelt hopprenn i landet - Wisla forrige helg, og nå Zakopane. Alt dreier seg om Kamil og Ewa. Flere millioner polakker vil sitte klistret til skjermen. I bakken blir det en heksegryte omtrent uten sammenlikning i hoppsammenheng.

- Du har ikke vært på hopprenn før du har vært i Zakopane, sier den norske sportssjefen Clas Brede Bråthen.

Norske idoler

Allerede da nordmennene landet i Krakow torsdag ettermiddag ble de gjenkjent på flyplassen. Folk var frampå og lurte på om de kunne få ta et bilde.

Tande og co. var velvillighetene selv. Han skryter av det polske publikummet:

<strong>POPULÆRE:</strong> Allerede torsdag kveld begynte kvinnelige fans å samle seg utenfor hotellet til hopperne i Zakopane. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
POPULÆRE: Allerede torsdag kveld begynte kvinnelige fans å samle seg utenfor hotellet til hopperne i Zakopane. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

- De jubler for flere enn sine egne. Og de jubler for bra skihopping. Selv da jeg var her første gang - og var ganske ukjent - fikk jeg jubel.

Denne helga vil mye dreie seg om duellen mellom ham og Kamil Stoch. Polakken har et forsprang på 66 poeng når 13 av 27 renn er gjennomført i verdenscupen.

- Det er mange renn igjen. Mye kan skje, påpeker Tande.

- Men så fort vi er ferdig hoppet, er det alltid en god tone.

Begge deler

- Hva foretrekker du: Å vinne verdenscupen sammenlagt, eller VM-gull i stor bakke?

- Begge deler. Så får vi se hva jeg står igjen med til slutt, sier han og smiler lurt.

Sveitseren Simon Ammann har bakkerekorden i Zakopane på 140,5 meter.

Verdenscupen i hopp

Sammendrag etter 13 av 27 renn:

1) Kamiel Stoch, Polen, 833 poeng

2) Daniel-André Tande, Norge, 767 poeng

3) Domen Prevc, Slovenia, 751 poeng

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer