Her er Pep Guardiolas største utfordringer

Serieåpner mot Håvard Nordtveits Mönchengladbach i kveld.

UNDER ENORMT PRESS: Pep Guardiola seriedebuterer som Bayern München-trener mot Mönchengladbach fredag kveld. Han tok over etter Jupp Heynckes, som forsynte seg grovt av trofeene sist sesong. Foto: Martin Meissner / AP / NTB Scanpix
UNDER ENORMT PRESS: Pep Guardiola seriedebuterer som Bayern München-trener mot Mönchengladbach fredag kveld. Han tok over etter Jupp Heynckes, som forsynte seg grovt av trofeene sist sesong. Foto: Martin Meissner / AP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det har blåst en forandringens vind over Europa denne sommeren. Noen av de største klubbene i England, Tyskland, Spania, Frankrike og Italia har fått nye trenere, og før de forskjellige ligaenes seriestart er det knyttet stor spenning til hvordan de lykkes.

Vil David Moyes klare å erstatte Sir Alex Ferguson? Kan José Mourinho oppleve like mye suksess i Chelsea denne gangen? Og kommer Carlo Ancelotti til å få kontroll på skuta i Real Madrid etter fjorårets turbulente sesong?

Poengene er mange, men det er nok ingen som har mer å leve opp til enn Bayern Münchens nye trener Pep Guardiola (42).

Han tar over etter den nylig pensjonerte Jupp Heynckes (68). Det blir som å hoppe etter Wirkola, og i tillegg skal han prøve å følge opp sin egen suksess i Barcelona.

Guardiola mot Mönchengladbach Heynckes avsluttet en innholdsrik trenerkarriere med å vinne Bundesligaen, den tyske cupen, og ikke minst Champions League. På vei mot finalen møtte Bayern Guardiolas tidligere klubb Barcelona i semifinalen. De knuste den spanske giganten, og på mange måter den fotballen Guardiola representerer.

- Si Guardiola ikke lykkes med en gang. Hvor lang tid tar det før tysk presse skriver at han har innført fotballen Bayern slo i fjor?

- Det begynte de å skrive i går, sier Jan Åge Fjørtoft til Dagbladet og ler.

Den tidligere landslagsspissen har akkurat vært på besøk hos Bayern München, og er svært spent på å se hva laget byr på i seriepremieren mot Håvard Nordtveits Borussia Mönchengladbach fredag kveld.

- Det er i virkeligheten Bayern mot Mönchengladbach, men det blir Guardiola mot Mönchengladbach, sier Fjørtoft.

Også Guardiola er klar over at han har alles øyne mot seg før serien sparkes i gang.

- Det er ikke lett å alltid måtte vinne. Det forventes at vi vinner med seks, sju mål, og det er ikke mulig, sier han ifølge nyhetsbyrået AAP.

I slutten av juli spilte Bayern sin første offisielle kamp under Guardiola. Da tapte de 4-2 for Dortmund i den tyske supercupen. Da viste spanjolen temperament ved å klappe til den nyinnkjøpte landsmannen Thiago Alcantara.

Vant 14 trofeer Fjørtoft, som jobber som ekspert for tyske Sky, mener Guardiola står overfor flere vanskelige utfordringer.

- Den største er at han har 23, 24 spillere som alle forventer å spille. Dersom han bruker Javi Martinez som forsvarsspiller, får plutselig ikke Jerome Boateng spille. Også Dante kan komme til få problemer. Det blir vanskelig å holde alle fornøyde. Husk at vi går inn i et VM-år, sier Fjørtoft.

Som Barcelona-trener var Guardiola et fenomen. I løpet av fire sesonger vant han 14 trofeer, blant annet tre ligagull og to Champions League-titler.

Likevel lyktes han ikke med absolutt alt. Stammen i laget var fortsatt den samme som da han tok over etter nederlandske Frank Rijkaard i 2008, og flere av kjøpene hans mislyktes i klubben.

- Man skal huske på at han bare har vært trener i seks år. Han klarte aldri å integrere Zlatan Ibrahimovic i Barcelona, og har en ganske dårlig statistikk når det gjelder spillerkjøp, sier Fjørtoft.

Bayerns mektige direktører er heller ikke redd for å sparke trenere som ikke oppnår nok suksess. De siste åra har både Jürgen Klinsmann og Louis van Gaal måttet gå.

- Ja, de har tradisjon for å sparke trenere, men nå har de ansatt en sterk mann i Matthias Sammer til å være et mellomledd mellom Guradiola og direktørene. Dessuten er alle tyske klubber raske med å sparke trenere, påpeker Fjørtoft.

Mange nordmenn i Tyskland 46-åringen tror uansett at Bayerns fans kommer til å juble for seriegull nummer 24 neste vår.

- Det blir interessant å se utforingene, men Bayern vinner nok serien. Over 34 kamper kommer de til å være best, sier han.

- Hvem tror du kommer til å kjempe bak dem?

- Jeg tror nok det blir mange av de samme som i fjor. Da ble Schalke nummer fire og får med det spille kvalifisering til Champions League. Det er bra, for de har nok det største potensialet av de som kjempet om fjerdeplassen. Topp fire tror jeg kan bli som i fjor (Bayern München, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen og Schalke, red.anm). Ellers er det trist å se hva som skjer i Hamburg og Werder Bremen for tiden. Jeg tror faktisk Werder kommer til å rykke ned i år, sier han.

For det norske publikumet er alle nordmennene i tysk fotball denne sesongen en ekstra grunn til å følge med. Lars-Christopher Vilsvik ble solgt til Braunschweig denne uka.

Der spiller allerede Omar Elabdellaoui. Ellers er Ruben Yttergård Jenssen ny i 2. Bundesliga-klubben Kaiserslautern, mens Moa og Håvard Nordtveit er nøkkelspillere i henholdsvis Stuttgart og Mönchengladbach.

- De nordmennene som er i Tyskland nå har gjort et godt inntrykk. De utmerker seg med gode holdninger, samtidig som de er billige. Det er en god miks, sier Fjørtoft.

PS! Bayern München mot Borussia Mönchengladbach vises på Eurosport 2 klokka 20.30 fredag kveld.

EKSPERT: Jan Åge Fjørtoft jobber for tyske Sky og er tett på Bundesligaen. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
EKSPERT: Jan Åge Fjørtoft jobber for tyske Sky og er tett på Bundesligaen. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer