NY PROFF: Vegard Stake Laengen blir proffsyklist den kommende sesongen. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
NY PROFF: Vegard Stake Laengen blir proffsyklist den kommende sesongen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Her er Norges nye proffsyklist

Klar for det amerikanske profflaget Team Type 1.

Vegard Stake Laengen (22) er Norges ferskeste tilskudd til proffeltet i sykling.

Askerbøringen forlater norske Joker-Merida til fordel for det amerikanske profflaget Team Type 1. Laget er kontinentalt (USA-touren) og står uten fast plass i de største sykkelrittene i verden, men er på vei opp og fram og inviteres til enkelte av dem.

Askergutten har flere svært sterke sesonger bak seg med sterke resultater i så vel Tour de l'Avenir (ungdommens Tour de France), U23-VM og klassikeren Ronde van Vlaanderen.

I sommer tok han NM-sølv bak Alexander Kristoff i Skien.

Nå blir han lagkamerat med blant andre franskmannen Laszlo Bodrogi (tidligere Crédit Agricole), sveitsiske Rubens Bertogliati (Saunier Duval) og russiske Vladimir Jefimkin (Ag2r).

Laget ble opprettet i 2005 og sponses av sykkelprodusenten Colnago, men promoterer sykdommen diabetes. Seks av rytterne i årets lag er rammet av «sukkersyke».

Laengen er foreløpig siste i en rekke med norske syklister som er flasket opp i Joker-Merida-laget og sendt videre til proffenes sirkus. Tidligere ryttere med fortid i laget er blant andre Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug.

PS: Sky-syklisten Geraint Thomas (25) vil stå over neste års Tour de France for å forberede seg til OL på hjemmebane. Dermed mister Edvald Boasson Hagen og Sky en viktig hjelperytter.

(NTB)