Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge - Tsjekkia - 5 dager igjen

Her er kjempen som kan redde Norge: - Hele familien er gal

- På en god dag er jeg 196 centimeter høy, sier Bjørn Maars Johnsen (25). 

POPULÆR: Bjørn Maars Johnsen var omsvermet under dagens pressetreff med fotballandslaget i Sandvika.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
POPULÆR: Bjørn Maars Johnsen var omsvermet under dagens pressetreff med fotballandslaget i Sandvika. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Fotballandslagets trener - Lars Lagerbäck (68) - har i løpet av det siste døgnet samlet spillerne på Thon Hotel Oslofjord i Sandvika. Lørdag venter Tsjekkia i VM-kvaliken på Ullevaal. Tirsdag om åtte dager er det privatlandskamp mot Sverige.

Størst nysgjerrighet på det første møtet med pressen i ettermiddag, var det til Hearts-spissen Bjørn Maars Johnsen (25). Dette er første gang norsk-amerikaneren blir kalt inn på landslaget.

- Det er noe nytt og spennende. Egentlig surrealistisk. Jeg hadde håpet å komme med da jeg scoret hat-trick i fjor. Det gjorde jeg ikke, og da trodde jeg sjansen var gått. Men nå er jeg her. Det er spennende, sier Maars Johnsen til Dagbladet og annnen presse.

Omsvermet

Han var en omsvermet og svært synlig mann på pressetreffet i Sandvika utenfor Oslo, der landslaget har basen sin.

Til Dagbladet forteller Maars Johnsen at han er 195 centimeter høy, men at han på «gode dager» strekker seg til 196 centimeter. Han veier 82 kilo, men tilføyer - også her - at han på «gode dager» er 85 kilo. Det norske trenerapparatet sammenlikner ham med Tore André Flo.

Landslaget har ikke hatt en naturlig goalgetter de siste åra. Og i skadefraværet til Joshua King får Maars Johnsen muligheten til å vise hva han er god for. Han har norsk far og amerikansk mor.

SAMTALE: Bjørn Maars Johnsen i prat med TV 2's Davy Wathne. Foto: Tore Ulrik Bratland
SAMTALE: Bjørn Maars Johnsen i prat med TV 2's Davy Wathne. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Hele familien er gal over at jeg er tatt ut på laget. Det er et veldig stolt øyeblikk, sier 25-åringen, som - sett med norske øyne - har hatt en spesiell karriere.

Lavere divisjoner

I Norge prøvde han seg i ung alder i Vålerenga og Tønsberg. Siden har han vært innom ikke fullt så kjente lag i Spania og Portugal, vi snakker om klubber som Antequera, Atlético Baleares og Louletano.

I 2015 kom han til Litex Lovech i Bulgaria.

I fjor ble han klar for Hearts i den skotske topperien. Denne sesongen kom laget på femteplass. Spissen scoret fem av målene.

- Hva kan vi forvente av deg hvis du slipper til mot Tsjekkia og Sverige?

- Forhåpentligvis noe nytt. Det er handler ikke bare om headinger fordi jeg er en høy spiller. Jeg håper at jeg kan bidra med «drive» og press. Vi må vise at vi ikke er redde for noen og kan presse høyt på banen.

- Jeg har spilt mot Celtic i Skottland. Du må vise at det ikke spiller noen rolle hvem du møter. Vi må vise at vi er nordmenn, sier Maars Johnsen, og sikter til den tradisjonelle, norske fysikken som åpenbart har vært fraværende de siste åra.

Amerikansk

25-åringen snakket engelsk til pressen i dag. Men han lover å komme sterkere tilbake på norsk etter et par pressemøter.

- Hvordan opplever du medieoppmerksomheten?

- Sånn er det i Skottland også, så det er ingen stor ting. Nå handler det om å pushe seg selv, komme på laget og vise hvem jeg er.

Selv om han tilsynelatende oser av selvtillit, mener Maars Johnsen at han ikke er i nærheten av standarden til Tore André Flo.

- Men jeg håper at jeg kan bli det en dag. Jeg må ta steg for steg.

Spesiell

Maars Johnsen har bodd fire år i Norge, og besøker landet hvert år. Han innrømmer at veien til landslaget har vært spesiell.

- Det er en god story som jeg vil snakke om snart. Ikke i pressen, men jeg er i kontakt med en publisher. Jeg håper historien kan hjelpe andre som vil opp og fram.

Norge trener på Ullevaal, Bislett og Åråsen denne uka. Om Maars Johsen sa Lagerbäck på dagens pressekonferanse:

- Han så pigg ut i går. Han gjorde ingenting for å motbevise at jeg hadde bedømt ham feil. Alle som er i troppen har en mulighet til å starte. Men vi få se, det vil treningene avgjøre.

- Hvordan bedømmer du høyden og fysikken hans?

- En lang spiller. «Perry» (Per Joar Hansen, assistent) sammenlikner kroppskonstruksjonen og rørligheten hans med Tore André Flo. Det synes jeg passer bra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!