Her er pokalen ingen vil ha

Har ligacupen utspilt sin rolle?

(Dagbladet.no) Det er naturligvis en overdrivelse å si at ingen vil vinne ligacuptrofeet.

Men det har lenge vært et faktum at de fleste storlagene nedprioriterer turneringen kraftig. Det så vi et klart eksempel på i løpet av den tredje runden, som ble avviklet tirsdag og onsdag.

17 Premier League-lag var fortsatt med i ligacupen da den tredje runden startet. Totalt var det bare 61 av 187 spillere som startet i Premier League i helga, som også startet i ligacupkampene.

Outsiderne vinner

Først litt historie om turneringen - som siden starten i 1961 har hatt sju forskjellige navn, og nå er øldøpt til Carling Cup:

I løpet av de ti siste sesongene har Middlesbrough, Blackburn, Leicester og Tottenham alle gått til topps.

Til sammenlikning er det bare De fire store - Manchester United, Chelsea, Liverpool og Arsenal - som har klart å vinne FA-cupen i den samme perioden.

Det har blitt et markant skille mellom topp fire og resten de siste sesongene, og ligacupen står igjen som den største sjansen de andre lagene har til å vinne noe. Likevel satser heller ikke disse klubbene 100 prosent på å komme seg til Wembley og få med seg pokalen hjem.

TRØSTEPREMIEN: Chelsea vant to cupfinaler i fjor. Denne - ligacuptrofeet, den lille pokalen som ingen har så veldig lyst på - og mer prestisjetunge FA-cupen. Foto: AFP
TRØSTEPREMIEN: Chelsea vant to cupfinaler i fjor. Denne - ligacuptrofeet, den lille pokalen som ingen har så veldig lyst på - og mer prestisjetunge FA-cupen. Foto: AFP Vis mer

Alle hviler stjernene

For det er ikke lenger bare sånn at det er storlagene som hviler sine største stjerner når de spiller ligacupkamper.

For Portsmouth fikk bare én spiller - Sylvain Distin - starte i Premier League i helga og i ligacupen tirsdag kveld. Onsdag brukte ikke Birmingham noen av dem som spilte i helga fra start. Pompey kom seg videre, det gjorde ikke Birmingham.

Da Reading møtte Liverpool valgte manager Steve Coppell å erstatte åtte av dem som startet den forrige Premier League-kampen. Selv om rødtrøyene også byttet ut nesten hele laget, endte det med tap for Reading.

Sven-Göran Eriksson sparte også sine faste spillere, og da klarte Manchester City bare så vidt å slå ut Norwich.

Og slik kan vi fortsette.

De fleste Premier League-lagene gjør store endringer fra Premier League-kampen noen dager før, til ligacupkampen. Slikt ser du bare ytterst sjelden i den prestisjetunge FA-cupen. For den pokalen vil lagene vinne.

Reserver vs. reserver

Så har egentlig denne turneringen en funksjon i det hele tatt?

Ligacupen har for storklubbene blitt en ålreit arena til å teste ut ungguttene. Når stjernene hviler får de urutinerte andre- og tredjevalgene sjansen, og de kan få verdifull erfaring.

Problemet er jo bare at hvis det fortsetter som nå, møter de uansett spillere de ellers i sesongen også møter når de spiller mot andre klubbers reservelag.

Har da ligacupen utspilt sin rolle?

Det kan se sånn ut.

UTSPILT SIN ROLLE: Når klubbene ikke lenger prioriterer cupen, er det da lenger noen vits?