Her er Norges nye friidrettsstjerne

Verdens beste junior imponerte i VM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ida Marcussen klarte 6226 poeng i sjukampen. Det er norsk rekord. Samtidig rykket hun opp som den aller beste junioren i verden, og det holdt til 11.-plass i VM.

– Nå er jeg i toppform, og jeg har fått topp uttelling. Det er faktisk også sant at jeg er den beste junioren i sjukamp i verden, strålte Ida Marcussen etter den avsluttende 800-meteren i sjukampen på Nagai stadion.

Hun gjennomførte en sjukamp uten bom og med bortimot full klaff på avslutningsdagen. Den innledet hun med 6,47 og solid personlig rekord i lengde. Deretter fulgte hun opp med 51,02 meter i spyd som også var solid pers, og til slutt spurtet hun til 2.13,69 på 800 meter.

– Jeg visste at det var mulig for meg å oppnå så mye som jeg gjorde. Jeg var også fullt klar over at jeg ville klatre på resultatlisten hvis jeg unngikk bom, men det er hele denne søndagen jeg er mest fornøyd med. Det har vært fantastisk gøy ute på banen i dag, sa Ida.

– Jeg skal ikke nekte for at det var deilig å få opp toppresultater i både lengde og spyd. Dette viser endelig at jeg er Norges beste spydkaster, sa hun.

Ida Marcussen klarte sølvet i sjukampen i junior-VM i Beijing i fjor. I år tok hun skrittet opp blant de beste seniorene. Hun hoppet, kastet og løp seg inn i verdenstoppen med sjumilssteg.

Stopper ikke

– Er du overrasket over at du klarte å slå den 15 år gamle norske rekorden til Anne Brit Skjæveland med nesten 160 poeng?

– Jeg kan fortelle deg at rekorden skal bli enda høyere enn det. Nå kommer jeg til å gå for ny rekord hvert eneste år. Klarer jeg det så viser jeg også at jeg hører hjemme i verdenstoppen, sa Marcussen til NTB.

STORTALENT: Ida Marcussen imponerte alle i Osaka. Foto: CORNELIUS POPPE / SCANPIX
STORTALENT: Ida Marcussen imponerte alle i Osaka. Foto: CORNELIUS POPPE / SCANPIX Vis mer

– Dette har vært en enorm inspirasjon for meg, og jeg har lyst til å si at det som kanskje har betydd aller mest er den støtten vi har fått fra friidrettsforbundet. Det er helt fantastisk at Ketil Tømmernes har så stor tro på oss. Ingen må bremse oss fra å delta i VM fordi vi er unge. Tømmernes gjør ikke det, heldigvis for meg, sa Ida Marcussen.

– Er du en mesterskapsutøver?

– Det er gått bra for meg i de siste mesterskapene jeg har deltatt i, men slik jeg trener er det ganske naturlig at jeg presterer best i mesterskapene. Jeg går gjennom knallharde treningsdoser på vinteren og langt ut på sommeren. Derfor kommer formen i tid til mesterskapene, sa hun.

OL i London

– OL i London i 2012 er det langsiktige målet mitt, men før det er planen å øke persen med 200-300 poeng hvert år. Allerede neste år mener jeg at det bør være mulig for meg å klare 6400 poeng, og da kan det bli moro i Beijing-OL, sa Marcussen.

Dersom hun hadde klart 6400 poeng på Nagai stadion, ville hun kjempet om en plass blant de fem beste. Det forteller at det ikke er så lange veien opp til de aller beste for kristiansandsjenta på 19 år.

– Hvor har du størst forbedringspotensial?

– Det er nok på korthekken, i høyde og i kule, men det er veldig lite som skal til før det klaffer mye bedre også i de øvelsene, mente Ida som la til at hun kan bli bedre i absolutt alt.

– Var disse to dagene perfekte ut fra det nivået du befinner deg på nå?

– Jeg klarte meg uten bom. Denne siste dagen var klaff, men perfekt, nei, det vil jeg ikke si at det var, for det blir det vel aldri, sa Ida Marcussen til NTB.

– Og hva gjør du nå?

– Nå skal jeg ha ferie, og så må jeg ta opp studiene igjen, for jeg er allerede for sent ute med det.

Tredje strake

Carolina Klüft gikk til topps med 7032 poeng. Ikke bare er det ny personlig rekord, det er også europarekord. Hun vant sin tredje strake VM-tittel i sjukamp og viste nok en gang hvem som er eneren.

– Jeg er kjempeglad, ja, rett og slett lykkelig, sa den svenske yndlingen etter konkurransen. De fleste som fulgte sjukampen fikk seg et lite sjokk da Klüft falt sammen etter det andre kastet i spyd, men en liten strekk med påfølgende krampe så verre ut enn det var.

– Jeg hadde full kontroll, så det var ikke noe å bry seg om, sa Klüft som fullførte den avsluttende 800-meteren i fin stil.

– Carolina Klüft er helt rå, men det er kjempemoro å konkurrere med henne. Jeg hadde veldig lyst til å slå henne i spyd, og det klarte jeg, men jeg hadde vel ikke regnet med det. Gøy var det i alle fall, sa Ida Marcussen.

– Hun fortjente europarekorden, for hun har en egen evne til å ta ut alt når det gjelder som mest. Nok en gang fikk hun vist det, mente Norges nye sjukampyndling.

(NTB)

TRE PÅ RAD: Carolina Klüft fra Sverige ble verdensmester for tredje gang på rad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer