Her er Mads Østbergs nye råskinn av en Fiesta

Mads Østberg (23) er klar for rallysportens eliteserie, WRC, og proffdebuterer i Rally Sweden neste uke. Her er hans nye råskinn av en Ford Fiesta.

(Dagbladet): - Jeg gleder meg til årets VM-sesong. Det er en overgang å bytte fra Subaru til Ford, og det tar litt tid å lære seg de nye WRC-bilene. Bilene er «enklere» enn tidligere, med en 1,6 liters motor som yter litt mindre enn 2,0 literen vi brukte før. Det krever en annen kjørestil, sier Mads Østberg til Dagbladet.

Yngste faste fører 23-åringen fra Våler utenfor Moss debuterer som fabrikkfører for M-Sport Stobart Ford Rarlly Team i Rally Sweden neste helg, og blir med det den yngste faste føreren i årets VM-sirkus.

- Jeg ser ikke på det som et drawback, snarere tvertimot. Regelendringene i år favoriserer de beste førerne, mer enn utstyret, og det anser jeg som mer rettferdig, sier han.

Selv om Østberg og kartleser Jonas Andersson ikke har fått testet så mye som en del av de andre førene foran Rally Sweden, føler begge to seg i knallslag før proffeduten.

- Det har også de to siste NM-rundene vist, sier Østberg.

Tre klare målsettinger - NM-rundene har vært nyttig trening for oss, selv om vi der har brukt en såkalt S 2000-bil med turbo, en bil som skiller seg noe fra WRC-bilen som har en 1,6 liters turbomotor, forklarer Østberg.

Han har tre klare målsettinger før årets sesong: Topp fem totalt, beste norske fører i mer enn 50 prosent av løpene, og pallplass i minst ett enkeltrally.

Trenger mer penger Foreløpig har Ford-teamet finansiert de åtte første VM-rundene, pluss den siste runden i Wales.

- Klarer vi å få på plass økonomi til å kjøre samtlige 13 runder, ser jeg det ikke som umulig å bli blant de fem beste totalt, sier den ambisiøse Våler-gutten.

Han har lenge vært regnet som ett av de største talentene i norsk rallysport, og startet sin rallykarriere allerede som 13-åring - som kartleser for sin far.

Debuterte i Sverige Før han fikk norsk førerkort, kjørte han rally - i nettopp Sverige.

- Sverige er på mange måter mitt andre hjemland. Kartleseren min kommer derfra, familien min har landsted der, og det var i Sverige jeg kjørte mitt første ungdomsrally og tok min første etappeseier i WRC, forteller Østberg.

SESONGKLARE: Mads Østberg (t.h.) og kartleser Jonas Andersson skal kjøre Rally-VM for fabrikksteamet til Ford.
SESONGKLARE: Mads Østberg (t.h.) og kartleser Jonas Andersson skal kjøre Rally-VM for fabrikksteamet til Ford. Vis mer