Her er OLs raskeste

MIDWAY (Dagbladet): Her er gutta som får Thomas Alsgaard til å se treig ut i en spurt. I kveld går Tor Arne Hetland, Håvard Bjerkeli, Trond Iversen og Trond Einar Elden for historiens første gull i langrennssprint. Alle fire mener de er gode nok til å vinne.

For å stjele et kjent lottoslagord, så er ikke sprintere helt som andre skiløpere. De er høyere, tyngre, og har mer muskler. Når minstemann på laget er 186 cm, så har det aldri vært arrangert en OL-øvelse i tynnere luft.

- Det er jo bare å se på disse gutta, så skjønner dere hvorfor vi regner dem som landets beste, sier trener Hallstein Bøgseth.

Han var aldri i tvil om at det var riktig å vrake Thomas Alsgaard som to ganger har vist hva han kan få til i spurten oppe i Soldier Hollow.

Kraftskyv

Løypa med det lange oppløpet passer nemlig minst like godt til de fire som er tatt ut.

- Selv Thomas greide jo å vinne en spurt der, så da vet jeg at den passer bra for meg, spøker Tor Arne Hetland som er regjerende verdensmester på distansen.

200 meter slakt oppover er nemlig drømmeoppløpet til samtlige av de norske gutta. Trond Einar Elden forklarer hvorfor kraftkarer som han sjøl har en fordel i sprint.

- Det nytter ikke å være 120 kilo og dårlig trent, det er ikke det, men i motsetning til i vanlig langrenn så løfter man ikke kroppen så mye opp og ned. Det viktigste er å skyve hardt mot underlaget. Da er det en fordel å være litt tung, og ha mye kraft i skyvet, forklarer Elden.

I dag har han sjansen til å bli historisk. Han har en sølvmedalje i kombinert tidligere fra OL. I dag kan han ta en til. I langrenn.

- Ja, det poenget ligger jo der, men det er ikke noe jeg kan gå å tenke på. Skulle gjerne hatt med meg en medalje herfra, sier Elden som ble nummer fire i Prøve-OL i fjor.

Rolig

Trond Iversen er kanskje den mest atypiske av alle som går sprint i dag. Mjøndalen-gutten er den eneste i OL som ikke var på et landslag før han ble tatt ut. Etter seieren i det siste sprintrennet før OL, er han stinn av sjøltillit.

- Jeg er ikke så nervøs. Jeg har vennene mine her borte, og forloveden min, så det blir egentlig vanlige dager, sier han rolig.

På pressekonferansen før løpet var han ikke snau i uttalelsene om målsettingen.

Sprinterne

Tor Arne Hetland

Født:12. januar 1974 i Stavanger
Høyde/vekt:186/79
Sivil status: Samboer
Bosted: Trondheim
Spenningsnivå: Jetfly i magen

Håvard Bjerkeli

Født:5. august 1977 i Isfjorden
Høyde/vekt:170/61
Sivil status: Ugift
Bosted: Lillehammer
Spenningsnivå: Romsdalsalpene i magen

Trond Iversen

Født:22. mars 1976 i Drammen
Høyde/vekt:193/93
Sivil status: Ugift
Bosted: Mjøndalen
Spenningsnivå: Helt rolig

Trond Einar Elden

Født:21. februar 1970 i Namsos
Høyde/vekt:188/85
Sivil status: Ugift
Bosted: Trondheim
Spenningsnivå: Gressklipper i magen

- Det kan bli fire nordmenn i finalen. Vi er gode nok til det. Målet mitt er å ta medalje.

Marginal

Håvard Bjerkeli er mer lavmælt. Isfjordingen har kommet seg videre fra prologen i hvert eneste renn i år. Han har vunnet ett, og er i utgangspunktet et sikkert kort. Bli ikke overrasket om han står helt øverst på pallen i kveld.

- Men problemet med sprint er at den er så marginal. Man kan aldri være sikker, men to av oss fire bør iallefall være i stand til å komme til en finale. Om alle fire gjør det, så skal mye klaffe, smiler Håvard.

Han er samboer med Marit Roaldseth fra damelandslaget i langrenn, men Marit greide aldri å kvalifisere seg til OL.

- Er hun misunnelig på deg nå?

- Nei, egentlig ikke. Vi får satse på VM i Val di Fiemme neste år. Det er vel best for husfreden at vi begge kommer med, ler Håvard.

DUELL: Gutta tester farta på 30 meter asfaltsprint til ære for Dagbladet. I kveld er det alvor. Fra venstre: Tor Arne Hetland, Håvard Bjerkeli, Trond Iversen og Trond Einar Elden.