Her er Marits vinneroppskrift

Og nå skal langrennsdronninga få ungdom til å spise fisk.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Som ung var ikke Marit Bjørgen flink nok til å spise fisk. Som voksen har hun skjønt hvor viktig det er å få i seg nok av de næringsstoffene som sjømat gir, og derfor lanserer nå Bjørgen «Marits Metode».

Metoden er ganske enkelt å få ungdom til å spise mer fisk.

- Jeg har jo litt erfaring med at jeg nok ikke var god nok til å spise fisk da jeg var ung. Derfor vil jeg inspirere unge til å spise mer, forteller Bjørgen.

Fikk legeråd
For da ting begynte å gå tungt i skisporet fant hun ikke veien ut av uføret selv. I flere år var Marit Bjørgen plaget av sykdom og for dårlig restitusjon, uten at hun fant ut av det. Etter nok en mesterskapsnedtur i Liberec i 2009, fikk hun et råd av legen sin.

- Han rådet meg til å spise mer sjømat, og fram mot OL i Vancouver skulle jeg spise minst to sjømatmiddager i uka. Det klarte jeg, sier Bjørgen til Dagbladet.

Viktig i restitusjon
Vancouver-OL ble en eneste lang parademarsj for Bjørgen, og siden da har hun knapt stått utenfor seierspallen i et eneste løp hun har gått. Selv om problemene før Vancouver ikke bare handlet om kosthold, har Bjørgen fått en skikkelig vekker på hvor viktig det er å få i seg den riktige næringen.

- Jeg har jo alltid hatt et godt kosthold, spesielt hjemmefra da jeg var ung, men det er en del næringsstoffer i sjømat, omega 3 og andre ting, som er viktige når man skal restituere seg og for å unngå sykdom, sier Bjørgen.

Derfor tok det henne heller ikke mer enn et par dager å riste av seg forkjølelsen som forkortet høydeoppholdet i Seiser Alm tidligere denne måneden, mens hun tidligere opplevde at forkjølelser plaget henne i lengre perioder.

- Nå er jeg i en posisjon hvor jeg kan være med å inspirere andre til å gjøre det bedre enn det jeg klarte da jeg var ung, og derfor er jeg så opptatt av dette, forklarer Bjørgen fiskeengasjementet med.