Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er noen av de største OL-stjernene

Northug og Johaug er ikke i nærheten.

OL-STJERNER: Bak fra venstre: Shaun White (snowboard), Kim Yu-Na (kunstløp) og Meryl Davis (kunstløp). Foran fra venstre: Aksel Lund Svindal (alpint) og Sidney Crosby (ishockey). Foto: NTB Scanpix
OL-STJERNER: Bak fra venstre: Shaun White (snowboard), Kim Yu-Na (kunstløp) og Meryl Davis (kunstløp). Foran fra venstre: Aksel Lund Svindal (alpint) og Sidney Crosby (ishockey). Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Lindsey Vonn annonserte at hun ikke rekker OL i Sotsji etter at hun ødela korsbåndet, var det nok mange sponsorer som reiv seg i håret. Hun var den største amerikanske profilen av dem alle, og ville vært en av de aller største OL-profilene.

Hele 190 millioner amerikanere så deler av OL i Vancouver i 2010, og mesterskapet blir kalt «sjelen» til tv-kanalen NBC. Kanalen brukte måneder på å sette opp Lindsey Vonn i deres reklamer før Sotsji, men måtte gjøre helomvending da Vonn fant ut at hun ikke ville rekke lekene.

- Det er mange stjerner der ute, mente Mark Lazarus som er styreleder i NBCs sportsgruppe.

USAs største En av dem er definitivt snowboard-kjører Shaun White. Med sitt karakteristiske røde hår og fantastiske triks, seiler han opp som et av de største navnene i OL-troppen til USA. Han vant gull i halfpipe-konkurransen i både 2006 og 2010, og er ute etter sitt tredje strake OL-gull.

White er en superstjerne som har blitt brukt til å reklamere for flere produkter verden over. Han er en global stjerne, og blir en av de største navnene å følge under OL.

- Shaun White er absolutt stor, men han er i en litt annerledes målgruppe enn feks Aksel Lund Svindal. Det er «kidsa» som følger han, sier sponsorguru Jacob Lund til Dagbladet.

I dag falt snowboardstjernen og skadet hånden, og går dermed glipp av slopestylekonkurransen.

Hockeystjerner Sidney Crosby var med på å føre Canadas ishockeylag til OL-gull på hjemmebane i 2010, og blir en av de viktigste brikkene for landslaget i Sotsji. I finalen i Vancouver avgjorde han kampen mot rivalene USA på overtid.

Crosby er NHLs ansikt utad, og er den naturlige kapteinen til Canada. Blant flere stjerner på ishockeyhimmelen er han kanskje den aller største du vil få se i Russland. Han har selvfølgelig figurert i flere reklamefilmer, blant annet for Reebok.

Russlands Alexander Ovetsjkin vil måtte bære en hel hjemmenasjons håp på skuldrene i mesterskapet. Han er også en av de aller største stjernene ishockeysirkuset, og de klart største profilen i hockey-gale Russland.

Ovetsjkin har flere ganger blitt kåret til den mest verdifulle spilleren i National Hockey League (NHL), og i fjor slo han nettopp Sidney Crosby i den kåringen.

Størst av dem alle Kim Yu-Na fra Sør Korea er kanskje ikke like kjent blant folk flest her hjemme. Den 23 år gamle kunstløperen har likevel en veldig stor stjernestatus i Asia, og har deltatt i flere reklamekampanjer, først og fremst i Asia. hun har også jobbet med flere sangprosjekter.

Hun er den utøveren som har fått mest medieomtale av samtlige utøvere i Sotsji, og har en enorm markedsverdi. Yu-Na har i øyeblikket nærmere 1,4 millioner fans på Facebook, og har tidligere blitt kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker av magasinet Time.

Magasinet Forbes hadde en oversikt over hvilke OL-utøvere som tjente mest i 2010, og Yu-Na var på toppen av lista sammen med Shaun White.

23-åringen tok gull i forrige OL i Canada.

Stjernepar på isen I samme øvelse har du et stjernepar fra USA. Meryl Davis og Charlie White er det beste skøyteparet, og favoritt til å ta hjem OL-gullet fra Sotsji. I Vancouver tapte paret kun for hjemmehåpene Tessa Virtue og Scott Moir.

Davis og White har skøytet sammen siden de var 10 år gamle, og er store stjerner i hjemlandet - særlig etter sølvet i Vancouver-OL.

- Vi har virkelig satt press på oss selv, de forventingene har gradvis komme de siste årene, særlig siden forrige OL, har paret uttalt ifølge Startribune.

Aksel størst av våre Når det gjelder våre største OL-håp, er det liten tvil om at Aksel Lund Svindal er den største kommersielle stjernen vi har. Alpint er stor i USA og Asia, i tillegg til Europa. Reklamefilmene hans vises for et globalt marked, og han har hatt sponsorkontrakter med internasjonale varemerker som Red Bull, Oakley og Audi.

- Når det gjelder Norge så har vi to store internasjonale stjerner etter min mening, og det er Torstein Horgmo og Aksel Lund Svindal. De er verdensnavn begge to, og konkurrerer i idretter som er store på hele kloden. Når de da leverer på topp slik begge gjør, så blir de to de største vi har internasjonalt, sier Lund.

Torstein Horgmo mister OL etter et kragebeinsbrudd han pådro seg etter stygt fall. Lund peker på at snowboard har blitt stort selv i et land som Kina, hvor de har arrangert konkurranser nylig.

Men hva da med store norske stjerner som Petter Northug og Therese Johaug, som også fronter reklameprodukter internasjonalt?

- Therese er ei flott dame som har alt ved seg. Hun har utseende og kommer fra Dalsbygda, og framstår urnorsk. Hun er veldig spennende som fotoobjekt. Johaug er flott som type og person, men idretten blir ikke større av den grunn. Hun har en markedsføringsmessig stopp-effekt på grunn av utseende, men Aksel Lund Svindal har det på grunn av idretten, sier Lund, som påpeker at langrenn bare er stort i Sverige, Norge og Finland.

Bjørndalen populær Nyhetsbyrået DPA trakk fram Ole Einar Bjørndalen som en av de største superstjernene under Sotsji. Han er stor i land som Tyskland og Russland i tillegg til her hjemme. På den samme lista finner vi skihopper Simon Ammann, og alpinkjører Maria Hoefl-Riesch.

- Hvem som er størt i OL er veldig landsavhengig, sier Jacob Lund.

Hele Norges coronakart