- Her er langrennssportens nye stjerne

LAHTI (Dagbladet): Tore Ruud Hofstads (22) tredjeplass i går rangeres av Vegard Ulvang som det største som har skjedd norsk langrenn på flere år. Men unge Hofstad gidder ikke ofre seg i mange flere år for en idrett som stinker av doping.

- Jeg har tenkt i de baner, og har ikke lyst til å ofre ti år framover hvis jeg skal bli slått av folk som driver og doper seg, sier Hofstad til Dagbladet.

Om vi ser bort fra Ole Einar Bjørndalen har ikke en ny og ung mannlig norsk langrennsløper stått på pallen i v-cupen etter et skøyterenn siden Tor Arne Hetlands andreplass på femmila i Holmenkollen 15. mars 1997. Derfor sier Vegard Ulvang, som er i Lathi som teknisk delegert, dette om Hofstads 15 kilometer:

- Det største som har skjedd norsk langrenn på mange, mange år. Veldig viktig at det kommer opp nye løpere. Særlig i skøyting.

Langrennssporten både i Norge og internasjonalt skriker etter nye ansikter i toppen. Tilliten skal bygges opp igjen etter dopingskandalene som foreløpig har rensket ut åtte toppløpere fra en relativt liten idrett.

Hurdals-gutten Tore Ruud Hofstad er et slikt navn. Han slår gjennom like gammel som Thomas Alsgaard var da han vant tremila under OL på Lillehammer i 1994. Sjøl bor Hofstad på Lillehammer. Der går han fort på ski og studerer økonomi i lunketempo. Akkurat som Alsgaard for åtte år siden, har Hofstad skøyteteknikken som sin store styrke.

- Handler om teknikk

- Jeg har alltid vært bra teknisk, men jeg har hevet meg enda et hakk i år. Har vært med på skøyteprosjektet til Olympiatoppen, og må takke Torgeir Bjørn og Erling Nordbø. Jeg har jobbet med dem i to år, og føler at det virkelig har skjedd mye i år. Nå flyter det kjempebra når jeg går, sier Hofstad.

- Dette handler jo veldig mye om teknikk - om du ikke er dopa sånn som Mühlegg, sier han.

Slo Mühlegg

12. januar i år gikk Hofstad inn til fjerdeplass på 10 km fri i Nove Mesto.

- Det er jaggu forskjell på pallen og fjerdeplass, sier han.

Den gangen slo han Johann Mühlegg på femteplass med 11,7 sekunder. Nøyaktig fire uker seinere knuste Johann Mühlegg alle på tremila i OL, og griset til gullmedaljen han fortsatt tviholder på.

- Jeg fikk ikke sett tremila. Da var jeg i U23-VM (to bronse og en sjetteplass på sprinten) i Val di Fiemme, og der viste de bare dameløpene på TV, sier Hofstad.

Men han er opptatt av krisen idretten hans er inne i. Og dem krisen rammer.

- På det nivået jeg har vært på fram til nå har jeg tenkt at doping ikke er noe stort problem, men jeg synes synd på karer som Erling Jevne og Kristen Skjeldal som har ofret så mye og gått så bra løp og blitt frarøvet medaljer de skulle hatt. Det er ikke noe morsomt å konkurrere mot folk som jukser. Jeg håper absolutt at de en gang klarer å rense helt opp.

Går trappa

Siden han kom på juniorlandslaget som 18-åring har Tore Ruud Hofstad jobbet jevnt og trutt.

- Jeg er en sånn type som tar noen få år av gangen. Tar dette trinnvis, og har ikke bestemt meg for å bli verdensmester om tre år. Jeg går trappa istedenfor å se mot toppen med en gang.

Fem til ti av de beste skøyterne manglet på resultatlista i går. Men Hofstad slo tross alt mannen som etter Mühleggs avsløring og østerikernes klussing med eget blod kanskje er den rettmessige gullvinneren på tremila i OL.

- Og jeg tok i alt jeg orket, sier Kristen Skjeldal.

TORE I SPORET: Tore Ruud Hofstad har slått Mühlegg tidligere i år, men gidder ikke ofre seg lenge framover hvis han skal konkurrere med folk som driver og doper seg.