Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug, doping:

Her er Johaug-dommen: Utestenges i 13 måneder

Vurderer å anke. 

DOMMEN: Therese Johaug på hytta på Sjusjøen. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet 
DOMMEN: Therese Johaug på hytta på Sjusjøen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Therese Johaug er utestengt i 13 måneder for sin ulovlige bruk av stoffet clostebol.

Det bestemte domsutvalget i Norges Idrettsforbund i dag.

"Therese Johaug, født 25. juni 1988, taper retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv, for et tidsrom av 13 - tretten – måneder med virkning fra tidspunkt for ilagt suspensjon 18. oktober 2016.", skriver Domsutvalget.

Dermed blir hun utestengt én måned mindre enn det Påtalenemda i Antidoping Norge innstilte på.

Påtalenemda ville utestenge Johaug i fjorten måneder, men Domsutvalget falt ned på kortere straff.

«Therese Johaug har etter Domsutvalgets syn utvist slik ubetydelig skyld at utestengelsen bør fastsettes til noe lavere enn Antidoping Norges påstand på 14 måneder.» , heter det i dommen.

Likevel vil ikke Domsutvalget falle ned på at Johaug er uten skyld i den positive dopingprøven. Det ville i så fall kunne ha frikjent henne.

«På denne bakgrunn har Domsutvalget kommet til at Johaugs spørsmål til og forsikringer fra legen ikke innebærer tilstrekkelige undersøkelser fra hennes side. Hun burde i det minste ha forsikret seg enda klarere om at legen konkret hadde undersøkt produktet opp mot dopinglisten. Hun kunne ikke bare stole på at han (trolig) hadde gjort dette.», skriver Domsutvalget i dommen.

Vurderer anke

Therese Johaug har allerede fått dommen. Hun fastholder sin uskyld, og vurderer nå om hun skal anke dommen videre til appellutvalget eller direkte til idrettens voldgiftsrett, CAS, i Lausanne.

«Jeg er glad for at domsutvalget ser at det ikke var noen prestasjonsfremmende hensikt eller effekt ved bruken av leppekremen. Jeg er også glad for at utvalget er enige i at jeg ikke hadde noen grunn til å tvile på de forsikringer jeg fikk av landslagslegen. Jeg skjønner at dopingreglene må være strenge. Det føles likevel feil at jeg kan få tretten måneders utelukkelse for bruk av en leppekrem. Jeg vil bruke de nærmeste dagene til å tenke igjennom hva jeg skal gjøre videre sammen med min advokat.», skriver Johaug i en pressemelding.

Også Antidoping Norge vurderer hva de skal gjøre videre nå.

- Påtalenemnden i Antidoping Norge vil bruke noen dager på å lese dommen grundig og vurdere begrunnelsen nøye før det tas en endelig avgjørelse om en eventuell anke. Påtalenemnden merker seg at NIFs domsutvalg deler Påtalenemndens syn på at utøver har et personlig ansvar, sier prosessfullmektig Niels R. Kiær i en pressemelding fra Antidoping Norge.

Begge parter har 14 dager på seg til å anke saken inn for appellutvalget, men også det internasjonale antidopingbyrået Wada, det internasjonale skiforbundet FIS og den internasjonale olympiske komité, IOC, har ankerett i denne saken.

Dersom noen av partene ønsker å anke den direkte til CAS er ankefristen 21 dager.

Fortvilet på Johaugs vegne

I Norges Skiforbund er det først og fremst fortvilelse over Johaugs situasjon som preger dagen.

-Dette er først og fremst en vanskelig dag for Therese og norsk langrenn. Vi er fortvilet over hvordan Therese har det og føler med henne, sier skipresident Erik Røste i en pressemelding fra forbundet.

- Samtidig har Skiforbundet respekt for at domsutvalget har gjort en vurdering i henhold til gjeldende regelverk og rettspraksis. Vi er glade for at domsutvalget har full tillit til Therese Johaug og Fredrik Bendiksen sine forklaringer, sier Røste.

Landslagssjef Vidar Løfshus kan nå sette punktum for alle VM-spekulasjoner rundt Johaug, og konstaterer at OL er innen rekkevidde om dommen blir stående på 13 måneder.

-Det er godt at NIF´s domsutvalg nå har kommet til en konklusjon, sier Løfshus i pressemeldingen.

- Vi føler veldig med Therese i denne saken og skal støtte henne så godt vi kan. For hele laget, og for alle involverte, har dette vært en lidelse. Dommen, hvis den blir stående, innebærer at Therese rekker OL. Nå kan vi se fremover mot Pyeongchang 2018 og gleder oss til å reise på samling igjen med Therese til høsten. Vi savner henne som frontfiguren i laget, sier Løfshus.

Leppekrem

Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol i høst grunnet bruk av Trofodermin på en solforbrent leppe i Italia, og ble midlertidig utestengt.

I januar møtte hun til to dagers høring på Ullevaal Stadion, som dannet grunnlaget for dagens dom.

15 journalister og 12 fotografer var til stede i salen under høringen, og ytterligere 30 journalister fulgte den fra gangen.

Har trent for OL

Therese Johaug får ikke lov til å trene med landslaget mens hun er utestengt, men har jobbet hardt på egen hånd både rundt hytta på Sjusjøen og i OL-løypene i Pyeongchang.

Hun har regnet det kommende VM som tapt, men OL neste år har blitt det nye, store målet.

Med 13 måneders utestengelse rekker hun å komme tilbake tidsnok til at hun får kvalifisert seg og konkurrert i Pyeongchang i 2018.

Landslagslege Fredrik Bendiksen trakk seg fra sin stilling etter kremtabben.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!