Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er Mourinho-nerdens hemmelige speiderrapport

I kveld kan André Villas Boas (33) bli tidenes yngste mester i Europa.

Europa League-finale direkte i fotballstudio 20.45: FC Porto - Braga

(Dagbladet): For andre gang på under ti år tok Porto en råsjans med trenervalget før årets sesong. En umerittert José Mourinho fikk trenerjobben i den portugisiske giganten i 2002 og vant to strake seriemesterskap i tillegg til UEFA-cupen og Champions League i løpet av to sesonger før han gikk til Chelsea.

I 2010 var det André Villas Boas sin tur. Som 32-åring fikk han ansvaret for Portugals største klubb i fjor høst. Nå, en sesong seinere, gjenstår to finaler for Porto som avgjør om de tar en eller tre titler i år. Men allerede nå kan man slå fast at Porto nok en gang har gjort et genistrek ved å ha gitt et av Europas største trenertalenter sjansen.

Vinner Porto kveldens UEFA-cupfinale mot lille Braga, er Villas Boas den yngste treneren noensinne som vinner en stor europeisk tittel. Rekorden innehas forøvrig av Gianluca Vialli, som vant cupvinnercupen i 1998 med Chelsea.

Imponerte Sir Bobby Hvordan har en 33-åring klart å bli et av de heteste navnene i internasjonal fotball? Historien til Villas Boas begynner å bli kjent allerede, men vi kan ta en kort oppsummering:

Som 16-åring ble han «oppdaget» av Porto-trener Sir Bobby Robson, som tilfeldigvis bosatte seg i samme boligblokk som Villas Boas da han flyttet til Portugal.

En ung Villas Boas var opprørt over at hans store helt Domingos Paciencia ikke var fast på Porto-laget. Han skrev dermed et brev til Bobby Robson og ba trenerlegenden om å gi ham spilletid.

Robson spurte 16-åringen om hvorfor han mente Paciencia fortjente plassen, hvorpå Villas Boas leverte en tung avhandling som imponerte Robson så mye at de begynte å ha jevnlig kontakt.

For dem med sans for sammentreff: Domingos Paciencia, som Villas Boas overbeviste Robson om å bruke som spiss, er i dag trener for Braga, kveldens motstander.

I Mourinhos fotspor Robson sørget for at Villas Boas kom inn på et trenerakademi i Skottland og fikk C-trenerkurs allerede som 17-åring, noe han egentlig var for ung til. I årene som fulgte fullførte han trenerutdanningen og i en alder av 21 år ble han landslagstrener (!) for de britiske jomfruøyene.

- Jeg fortalte dem først da jeg sluttet hvor gammel jeg var. Jeg var en guttunge, sa Villas Boas i 2004.

I 2002 da Mourinho fikk Porto-jobben var en 24 år gammel Villas Boas den viktigste brikken i støtteapparatet hans. Villas Boas ble Mourinhos supernerd, mannen som analyserte motstanderne, fant svakheter i Portos egen taktikk og hvordan de skulle angripe hver enkelt kamp forskjellig.

Villas Boas fulgte Mourinho fra Porto, til Chelsea og videre til Inter. Fra Chelsea-tida er det lekket en speiderrapport (pdf) som viser hvor detaljerte analyser «supernerden» leverte. I tillegg til rapporten ovenfor, fikk hver enkelt spiller en egen rapport som fortalte dem enda mer detaljert hva de kunne vente i neste kamp.

Villas Boas har selv uttalt at han brukte minst fire dager på hver eneste analyse. I tillegg ble han kjent for å snike seg inn på andre lags treninger for å skaffe seg enda bedre grunnlag for rapportene.

DETALJERT: André Villas Boas' rapport foran Chelsea - Newcastle. Hele rapporten kan du lese her (pdf).
DETALJERT: André Villas Boas' rapport foran Chelsea - Newcastle. Hele rapporten kan du lese her (pdf). Vis mer

I 2009 var det imidlertid slutt på det fruktbare samarbeidet mellom Villas Boas og Mourinho. Villas Boas forlot Inter-skuta før Champions League-trofeet ble sikret, for å jobbe som hovedtener.

Slått «alle» rekorder I oktober fikk han sin første jobb, i Academica som lå dønn sist i den portugisiske serien uten en eneste seier. Da sesongen var over lå Academica på en høyst respektabel 11. plass med 33 poeng i tillegg til at de spilte seg fram til semifinalen i cupen.

Det var nok til å overbevise Porto-ledelsen om å ta sjansen på at deres tidligere assistenttrener var klar for større oppgaver. Til tross for sterk tvil innad i klubben, fikk Villas Boas tillit.

Her er rekordene han har satt i sin første hele sesong som trener:

• Klubbrekord for flest kamper uten tap (36 kamper). Den gamle rekorden tilhørte Mourinho (33).

• Portugisisk rekord for flest seire i Europa i løpet av en sesong (13)

• Poengrekord i portugisisk toppserie (84)

HISTORISK: André Villas Boas ble den andre Porto-treneren i historien som sikret seriemesterskapet på erkefienden Benficas hjemmebane. Det ble ikke tatt godt imot hos Benfida (se video under). Foto: AP Photo/ Francisco Seco/Scanpix
HISTORISK: André Villas Boas ble den andre Porto-treneren i historien som sikret seriemesterskapet på erkefienden Benficas hjemmebane. Det ble ikke tatt godt imot hos Benfida (se video under). Foto: AP Photo/ Francisco Seco/Scanpix Vis mer

• Rekord for flest seire på rad i portugisisk toppserie (16)

• Mest overlegne seriemesterskap noensinne (21 poeng ned til Benfica)

• Eneste lag som har gått ubeseiret gjennom serien ved siden av Benfica som gjorde det i 72/73 og 77/78.

Disse rekordene er satt med en ultraoffensiv spillerstil med backer som kastes fram på banen og frie roller hos de tre foran. En mer positiv fotball enn det Mourinho er kjent for, med andre ord.

Avviser Chelsea-jobben Porto-laget har mange stjerner som det er ventet rikere og større klubber vil kaste seg over i sommerens overgangsvindu. Storscoreren Falcao er naturligvis heit, det samme er midtbaneeleganten Moutinho og tankspissen Hulk. Heitest er likevel Villas Boas, som har vært linket til både Chelsea og Inter allerede.

Som alltid avviser 33-åringen alle spekulasjoner, på samme måte som han avviser å være noen «ny» Mourinho.

- Jeg er utrolig fornøyd i Porto. Det er byen jeg vokste opp i, det er min moderklubb og det er ikke lett for met å forlate den. Nå handler alt om å vinne Europa League og komme inn i Champions League neste sesong, sier Villas Boas.

Mourinho vant som kjent UEFA-cupen det første året og Champions League det neste - med Villas Boas som assistent.

- Du kan ikke si at vi vinner Champions League neste år, hvis vi vinner finalen i Europa League. Det er ikke så enkelt. Neste år håper vi å komme videre fra gruppespillet og kanskje ta oss videre i sluttspillet. La oss drømme litt videre, sier Villas Boas.

Kilder: Portugol.net, Independent, ESPN, Wikipedia, UEFA, Telegraph.

MOURINHOS SUPERNERD: André Villas Boas sto ved José Mourinhos side da han ble presentert som Chelsea-trener. Foto: REUTERS/David Bebber/Scanpix
MOURINHOS SUPERNERD: André Villas Boas sto ved José Mourinhos side da han ble presentert som Chelsea-trener. Foto: REUTERS/David Bebber/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media