Her er millionrulla som skal gi OL-gull

Stor nok til et par galopphester.

|||Den nye — og enorme — tredemølla som Olympiatoppen har installert på Toppidrettssenteret, har allerede ført til stor framgang hos flere av landslagsløperne i langrenn.

Tidligere har Idrettshøgskolen hatt den eneste storrulla i Sør-Norge. Der har kapasiteten vært omtrent sprengt. Nå har Jarle Aambø og Olympiatoppen brukt om lag en million kroner på å installere ei stormølle også Toppidrettssenteret.

Rulla kan brukes av alle som går på ski, syklister har også utbytte av den. Faktisk er den så stor at den rommer et par galopphester.

Da Dagbladet var på besøk nylig, var Marit Bjørgen i full gang med ei skøyteøkt på rulla sammen med Olympiatoppens teknikktrener Audun Svartdal. På en halv meter avstand kan treneren instruere løperen der og da, gjøre justeringer på teknikken, og få direkte og klare svar på hva som fungerer og hva som ikke gjør det. I tillegg er rulla kraftig «videoovervåket» slik at utøveren hele tida ser seg selv og måten han eller hun utfører teknikken sin på, fra alle mulige vinker.

- Marit har hatt tre økter på rulla nå, og jeg tar ikke i når jeg sier hun har hatt stor framgang allerede, sier Svartdal til Dagbladet.

- Med dette redskapet får utøveren klare svar på direkten. Vi kan standardisere øvelser uten å bli påvirket av ytre forhold som vær, vind og føre. Her er det konstant like forhold, og slik sett er det veldig greit å få svar på hva som fungerer, sier Svartdal, som karakteriserer investeringen som et svært viktig supplement til den ordinære treninga.

- En annen fordel med rulla er at vi hele tiden kan overvåke puls og laktat. Kort sagt, her får jeg som trener gjort svært mye på veldig kort tid. Dette er effektiv trening, sier Svartdal, som jobber tett med langrennslandslagene i forbindelse med Olympiatoppens prosjekt «Best i løypa 2010».

Også Marit Bjørgen er svært godt fornøyd med utbyttet så langt.

- Jeg har gått mye på kraft tidligere. Her har jeg fått noen ahaopplevelser hva teknikken min angår, sier hun.