Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er mannen som startet OLs største Facebook-fenomen

Tony D'Orazio er «curlingklovnenes» største fan.

MOTEIKON: Skip Thomas Ulsrud og resten av det norske curlinglaget har vakt oppsikt verden over med sine rutete og fargesterke bukser.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jae C. Hong
MOTEIKON: Skip Thomas Ulsrud og resten av det norske curlinglaget har vakt oppsikt verden over med sine rutete og fargesterke bukser.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jae C. Hong Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| OL-finalen Norge Canada: Direkte i curlingstudio fra kl. 00.00.

(Dagbladet): Tony D'Orazio fra Rochester i New York hadde ikke i sine villeste fantasier forestilt seg hvilket Facebook-fenomen han var i ferd med å sette i gang da han opprettet fan-siden «The Norwegian Olympic Curling Team's Pants» tirsdag i forrige uke.

Den curlingspillende amerikaneren kom over en nyhetsartikkel som umiddelbart fanget hans interesse.

Tema for artikkelen: De fargesprakende benklærne til de norske curlingherrene på OL-isen i Vancouver.

- Curling-bukser skal være svarte, og så dukker nordmennene opp i rød-, blå- og hvitrutete bukser i Vancouver. Jeg synes det var et morsomt tiltak, så jeg logget meg inn på Facebook for å finne en fan-gruppe jeg kunne melde meg inn i. Da det ikke fantes noen opprettet jeg en egen, forteller D'Orazio til Dagbladet.

- Jeg hadde sett for meg at kanskje et par av mine curlinginteresserte venner kom til å bli med i gruppa, men da jeg oppdaterte siden, var det 10 stykker som hadde meldt seg på umiddelbart, og i løpet av den første timen var den vokst til 200 stykker, fortsetter han.

Over en halv millionSiden den gang har interessen eksplodert, og har i skrivende stund over 511.000 medlemmer. De største grupperingene av tilhengere er fra USA og Norge, men gruppa har også bred oppslutning i andre land.

D'Orazio håper på ytterligere vekst inn mot dagens OL-finale mot Canada.

- Gruppa har så langt vokst med 1000 medlemmer i timen, så jeg har god tro på at den når 550.000 medlemmer før finalen, sier han.

Så mange medlemmer fører til økt påtrykk for at han skal fortsette å oppdatere siden også når OL er over. Han strekker seg til å love at han skal holde trykket oppe til og med VM i Regina i Canada i begynnelsen av april.

- Jeg vet ikke helt hva som skjer med siden etter det, sier han.

Mistet administratorrettigheteneTidligere denne uka, sto gruppas eksistens i fare da D'Orazio mottok en epost fra Facebook med beskjed om at han hadde fått inndratt administratorrettighetene over gruppa fordi han hadde forbrutt seg mot brukeravtalen.

Det førte til at en støttegruppe raskt ble opprettet som en redningsaksjon. D'Orazio, som ikke hadde nådd fram med sine henvendelser til Facebook, la også inn en kommentar under et bilde i gruppas fotoalbum der han la ved et telefonnummer til nettstedets pressekontor med en bønn til media om å ta affære.

Ikke lenge etterpå tok nyhetsbyrået AP kontakt.

- De hadde fått epost-kontakt med en Facebook-representant, som understreket at det var snakk om en teknisk feil, og at ingen regler var brutt. Like etterpå fikk jeg administratorrettighetene tilbake, sier D'Orazio, som har fått god medietrening i løpet av OL.

Like etter telefonsamtalen med Dagbladet, skulle han direkte videre til ABC World News med Diane Sawyer. Fra før har både AP og BBC vært i kontakt for å nevne noen.

Invitert av curlingforbundetD'Orazio oppdaget curlingsporten da han bodde i Canada, og han har selv spilt curling i åtte år. Han er en del av et av USAs største curlingmiljøer i Rochester Curling Club, som teller 200-300 spillere, og er skip på laget sitt. Det er derfor mer enn curlingherrenes klessmak som tiltaler ham.

- Thomas Ulsrud er taktisk klok, og en gambler. Han spiller til tider et take-out-spill, som jeg aldri ville drømt om å etterligne. Dessuten har han tre stykker med seg på laget, som alle er gode nok til å være skip, og som hjelper ham med å lykkes, sier D'Orazio.

Initiativet har blitt hilst velkommen av det norske OL-leiren, og D'Orazio har fått en invitasjon av Norges Curlingforbund til å møte heltene.

- Jeg ble veldig overrasket over at de kjente til siden. Nå har jeg også blitt invitert til å komme å se dem spille i en turnering neste år. Forhåpentligvis får jeg muligheten til å dra, sier han.

Han har også - i likhet med Kong Harald og kulturminister Anniken Huitfeldt - mottatt et par av buksene «alle» har pratet om under OL.

- Jeg gleder meg til å prøve dem på når jeg spiller curling neste gang, sier en humrende D'Orazio.

Arrogant MartinFør den tid, skal han benke seg ned foran tv'en og se Norges finalekamp mot Canada, og selv om han mener Norge er i utfordrerposisjon har han tro på at historien fra Salt Lake City i 2002.

- Norge har en god sjanse. Kevin Martin er en glimrende skip, men hans svakhet er at han vet det veldig godt selv. Derfor har han også en tendens til å bli litt for arrogant. De kampene han har tapt, har ofte vært fordi han har blitt for arrogant med siste stein i siste omgang - slik som da Norge vant OL-gull i 2002. Dessuten klarte Norge å holde følge med Canada og tvinge fram ekstraomganger i gruppespillet. Spiller de like godt som de har gjort gjennom hele turneringen, kan de slå Canada, poengterer D'Orazio overfor Dagbladet.

OPPHAVSMANNEN: Tony D'Orazio er mannen som opprettet Facebook-gruppa til ære for de norske curlingherrene.Foto: Privat
OPPHAVSMANNEN: Tony D'Orazio er mannen som opprettet Facebook-gruppa til ære for de norske curlingherrene.Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!