Her er neste års Champions League

Sjekk hvilke lag som allerede er klare for gruppespillet.

(Dagbladet.no): Selv om årets Champions League-finale ikke en gang er avgjort, begynner neste års sluttspill å ta form allerede.

Så langt er åtte lag kvalifisert for det innledende gruppespillet, mens Rosenborg begynner i andre kvalikrunde.

Siden seriespillet i de fleste europeiske ligaene begynner å gå mot slutten, er følgende lag garantert en plass i gruppespillet:

AC Milan, AS Roma, Arsenal, Porto, Celtic, Werder Bremen, Panathinaikos, og Olympiakos.

Venter på plasseringene

Milan er italiensk seriemester, og er garantert plass i gruppespillet. Samtidig er John Carews Roma garantert sølvplassen i Serie A, en plass som også gir rett til direkte kvalifisering til Champions League.

Juventus blir nummer tre i Italia, og går rett inn i den tredje kvalikrunden. Parma, Inter og Lazio kjemper om den fjerde og siste italienske plassen i tredje kvalikrunde.

Arsenal er som kjent seriemester i England. Det kvalifiserer London-laget for gruppespillet.

Men toeren går også direkte til sluttspillet, og med seks poeng å spille om, ligger Chelsea fire poeng foran Manchester United på tabellen. Liverpool, Aston Villa, og Newcastle kjemper om den siste kvalikplassen fra England.

Hvis Chelsea skulle gå hen og vinne Champions League i år (spiller semifinale mot Monaco i kveld) får Manchester United plass i gruppespillet om de blir nummer tre i serien. Chelsea kvalifiserer seg dermed direkte til gruppespillet som regjerende mestere.

Porto kan hjelpe Benfica

Den samme eventualiteten finner vi i den portugisiske ligaen. FC Porto spilte seg i går kveld til finalen i årets Champions League. Men Porto er også serievinner i Portugal, og er uansett kvalifisert for gruppespillet.

Vinner Porto CL i år, får Benfica plassen i gruppespillet. Da får Sporting Club de Portugal kvalikplassen.

Klare skotter

Celtic ble skotske seriemestere med sju kamper igjen av seriespillet. Den overlegenheten gir dem direktebillett til gruppespillet. Samtidig er det klart at Rangers går rett inn i tredje kvalikrunde.

Hellas har også to plasser i gruppespillet. Og selv om ligaen ikke er avgjort, er det klart at de to gamle traverne Panathinaikos og Olympiakos tar de to første plassene. Med seks poeng igjen å spille om, virker det også som om PAOK Saloniki (Laget som slo ut Lyn av Uefa-cupen i år) har god kontroll på den dyrebare tredjeplassen som gir rett til kvalikplass. Det er fem poeng ned til AEK Athen på fjerdeplass.

Ajax klare

Tyskland får også to lag direkte til gruppespillet. Og selv om Bayern München i teorien kan ta igjen Werder Bremen på tabelltoppen, blir Werder dårligst nummer to i Bundesliga. Det gir plass i gruppespillet.

Også Bayern ser ut til å kunne knipe en plass i turneringen de vant så sent som i 2001. Med ni poeng å spille om, er det fire poeng ned til Stuttgart på tredjeplass. (En tredjeplass som forøvrig gir plass i kvalikrunde 3).

Bare teori kan ta fra Ajax den nederlandske plassen i gruppespillet. PSV ligger seks poeng etter med to kamper igjen av seriespillet. Riktignok har PSV mye bedre målforskjell enn Ajax, men laget fra Amsterdam tar minst et poeng mot NAC Breda eller Willem II.

Spennende spansk

Også i Spania drar det seg mot serieslutt. Los Galacticos fra Madrid har hatt en uforklarlig nedtur på slutten av sesongen, som gjør de tre siste rundene uvanlig spennende.

Valencia leder Primera Liga med fire poeng på Real, og med Barcelona et poeng bak dem igjen. Til og med Deportivo La Coruna på fjerdeplass har muligheten til å knipe en av plassene som gir rett til gruppespill.

Spania har i likhet med de andre store nasjonene i Europa, to lag som går direkte til gruppespillet. Det er vanskelig å forestille seg at Valencia skal rote bort seks poeng mot Sevilla, Villareal, og Albacete.

Og så blir det et bikkjeslagsmål om den siste direkteplassen mellom Real og Barca.

I Frankrike er det helt åpent. Landet har to direkteplasser i gruppespillet, men med fire kamper igjen i seriespillet, skiller det bare tre poeng mellom de tre topplagene.

Lyon, Monaco, og Paris Saint Germain kommer til å kjempe med det de har for å sikre seg de to øverste plassene. Selv om tredjeplassen gir adgang til tredje kvalikrunde.

Lykken for alle er om Monaco vinner Champions League i år. Da er alle lagene sikret deltakelse neste år.

Rosenborg

Dagbladet har tidligere meldt om at trønderne blir seedet i tredje kvalikrunde. Det betinger at RBK tar seg forbi et lag i andre runde først.

Seedingen betyr at RBK slipper å møte de aller beste lagene i den siste kvalikrunden før gruppespillet. Det gir Ola By og hans elever en gyllen mulighet til å konkurrere med Europas aller beste igjen.

  • Se hele oversikten over lagene som er kvalifisert til kvalifiseringen på Uefas nettsider.
NY SJANSE TIL NESTE ÅR: Robert Pires og Thierry Henry måtte se seg slått av Chelsea i kvartfinalen av årets Premier League. Neste år får de en ny sjanse til å ta cupen hjem til London.