Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Her er Petter Northug en gris

SVT-ekspertene raser mot Northugs hovering.

LITE POPULÆRT: Petter Northugs siste gest før han krysset mållinjen.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
LITE POPULÆRT: Petter Northugs siste gest før han krysset mållinjen. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Petter Northug hadde full kontroll på sisteetappen, og gjorde akkurat som han ville da han rykket med 200 meter igjen og distanserte konkurrentene på herrestafetten.

Så lett ble det for Northug at han kunne se seg bakover på oppløpet, hysje mot publikum og konkurrenter, og bremse like foran mållinja og gå sidelengs over mål.

Det likte de dårlig i Sverige.

- Det syns jeg ikke hører noe sted hjemme på en idrettssbane. Det er kjedelig å se. Northug er en strålende skiløper, men han trenger ikke behandle konkurrentene på den måten. Han har allerede vist at han er best, så det syns jeg han kan holde seg for god til, sier SVT-ekspert Anders Blomqvist.

- Vi snakker mye om Northug, men han går over grensa her, sier Blomqvist, og får full støtte av Jonas Karlsson i studio etterpå:

- Han er en fantastisk utøver, men han går over grensen når han gjør en skrens på linja og venter på konkurrentene. Han er en ulv som driver med sine konkurrenter, men her er han en gris. Det er unødvendig, sier Karlsson, som tidligere har fått kjeft i hjemlandet når han har forsvart nordmannen.

Sportssjef Åge Skinstad synes Karlsson er den som går over streken med sine karakteristikker av Northug.

- Det synes jeg er tåpelig, sier Skinstad på spørsmål om hva hvordan han reagerer på grisestempelet.

- Petter viser at han er best i verden, og han gjør ikke noe galt, han sperrer ikke for noen, legger han til.

Hater å tape Svenskene er samtidig stumme av beundring for Northugs spurtkvaliteter, selv om de reagerer mot hånegesten på slutten.

- Alle andre lag må legge opp taktikken mot Petter Northug. Det er utrolig at en utøver kan dominere en idrett på den måten, sier Anders Blomqvist.

Faksimile: Expressen.se
Faksimile: Expressen.se Vis mer

- Han moser dem i den hesteskosvingen, det er helt utrolig. Jeg tror helt ærlig at Marcus Hellner vet at han ikke kan slå Petter Northug i en sånn spurt her i VM på hans hjemmebane, sier Jonas Karlsson.

- Dere husker kanskje Alex Harveys hysjegest etter lagsprinten, det var akkurat den gesten Northug gjorde. Han hater å tape, men elsker å ta igjen når noen har slått ham, sier han.

Vanlig Petter-stil Marcus Hellner kunne lite gjøre da Northug satte inn rykket. Han skulle ønske at siste etappe hadde gått annerledes, men sånn ble det i dag.

- Det er jo vanlig Petter-stil. Det er litt kaxigt, men det er hans stil, som sagt, sier Hellner til SVT og beskriver hvordan han oppfattet rykket til nordmannen:

- Det er brutalt, sånn er det bare. Man skulle gjerne ha kjempet med Petter mot slutten, men jeg var litt sliten. Hadde det bare vært jeg og Petter på den siste etappen hadde jeg nok kjørt litt hardere , men det var ikke sånn, sier Hellner.

De andre svenskene er korte i svarene når de skal oppsummere Northugs seiersgest.

Faksimile: Aftonbladet.se
Faksimile: Aftonbladet.se Vis mer

- Noen gjør sånt, noen gjør ikke det, sier Johan Olsson.

- Det hadde vært gøy om han hadde ramlet. Nei, han er jo sterk, sier Daniel Rickardsson med et smil.

«Förnedringen» Indignasjonen er også tilstede på forsidene av svenske nettaviser. Expressen.se døper Northug-avslutningen «Förnedringen» (fornedrelsen) og har en forsideavstemning med ett alternativ, «Ja, absolut!», på spørsmål om Northug er en gris.

Aftonbladet har også tatt utgangspunkt i Jonas Karlssons uttalelser, og har sitatet  «- Han är en gris» som oppslagssak.

Karlssons arbeidsgiver, SVT, stempler stafetten som «Northugs gullhån», mens Dagens Nyheter legger seg på den mest edruelige linja ved å nøkternt konstatere at «Svenska herrarna tog silver i stafetten».

Faksimile: SVT.se
Faksimile: SVT.se Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling