Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er OL-dommerne

Personene som skal se til at alt går riktig for seg i OL-avstemningen er klare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Dagbladet.no): Det er ingen hvem som helst som har tatt på seg jobben med å forsikre allmenheten om at alt går riktig for seg når Idrettsstyret skal stemme over hvilken norsk by som skal få søke vinter-OL i 2018. Lucy Smith (72) ble den første kvinnelige jusprofessor og universitetsrektor i Norge, mens Reidar Webster (72) er tidligere riksmeklingsmann.

Skal passe på at reglene følges

- Vi skal lede Idrettsstyret gjennom avstemningen, sier Reidar Webster til Dagbladet.no.

- Vi kommer med noen gode råd og går igjennom reglene, sier Lucy Smith til Dagbladet.no.

Utformingen av reglene skal ikke disse to stå for. De er det Idrettsstyret selv som skal lage. Reglene for avstemningen vil bli vedtatt på et styremøte torsdag.

- Idrettsstyret selv vedtar reglene, det er nokså detaljerte regler, vår jobb er å passe på at det vil fungere, sier Webster.

- Veldig viktig valg

- Ser dere noen utfordringer ved em slik jobb?

DOMMERE: Lucy Smith og Reidar Webster er personene som skal lose Idrettsstyret gjennom avstemmingen om hvem som skal bli den norske søkerbyen til OL i 2018. Jon Terje Pedersen/Dagbladet
DOMMERE: Lucy Smith og Reidar Webster er personene som skal lose Idrettsstyret gjennom avstemmingen om hvem som skal bli den norske søkerbyen til OL i 2018. Jon Terje Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Jeg opplever det ikke slik, sier Smith som påpeker at valget i seg selv er nokså enkelt.

Derfor har begge et godt håp om at dette skal gå greit for seg, selv om det står milliarder av kroner på spill.

Hvorfor har dere valgt å si ja til dette?

- Jeg har alltid vært opptatt av idrett, også er det en overkommelig arbeidsbyrde, sier Smith som får støtte av Webster.

- Det med arbeidsbyrde er viktig. Dessuten er det et drama. Å være statist i et drama er ikke så verst, sier han og fortsetter:

- For mange er dette et veldig viktig valg, og da Norges idrettsforbund spurte oss, så kunne vi ikke si nei.

Troverdighet

Begge bor i Oslo, men understreker at de ikke har noen preferanser i spørsmålet om OL.

image: Her er OL-dommerne

- Vi har ingen mening, hadde vi hatt det kunne vi ikke tatt jobben, sier Smith.

Webster er likevel klar over at enkelte kan synes at det er spesielt at begge kommer fra Oslo.

- Det er sikkert noen som synes det, men det er ikke noe problem, sier han.

Generalsekretæren i Norges idrettsforbund påpeker at de to er valgt nettopp på grunn av at ingen kan stille spørsmålstegn ved dem.

- Vi har hatt ett overordnet prinsipp, og det er hundre prosent troverdighet og redelighet, sier Inge Andersen til Dagbladet.no

Andersen setter sin egen troverdighet på at prosessen skal gå riktig for seg.

- Generalsekretæren tilrettelegger for en uhildet prosess for at den skal være troverdig, sier han.

- Hundre prosent uhildet

Ved å hente inn disse to kapasitetene, som skal bistå at avstemningen blir ivaretatt på best mulig måte, mener generalsekretæren at det ivaretar troverdigheten til prosessen.

- Idrettsstyrets avstemning vil nå bli ledet på en hundre prosent uhildet måte av mennesker med den standard som Reidar Webster og Lucy Smith har. Dermed er det ingen mulighet for at noen av kandidatbyene kan lure på hva som har skjedd. Dette legitimerer prosessen.

De to ble klarert og godtatt av arbeidsutvalget/presidentskapet i Norges idrettsforbund på onsdag.

Fredag om en uke, 30.mars, er dagen da avstemningen skal gjennomføres. Den dagen vil bli delt i tre. Først en muntlig gjennomgang fra Martinsen-utvalget, som har gått igjennom de tre byenes søknader og sett på de i forhold til IOC sine kriterier. Idrettsstyret får så anledning til å stille spørsmål til Martinsen-utvalget. Når denne seansen er over trer Idrettsstyret sammen og debatterer saken. Til slutt er det avstemningen som blir ledet av Lucy Smith og Reidar Webster utfra den valgprosedyren man har blitt enig om skal overholdes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!