Hauge stoppet av falsk-positiv prøve - Ødegaard ute etter totalvurdering

Her er Norges «nødlandslag »

Tirsdag varsler Østerrike full nedstenging. Onsdag skal Norge spille om gruppeseier og opprykk mot Østerrike i Wien. Her er er Norges nye landslagstropp, uten Jens Petter Hauge, Martin Ødegaard og Morten Thorsby til tross for at de har fått påvist covid-19-smitte tidligere.

KLAR: Ruben Gabrielsen er klar for landslaget. Her ankom han Gardermoen. Reporter: Henrik Ljosland / Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Fotballforbund (NFF) sender et B-lag til Nations League-oppgjøret mot Østerrike onsdag i kampen om gruppeseieren og opprykk til A-divisjonen.

U21-landslagsterner Leif Gunnar Smerud skal lede det nye norske landslaget med en rekke debutanter, etter at den opprinnelige troppen anført av Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard ble satt i smittekarantene da visekaptein Omar Elabdellaoui testet positivt på coronaviruset fredag 13. november.

- Det er artig å være tatt ut. Det blir spennende å se hva jeg kan bidra med, sier landslagsuttatte Håkon Evjen til Dagbladet etter ankomst på Gardermoen.

Kristian Thorstvedt og Mats Møller Dæhli ønsket ikke å la seg intervjue, mens Ruben Gabrielsen delte noen tanker på vei bort til spillerhotellet:

- Det er fantastisk å få muligheten. Jeg klar. Det er landslaget. Vi gleder oss, sier Ruben Gabrielsen til Dagbladet.

Laget som Smerud skal lede mot Østerrike, ble presentert klokka 11.00. Hele denne troppen, med unntak av Vikings Veton Berisha som tidligere har vært coronasmittet, spiller i utlandet.

Tre øvrige spillere som tidligere har fått påvist corona-smitte, Jens Petter Hauge, Martin Ødegaard og Morten Thorsby, er likevel ikke med i troppen av ulike årsaker.

FALSK POSITIV PRØVE: Jens Petter Hauge får ikke bli med til Østerrike grunnet en falsk positiv coronaprøve. Foto: Vidar Ruud / NTB
FALSK POSITIV PRØVE: Jens Petter Hauge får ikke bli med til Østerrike grunnet en falsk positiv coronaprøve. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Jens Petter Hauge er ikke aktuell på grunn av falsk-positiv prøve. For Morten Thorsby er det for lenge siden han var coronasmittet, mens for Martin Ødegaard ble det en totalvurdering hvor konklusjonen er at det er best å bli Madrid, sier Lise Klaveness, direktør for toppfotball i NFF, på pressekonferansen.

Martin Ødegaard kunne altså blitt med til Wien. Både frustrerende dager og skadehistorikk ble nevnt som argumenter i totalvurderingen som gjør at Ødegaard ikke blir den del av den norske troppen mot Østerrike.

På TV 2s spørsmål om det var Real Madrid som satte ned foten for midtbaneeleganten fra Drammen, svarte imidlertid Klaveness avfeiende «ikke som jeg har fått med meg».

REISER IKKE TIL ØSTERRIKE: Martin Ødegaard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REISER IKKE TIL ØSTERRIKE: Martin Ødegaard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Her er Norges nye tropp mot Østerrike:

Keepere:
Per Kristian Bråtveit (Djurgården)
Anders Kristiansen (Saint Gilloise)

Forsvarsspillere:
Andreas Vindheim (Sparta Praha)
Andreas Hanche-Olsen (Gent)
Ruben Gabrielsen (Toulouse)
Julian Ryerson (Union Berlin)
Jørgen Skjelvik (Odense)
Daniel Granli (Aalborg)

Midtbanespillere:
Sondre Tronstad (Vitesse)
Tobias Børkeeiet (Brøndby)
Fredrik Ulvestad (Djurgården)
Kristian Thorstvedt (Genk)
Håkon Evjen (AZ Alkmaar)
Kristoffer Askildsen (Sampdoria)
Ghayas Zahid (APOEL Nicosia)
Mats Møller Dæhli (Genk)

Spisser:
Veton Berisha (Viking)
Jørgen Strand Larsen (Groningen)

Majoriteten av Norges tropp er landslagsdebutanter, mens Mats Møller Dæhli er spilleren med flest A-landskamper for Norge med sine 23 A-landskamper.

Smerud bekrefter at spillere som Tokmac Nguen, Sten Grytebust, Per Egil Flo, Jo Inge Berget, Noah Holm og Ulrik Yttergård Jenssen også var aktuelle, men det lot seg ikke gjennomføre av ulike årsaker.

Full nedstenging i Østerrike

Den nye norske troppen må reise fra sine respektive klubber i sine respektive land til Gardermoen i første omgang og sjekke inn på et hotell ved flyplassen for å inngå i NFFs smittevernregime, før de samlet drar videre til Wien. Ordningen er godkjent av Helsedirektoratet og Helsedepartementet, opplyser NFF.

Årsaken til at den norske troppen ikke kan reise direkte til Wien, som NFF ønsket, er de strenge innreisereglene i Østerrike. Regjeringen i Østerrike innfører nemlig full nedstenging av samfunnet fra og med tirsdag. Det betyr portforbud, stengte butikker og begrensninger på hvor mange som kan være samlet i privat sammenheng.

STEPPER INN: Kristian Thorstvedt og Håkon Evjen. Foto: NTB Scanpix
STEPPER INN: Kristian Thorstvedt og Håkon Evjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kampen mellom Østerrike og Norges «nødlandslag» foran tomme tribuner skal likevel spilles. Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har imidlertid bekreftet at onsdagens kamp ikke rammes. Østerrike slo Nord-Irland 2-1 søndag kveld og topper tabellen tre poeng foran Norge. De norske fotballherrene kan vinne gruppa om Østerrike slås med to mål eller mer.

Ettmålsseier kan også holde for Norge om det skjer med flere scorede mål enn i 2-1-seieren til østerrikerne i motsatt oppgjør på Ullevaal Stadion. Det er innbyrdes oppgjør som avgjør og ikke gruppas komplette målforskjell, hvor Norge er i en særklasse med åtte plussmål mot Østerrikes tre.

Fungerende trener Leif Gunnar Smerud er spent på hva det nyuttatte norske landslaget kan få til sammen.

- Det har vært hektisk aktivitet for å få hentet inn en tropp, og det har blitt en bra tropp. Det har vært kjekt å se måten spillerne har respondert på dette på, sa Smerud på mandagens pressekonferanse.

- Til tross for en spesiell inngang gleder jeg meg til å møte spillerne, som i en kaotisk situasjon har respondert med stor velvilje for å hjelpe landslaget i en krevende situasjon. Nå handler det om å forberede seg for å gjøre en god prestasjon mot Østerrike, sier Smerud.

- Dette har vært krevende vurderinger, men vi er nå glade for at kampen kan spilles, både sportslig og av hensyn til våre forpliktelser overfor UEFA og turneringen vi deltar i. Gutta selv og deres klubber har vært meget positive til å stille opp på kort varsel for å få gjennomført denne kampen, supplerer generalsekretær Pål Bjerketvedt.

Spillerne som nå er tatt ut, møtes i Oslo. Deretter reiser de samlet med charterfly til Østerrike tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer