ET KLART MÅL: På lørdag satt han på benken og så at ballene rant inn bak Ørjan Håskjold Nyland (t.v.). RBK-keeper André Hansens mål er å ta over plassen selv. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ET KLART MÅL: På lørdag satt han på benken og så at ballene rant inn bak Ørjan Håskjold Nyland (t.v.). RBK-keeper André Hansens mål er å ta over plassen selv. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Her er mannen som håper å danke ut Nyland

- Selvfølgelig er landslagsplassen et mål for meg, sier RBK-Hansen.

ZAGREB (Dagbladet): Siden velmaktsdagene til Erik Thorstvedt (keeper under 94-VM) og Frode Grodås (98-VM) har den alltid kommet tilbake, som en stressende ball i målfeltet du aldri får fanget eller bokset unna - den negativt ladde debatten rundt landslagets målvaktplass.

Her er lista • Thomas Myhre var lenge både trygg og god, ikke minst under EM 2000, men kommer for alltid til å være forbundet med tabbekvelden i Frankfurt i 2007.

• Frode Olsen vil kanskje bli mer husket som landslagets reserve enn førstekeeper. Sto 26 kamper totalt, fordelt på åtte år. Klarte seg greit.

• Espen Johnsen markerte seg tidlig som en keeper som kunne redde de utroligste skudd, men de typene kommer ofte med et problem: De kan gjøre de merkeligste feil også.

• Håkon Opdal ble døpt «kronprins Håkon» da han fikk sjansen som førstekeeper. Hans tid i de innerste kretser var kort. Uheldig i avgjørende kamper.

• Jon Knudsen var ingen ruvende skikkelse, men tok det igjen på sikkerhet og rutine i sin periode som Norges førstevalg før han brakk fingeren.

• Rune Almenning Jarstein har et stort keepertalent, men også han gjorde flere blundere. Ble vraket i 2012, kom tilbake, før han ble benket igjen i 2014. Perioden imellom der var hans beste. Får ikke spille i Tyskland nå.

• Espen Bugge Pettersen ble gitt sjansen som førstevalg mot Island i 2012. Det ble med den ene forestillingen.

• Ørjan Håskjold Nyland steg inn på arenaen gjennom et fantastisk U21-EM. Vinnertype, men hans første år som Norges nummer 1 har ikke vært overbevisende.

Skulle vi trillet terning på alle disse, ville vi hatt en god sjanse til å få yatzy i toere. Og muligens tre like i firere. Altså et snitt godt under middels.

Hansens klare mål Det er for tidlig å felle noen dom over Nyland som landslagskeeper. Selv om lørdagens forestilling i Zagreb aldri ble noen god audition for 24-åringen, spiller han trolig utenlands i løpet av et år - og ingen kan ta fra ham at han legger ned mer arbeid enn de fleste for å nå sine mål som fotballspiller.

Men det finnes alternativer: På benken på lørdag satt André Hansen (25) med trøye nummer 1. Da Dagbladet intervjuet Rosenborgs nyervervelse dagen før Kroatia-tapet, var han soleklar på at han har som mål å bli landslagets førstekeeper.

KNELTE FOR OVERMAKTEN: Godt over 80 prosent av sjansene Kroatia fikk mot Norge, endte i nettet bak Ørjan Håskjold Nyland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KNELTE FOR OVERMAKTEN: Godt over 80 prosent av sjansene Kroatia fikk mot Norge, endte i nettet bak Ørjan Håskjold Nyland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Selvfølgelig. Hvis ikke er det ingen vits i å være her, sier Hansen.

- Da kunne jeg ringt Høgmo og sagt at «du, jeg tar heller en frihelg, og koser meg hjemme». Så selvfølgelig er det et mål, sier Hansen, som har to A-landskamper på CV-en - begge fra 2013.

Roser Nyland - Den gangen var jeg fast andre- eller tredjekeeper, avhengig av hvem som var tilgjengelig. Fotball er litt tilfeldig. Ørjan har gjort en kanonjobb med å tilrive seg den plassen, men i 2013 måtte jeg inn og operere lysken. Da kom Ørjan inn og fikk sine første kamper. Så det er mange tilfeldigheter.

- Hva må til for at du skal bli Norges førstevalg?

- Ene og alene at jeg presterer for Rosenborg. Det er det som funker. Og hvis jeg får sjansen i privatkamper, må jeg ta vare på den, sier Hansen.

Ligger i bakhodet I fredagspraten med Dagbladet presiserte Hansen at landslagsplassen ikke er noe hovedmål for ham:

- Det er ikke det jeg går og tenker på når jeg trener ei tung torsdagsøkt, at jeg skal bli landslagets førstevalg. Da tenker jeg mest på å stille best mulig rustet til kampen for Rosenborg den påfølgende søndagen, sier Hansen.

- Men tanken på en plass i landslaget ligger selvfølgelig i bakhodet hele tida. Det skal den gjøre.