Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Her er mine 12 favoritter

Bjørn Einar Romøren (23) er tillitsmann for landslagshopperne. Om fire dager går den første konkurransen i normalbakken (K90) i Oberstdorf. Her gir han Dagblad-leserne sine subjektive inntrykk av de største VM-favorittene i Oberstdorf.

Janne Ahonen

Finland (27)

-  Janne er den mest gjennomtrente løperen i hoppsirkuset. Han har stålkontroll på alt han driver med, og trenger ikke treneren til noe særlig annet enn å vinke seg ut fra toppen. Trangen hans til å være tøff er borte etter at han ble familiefar. Han er veldig opptatt av familien sin, og er heller ikke noe steinansikt slik mange tror. Så fort samtalen kommer inn på dragracing, er han helt i hundre. Så er han da også både finsk mester og europamester. Janne har en psyke som ingen andre, og er VM-favoritt nummer én.

Janne Ahonen leder v-cupen, og vant i Oberstdorf 29. desember.

Adam Malysz

Polen (27)

-  Inntil i fjor kunne ikke Adam ett eneste ord engelsk. På mange virket det nok som han gravde seg litt inn i seg selv. Han er veldig målbevisst, men samtidig hyggelig og flink til å ønske oss andre velkommen eller gratulere når vi gjør det bra. Helt siden han ble stjerne, har Adam vært flink til å snakke med sponsorer og fansen. Presset fra sponsorene er enormt. I Norge er det 4,5 millioner mennesker totalt. I Polen er det 18 millioner som ser hopprenn på TV. Litt fleipete sagt er det like mange aviser som skriver om Adam i Polen, som det er tilskuere på et verdenscuprenn i Trondheim.

Adam Malysz er nummer fire i v-cupen, og ble tredjemann i Oberstdorf 29. desember.

Thomas Morgenstern

Østerrike (18)

-  Thomas er en morsom liten kar, veldig åpen, blid og positiv. Når han en sjelden gang blir forbannet, er han det til gagns. I motsetning til flere av de østerrikske tenåringsstjernene, har han fortsatt utviklingen. Nå regjerer han sammen med en del atskillig eldre lagkamerater. Thomas har en veldig bra spenst, er flink til å fly og vil kjempe i toppen i mange år framover.

Thomas Morgenstern er nummer seks i v-cupen, og ble nummer 11 i Oberstdorf 29. desember.

Roar Ljøkelsøy

Norge (28)

-  I likhet med Janne Ahonen har også Roar vært med i en «mannsalder». Vi kan godt si at han er en mindre utgave av Janne. Han misser ikke, er nøye i alt han gjør og veldig opptatt av å nå målene sine. Roar er det vi kaller en «24 timers utøver». Han jobber beinhardt hele tida, og er flink til å fokusere på de tingene som gjør at han blir best. I VM blir han kvass, og kan absolutt vinne. Vi husker alle andrehoppet hans i Oberstdorf under hoppuka, da han avanserte fra 18. til andreplass. Nå er han inne i den utløsende formen. Det er aldri dumt å være på opptur foran store mesterskap.

Roar Ljøkelsøy ligger på andreplass i v-cupen, og ble nummer to i Oberstdorf 29. desember.

Martin Höllwarth

Østerrike (30)

-  Sist vinter skyldte han på at nordmennene var for tynne. Det er vi ikke nå, men vi slår ham lell. Utenfor bakken stikker han seg ikke ut på noen måte. Jeg har mange ganger tenkt at Höllwarth må ha en utrolig motivasjon som har holdt på så lenge. For 13 år siden tok han tre sølvmedaljer i Albertville-OL. Hoppingen hans er spesiell. I likhet med Harada, hopper han rett i været. Samtidig er han en konge til å sette flotte nedslag på store lengder.

Martin Höllwarth er nummer tre i v-cupen, og ble nummer fem i Oberstdorf 29. desember.

Jakub Janda

Tsjekkia (26)

-  Jakub er det nye stjerneskuddet fra Tsjekkia. Jeg har aldri sett ham verken sur eller forbannet. Selv om han er stille og fredelig utenfor bakken, er hoppingen hans det stikk motsatte. Han er god til å utnytte take-off, og hopper mer japansk enn japanerne selv. Flygestillingen hans er helt rå. Til tider ligger han under skiene i svevet. Jakub har også slitt litt med å få sponsorer, men det er i ferd med å løse seg litt nå. Det er gøy at også andre nasjoner får fram løpere i toppen.

Jakub Janda er femtemann i v-cupen, og ble nummer ni i Oberstdorf 29. desember.

Lars Bystøl

Norge (26)

-  Lars kaster seg ikke framover etter å ha passert hoppkanten. Han er en pussig skrue, og har som motto å komme seg gjennom livet uten å stresse. Han elsker naturen, og tar livet veldig med ro. Minuttene er dobbelt så lange for Lars som for alle andre. Før gikk han mye rundt og grublet. Nå har han forandret seg som person, og er blitt mer åpen, utadvendt og snakkesalig. Han har fått selvtillit, og framstår som en helt annen idrettsutøver. Lars har alltid vært en teknisk hopper, og hadde en tung periode i sommer da det meste dreide seg om styrke. Lars har aldri vært på toppen individuelt, men har fått et langt bedre fundament til å kunne hoppe langt. Formkurven hans er stigende. Det er ikke lenge før det sier schmakk, og han er helt på toppen. Lars kan bli verdensmester.

Lars Bystøl er nummer 11 i v-cupen, og ble nummer 17 i Oberstdorf 29. desember.

Andreas Widhölzl

Østerrike (28)

-  Widhölzl har overrasket stort i vinter. Han hopper med en veldig ekstrem teknikk, og er enten/eller. Han og Tommy Ingebrigtsen er veldig like der. Widhölzl hopper helt motsatt av Höllwarth. Han kaster seg framover på tuppen, og må vente til skiene følger etter. Før kalte jeg Okabe for «pila» i hoppsirkuset. Widhölzl er enda mer rett ut fra hoppet. Får han bakvind, er han ekstra utsatt ved å hoppe på denne måten. Widhölzl har også vært med lenge, og tar hoppingen med knusende ro.

Andreas Widhölzl er sjuendemann i v-cupen, og ble nummer 35 i Oberstdorf 29. desember.

Daiki Ito

Japan (19)

-  Ito er en morsom liten person. Han hopper stilrent, og minner om både Kasai, Funaki og Okabe. Av japanerne er det bare Harada og Higashi som hopper annerledes. Det er gøy at japanerne er på vei tilbake. De trengs i hoppsirkuset.

Daiki Ito er tolvtemann i v-cupen, og ble nummer fire i Oberstdorf 29. desember.

Matti Hautamäki

Finland (23)

-  Matti er en utrolig kraftig person, og fantastisk god til å tråkke ned i hoppet. Han er erkefinsk, og har en ganske rar mentalitet. I Val di Fiemme-VM for to år siden skulle han vunnet i storbakken, men ble dømt bort. Nå er verdensrekordholderen med 231 meter en av favorittene igjen.

Matti Hautamäki er nummer åtte i v-cupen, og ble sjettemann i Oberstdorf 29. desember.

Michael Uhrmann

Tyskland (26)

-  Uhrmann har lenge stått i skyggen av Martin Schmitt og Sven Hannawald, men har hele tida jobbet hardt og målbevisst. Nå får han lønn for alt slitet. Uhrmann er først og fremst en veldig god flyger. Kanskje smeller det for ham i VM.

Michael Uhrmann er nummer ni i v-cupen, og ble åttendemann i Oberstdorf 29. desember.

Georg Späth

Tyskland (23)

-  Schattenberg-bakken er hjemmearenaen til Späth, som er en veldig rolig person. På mange områder er han ganske lik Sigurd Pettersen, som har seilt opp som en outsider etter NM-gullet. Begge tenker seg godt om før de sier noe, og uttaler seg først når de har noe på hjertet. Jeg tipper at tyskerne har trent mye i Oberstdorf før VM, hvor de også vil få publikum i ryggen.

Georg Späth er nummer 10 i v-cupen, og ble nummer 21 i Oberstdorf 29. desember.

12 RETTE FRA BADET: Bjørn Einar Romøren har plukket ut 12 hoppere som han tror alle har muligheten til å bli verdensmester i Oberstdorf. Han har ikke plassert seg sjøl blant favorittene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media