Her er OLs nye sprintkonge

SALT LAKE CITY: Her er mannen som seint i går kveld detroniserte japanske Hiroyasu Shimizu fra sprinttoppen på skøyter: amerikanske Casey Fitzrandolph (26).

Med tidene 34,42 og 34,81 over de to konkurransedagene var han til sammen tre fattige hundredeler foran japanske Shimizu.

- Det er veldig lite, og jeg mistenker at en der oppe hadde et ord med i laget, sier Casey Fitzrandolph på typisk amerikansk vis.

På sidelinja sto mannen som fikk ham til å satse på skøyter: Eric Heiden.

Etter å ha sett skøyteguden Eric Heiden vinne fem strake OL-gull i Lake Placid i 1980, bestemte nemlig fem år gamle Casey Fitzrandolph seg for at han skulle bli skøyteløper.

Vil kopiere Heiden

- Jeg hadde begynt med ishockey på den tida, men Eric må ha imponert meg mer enn hockeylaget som også vant gull, for jeg byttet idrett, sier Casey Fitzrandolph.

Med OL-gullet på 500 meter seint i går kveld nådde han karrierens foreløpige høydepunkt, og det attpåtil med Eric Heiden på sidelinja.

Heiden er nemlig lege for det amerikanske skøytelaget i OL.

- I alle disse åra har jeg hatt en drøm om å gjøre det samme som Eric Heiden. Han tok fem gull, så jeg er ikke der riktig enda. Men dette var en perfekt start, smiler han.

Perfekt manus

Som amerikanere flest er også den nye sprintkongen særdeles stolt over landet sitt, noe han ga uttrykk for på den internasjonale pressekonferansen.

- At jeg skulle klare å vinne gullet her i Amerika, med venner og familie til stede - og i disse tider - gjør dette gullet veldig spesielt. Jeg kunne ikke ha skrevet et bedre manus selv, smiler Fitzrandolph.

Skremte Ådne

Rett etter 500-meteren gikk Ådne Søndrål på isen for å trene til 1000-meteren.

Han la ikke skjul på at han var skremt av den amerikanske dominansen, med Kip Carpenter på bronseplass.

- Jeg er overrasket over at ingen kanadiere kom på pallen. Amerikanerne virker veldig sterke, sier Ådne Søndrål til Dagbladet.

DRØM: - I alle år har jeg hatt en drøm om å gjøre det samme som Eric Heiden. Men jeg er ikke der riktig ennå.