Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er Petter Northugs gullplan i Tour de Ski

- Jeg har prøvd alt.

I KAMPHUMØR: Petter Northug på pressetreff før morgendagens prolog i Tour de Ski. Toppformen har han prikket inn til midten av neste uke. Foto: John Rasmussen / Dagbladet
I KAMPHUMØR: Petter Northug på pressetreff før morgendagens prolog i Tour de Ski. Toppformen har han prikket inn til midten av neste uke. Foto: John Rasmussen / Dagbladet Vis mer

OBERSTDORF (Dagbladet): Petter Northugs andreplass på femtenkilometeren i Davos helga før jul har gjort konkurrentene oppmerksomme på at den gamle skikongen er iferd med å våkne fra dvalen.

Petter har ikke vunnet et verdenscuprenn siden han vant den nest siste etappen i Tour de Ski  i Val di Fiemme i fjor vinter. Nå har han lagt gullplanen foran den niende utgaven av det prestisjetunge rennet.

- Jeg tror det optimale opplegget er å ha de beste dagene sine på slutten av touren, og det hadde jeg sist gang jeg gikk bra. Jeg vet at etappene i starten ikke har så mye å si. Nå kom jeg hjem fra høyden 27. desember, og da er høydedagene sånn at god-dagene mine skal være fra midten av neste uke og over neste helg, sier Petter da Dagbladet møter ham før morgendagens åpningsetappe i tyske Oberstdorf.

- Så du har lagt vinneropplegget nå?

- Den planen er lagt for å vinne, så klart. Selv om det er mange som er bedre enn meg til å klatre på papiret, så har jeg lagt den planen for å være med å krige og gi dem kamp.

Bakkeutfordringen
Klatringen, eller mer konkret, den avslutningsetappen opp alpinbakken i Cavalese, har vært Petters akilleshæl i alle de åtte tidligere utgavene av touren.

Petter har år etter år snakket ned sine egne sjanser før den ekstreme klatreetappen, først og fremst fordi han mener han er for tung til å kunne vinne når motbakken blir så ekstrem.

- Jeg har vel to gode erfaringer med den siste bakken. Da klatra jeg bra med nesten den samme vekta som jeg har nå, så det er jo mulig. Jeg har troa, og jeg vet at jeg kan klatre bra om jeg har en bra dag. Men bakken er et utropstegn for min del, i forhold til å vinne touren sammenlagt, sier Petter.

Til tross for bakkeutfordringene har han vært på pallen sammenlagt flere ganger. I fjor var han nummer fire opp bakken, men ble flyttet opp til tredjeplass i etterkant da dopingtatte Johannes Dürr ble diska.

Det er bare den aller siste lille prikken som mangler på en i som har stått der lenge.

- I fjor fikk jeg en optimal tour utifra det grunnlaget jeg hadde. Jeg ble sliten på slutten, men jeg mangla mye trening også. Året før der hadde jeg bare veldig tunge dager på slutten. Så har du noen år der jeg har hatt fjerde beste tid, og ett år gikk jeg meg opp fra åttende til andreplass på avslutningsetappen når jeg fikk gå sammen med Rotsjev og Eldar, så jeg har prøvd alt.

- Du har jo vært med hvert år også.

- Ja, jeg har kanskje det? Jeg husker ikke sånne ting, sier Petter, og ser bort.

Martin favoritt
For selvfølgelig husker han det. Petter Northug har stålkontroll på alt som har med sin egen statistikk å gjøre, og ikke bare vet han at han har gått hver eneste utgave av Tour de Ski så langt, han vet også at han aldri har vunnet.

Smertelig nok.

I egne øyne er han ikke favoritt i år heller.

- Martin (Johnsrud Sundby) er favoritt, og så tror jeg en løper som Dario (Cologna) kommer til å komme sterkt i touren. Han begynte å vise takter i Davos nå før jul, så han tror jeg blir en hard utfordrer, sier Northug til Dagbladet.

• Prologen i Tour de Ski starter klokka 10.45 for damer i morgen, lørdag, mens gutta går sin prolog klokka 12.45.