Her er landene vi kan møte i VM-kvaliken

- Vi havner litt lenger ned enn vi håpet på, sier Ola By Rise.

(Dagbladet.no) Den norske EM-nedturen ble forseglet onsdag kveld, da tyrkisk seier sørget for at Norges fire mål mot Malta ikke fikk noen betydning.

Men allerede denne helga er det på tide å rette blikket framover igjen.

For på søndag trekker FIFA kvalikgruppene til VM i Sør-Afrika om to år. I dag ble den ferskeste FIFA-rankingen prestentert, og det er den som skal ligge til grunn når seedingen lørdag blir bekreftet.

Seedet på tredje nivå

Norge har tatt store steg på rankingen de siste månedene, men falt denne måneden hele sju plasser - til 28. plass. Det var et kostbart fall for de norske gutta.

- Vi ble hardt straffet for tapet mot Tyrkia, både med tanke på at vi ikke gikk til EM og med tanke på fallet på rankingen. Systemet til FIFA slår voldsomt ut noen ganger, uten at jeg ønsker å være systemkritisk av den grunn, sier assistenttrener Ola By Rise til Dagbladet.no.

Hvis vi bare tar med de europeiske lagene er Norge på en 19. plass.

Det betyr at - såfremt ikke FIFA går tilbake på det organisasjonen hele veien har sagt skal ligge til grunn for oppsettet - blir seedet på tredje nivå. Hadde Norge vært blant de 18 beste, ville vi blitt seedet på andre nivå.

NY KVALIKRUNDE: På søndag blir det kjent hvilke motstandere Steffen Iversen & Co. trekker til kvalikgruppene. Foto: ARNT E. FOLVIK
NY KVALIKRUNDE: På søndag blir det kjent hvilke motstandere Steffen Iversen & Co. trekker til kvalikgruppene. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Det er et hakk under det vi håpet på, men dette er ikke ting vi kan gjøre noe med nå, sier By Rise

Tyrkia, Bulgaria og Israel har alle tatt gigantiske klyv oppover og gått forbi Norge.

Vil gjerne ha Hellas igjen

Dermed vil Norge møte England, Romania, Skottland, Tyrkia, Bulgaria, Russland, Polen, Sverige eller Israel. I tillegg til ett av de toppseedede lagene.

- Fra denne gruppa vil jeg nok foretrekke Israel, som er dårligst rangert. Jeg er heller ikke livredd for England, som vi kan ta poeng fra både hjemme og borte. Jeg tror ikke det er så veldig stor forskjell på de fleste lagene i nivå to og tre, sier Ole By Rise.

Italia, Spania, Tyskland, Tsjekkia, Frankrike, Portugal, Nederland, Kroatia eller Hellas vil også ende i Norges gruppe, fra nivå én.

- Her tar jeg gjerne Hellas en gang til. Vi var bedre enn dem spillemessig i begge kampene, men fikk ikke betalt godt nok for det. Det er en rutinert gjeng, men hvis vi møter dem igjen vil vi være enda bedre forberedt.

Kostbart tap for England

Her er landene vi kan møte i VM-kvaliken

Det blir ikke noen møter med våre nordiske naboer Danmark og Finland, som er i samme seedingsgruppe som oss. Men vi kan trekke Sverige, som er andreseedet.

Ole By Rise er ikke så veldig opptatt av hvem Norge møter fra de laveste seedingsgruppene. Landslaget viste nemlig i EM-kvaliken at det sjelden feiler mot antatt svakere lag.

- Vi tråkket feil bare én gang, hjemme mot Bosnia. Ellers har vi vært flinke til å ta antatt dårligere motstand på alvor.

Onsdagens tap for Kroatia ble også svært kostbart for England. EM gikk fløyten og nå har de også falt på rankingen slik at de ikke blir toppseedet til VM-kvalifiseringstrekningen.

53 europeiske nasjoner vil delta i VM-kvaliken, som starter neste høst. Disse landene skal gjøre opp om 13 mesterskapsplasser. De ni gruppevinnerne vil være automatisk kvalifisert og så skal de åtte beste toerne møte hverandre i playoff.

PS! Argentina topper fortsatt FIFA-rankingen, foran Brasil og Italia.

Her er landene vi kan møte i VM-kvaliken
FORTSETTER? Det meste tyder på at Åge Hareide fortsetter som landslagssjef, og det er ventet at han vil bestemme seg en av de neste dagene.