Her er landets beste 17-åringer

Les om fotballtalentene!

(Dagbladet.no): Tidligere i vinter vurderte landslagstrener Tor Ole Skullerud G19-troppen for Dagbladet.no.


Nå vurderer G17-trener Øyvind Nilsen sitt mannskap.

Nilsen har nylig hatt med seg spillerne på samling og firenasjonersturnering på La Manga. Avgrensningen er satt ved spillerne som var med på den treningsleiren til Spania. I tillegg kommer tre spillere som ville vært med om de ikke var skadd.

Vil ikke hausse opp

Øyvind Nilsen har lang erfaring med aldersbestemt fotball, og han er forsiktig med å hausse opp enkeltspillere. Likevel nevner han en kvartett som ligger ekstra godt an.

- De som ligger best an per i dag, er Kim André Madsen (Lyn), Per Egil Flo (Sogndal) og Tommy Høiland (Bryne). Mohammed Fellah (VIF) følger i sjiktet straks etter, sier Nilsen.

Han har stor tro på at disse spillerne kan etablere seg på toppnivå.

- Hvis utviklingen fortsetter som forventet, vil disse bidra i toppen av norsk fotball. Godt tippaliganivå er innen rekkevidde i løpet av noen få år. Hva som skjer utover det, er vanskelig å spå, kommenterer Nilsen.

TALENTFULL: Per Egil Flo (Sogndal). Foto: Tor Yttri
TALENTFULL: Per Egil Flo (Sogndal). Foto: Tor Yttri Vis mer

Man. Utd. vs. Skavøypoll

Men for at utviklingen skal fortsette som forventet, må spillerne styre unna de mange fellene som lurer for unge talenter.

- Landslagsspillerne opplever et stort trykk, et trykk som kan være vanskelig å takle. Det har iallfall en fem-seks av spillerne våre fått merke, sier Nilsen.

Peter Orry Larsen er en av spillerne som har opplevd størst trykk. Blant annet har han trent med Manchester United, men har valgt å fortsette i Skavøypoll i Sogn og Fjordane.

- Hva anbefaler dere fra landslagsledelsens side for de unge talentene - Manchester United eller Skavøypoll?

- Vi anbefaler egentlig ingenting, men vi nevner de tingene som bør tenkes gjennom. Avgjørelsene må spillerne og deres familier ta selv, svarer Nilsen.

Søker bredt

Uansett understreker han at de som er best i dag, ikke nødvendigvis trenger å bli de beste spillerne på sikt.

- Spillerne utvikler seg veldig forskjellig. Et eksempel er sammenligningen mellom Ole Gunnar Solskjær og John Arne Riise. Sistnevnte slo gjennom veldig tidlig, mens Solskjær spilte for Clausenengen langt opp i årsklassene, påpeker Nilsen.

Derfor har han i dag rundt 40 spillere på blokka, og i tillegg forsøker han å søke så bredt som mulig.

- Det kan plutselig dukke opp folk som ikke står på blokka. I sin tid var det for eksempel flere stoppere i det sterke kullet som vi vurderte høyere enn Brede Hangeland. Men i dag er han kanskje den beste av dem, poengterer Nilsen.

Trenerens vurdering av La Manga-troppen:

Alexander Vangen, Bodø/Glimt - Keeper. Er en av flere keepere i årsklassen som er spennende, ingen har skilt seg skikkelig ut så langt. Framgangen har vært stort, spesielt fysisk. Han blitt raskere og mer bevegelig, og i tillegg har han bra forutsetninger kroppsmessig.


Thomas Steinsholt, Tønsberg
- Var med til La Manga som annenkeeper. Også han har hatt god utvikling, selv om han ikke er så veldig høy ennå. Har styrken sin på streken, med bra spenst og reaksjon. Må enten bli høyere eller utvikle spenst og timing.


Lars Ramstad, Rosenborg
- Høyreback. Har kolossal fysikk, er løpssterk og fysisk sterk i dueller. I det siste har han hatt stor framgang i både samhandling og på det individuelle planet. Utviklingmålet er først og fremst å bli hurtigere på ballbehandling.


Andreas Aakre, Bodø/Glimt
- Stopper. Høy og veldig sterk fysisk. Han har utviklet seg veldig godt på den defensive samhandlingen, men særlig på det offensive. Slår svært gode langpasninger, som kan sammenlignes med de beste i Europa.


Kim Andre Madsen, FC Lyn Oslo
- Stopper. Rask og veldig god én mot én. Er en av de som har hatt stor framgang i det siste. Utviklingsmål går særlig på den offensive biten, slik at han kan servere medspillerne.


Per Egil Flo, Sogndal
- Venstreback. Er omskolert fra flanken. Håvards nevø er en av de som, sammen med Kim, er voldsomt spennende. Bra venstrebein. God vurderingsevne. Stor framgang defensivt i det siste.

Jørgen Hansen, Fredrikstad - Høyreback og høyre stopper. Har ikke vært mye på landslaget, men er en idrettsgutt som har stor framgang. Styrkene hans er tempo og gode valg, samt god utførelse i pasningsspillet. Kan komme i framtida, men trenger litt mer ro i spillet.

Thomas Valø, Rosenborg - Venstre back eller flanke. Særpreges av stor fart og et godt venstrebein. Utviklingsmulighetene går særlig på orientering på banen, slik at det blir lettere å ta riktige valg.

Peter Orry Larsen, Skavøypoll - Balanserende midtbanespiller. En spiller som har vært koblet til for eksempel Manchester United. Han har et veldig godt overblikk, god omgang med ballen og bra pasningspill. Siden han valgte å holde seg i ro, har han fått et veldig løft. Kan bli bedre på hurtige forflytninger.

Niklas T. Bergseth, Odd Grenland - Balanserende midtbane. Er fysisk sterk og har et veldig godt venstrebein. Tar gode valg og er dessuten en god ballspiller. Som for Orry Larsen, er det særlig hurtige forflytninger som kan bli bedre. Er blitt bedre allerede takket være et godt treningsmiljø i Odd.

Tore Kannelønning, Stord - Balanserende midtbane. Også han har god spilleforståelse og et godt venstrebein. Sånn sett er han ganske lik midtbanekollegene Orry Larsen og Bergseth. Det samme gjelder forbedringspotensialet, også han kan bli bedre på forflytning.

Mohammed Fellah, Vålerenga - Tilbaketrukket spiss. God til å behandle ballen, og også han har et veldig godt venstrebein. Intens og kvikk i spillestilen. Har hatt som mål å bli bedre til å bruke ferdighetene til laget beste, og på dette området har han tatt mange steg.

Eirik Halvorsen, Moss - Tilbaketrukket spiss. Er ikke like kjapp som Mohammed Fellah, men er godt trent og har godt blikk for å møte vende og å slå pasninger.

Tommy Høiland, Bryne - Spiss. Hurtig i tillegg til å være en veldig god avslutter. I avslutningsfasen kan han sammenlignes med de beste rundt omkring. Arbeider både med posisjonering og å variere angrepsmønsteret. Hvis han klarer å bruke den brennende vinnerviljen sin riktig, blir han en toppspiss i Europa på det nivået vi snakker om nå.

Ole Kamara, Stabæk - Spiss. Har veldig gode løpsmønstre og posisjonerer seg godt. Har gjennomgående bra fart, og i tillegg er han løpssterk. Utfordringen er å omsette flere av sjansene.

Sverre Digerud, Kongsvinger - Spiss. Stor, sterk, robust og med stor løpskapasitet. Er flink til å dukke opp inne i feltet, hvor han er god til å posisjonere seg. Dermed scorer han hyppig. Samtidig kan han utvikle både hodespillet og evnen til raske forflytninger.

Thomas Seland, Mandalskameratene - Høyre ving. Kvikk, på både kort og lengre distanse. Har også et godt retningsbestemt mottak samt slår jevnt gode innlegg. Viktig for ham å stabilisere seg, samt å ta flere intitiativ. Da kan han bli god.

Marius L. Enger, Odd Grenland - Ving/spiss. Har veldig god løpskapasitet, er aggressiv og har stor forståelse for posisjonering i det offensive spillet. Som følge av det bidrar han gjerne til å gjøre andre bedre. God i avslutningsfasen, men må jobbe med ballbehandlingen, særlig speilvendt.

Skadde spillere som ikke fikk vært med:

Martin Elvestad, Fredrikstad - Balanserende midtbanespiller. Er en litt annen type enn de vi hadde med i samme posisjon. Har stor fart i beina og er god på ballbehandling. God som både førsteforsvarer og førsteangriper, men mangler litt på hodespillet.

Lars Chr. Thorsen, Fløy - Spiss/ving. Var den som tidlig markerte seg mest, men har seinere slitt med en skade i bekkenet. I februar var han med på samling i Kongsvinger, hvor han viste fart, pondus, blikk og godt hode- og pasningsspill. Vi håper han kommer tilbake som en dominerende spiller til sommeren. Aram Kalili, Start - Spiss. Har nettopp fått norsk statsborgerskap, men vi har sett ham på de regionale samlingene. Er en meget god hodespiller og avslutter. Får ofte fruktbart spill rundt seg.

Debatt

• Hva tror du er det viktigste for å gå fra være talent til å bli stjerne?

TALENTFULL: Mohammed Fellah (VIF).
TALENT: Kim André Madsen (Lyn).