Her er Premier League-milliardærenes hemmeligheter

Eierne av Englands fotballstorheter knyttes til pengerot og politisk spill. Flere står på internasjonale sanksjonslister.

ENGASJERT: Roman Abramovitsj (i midten) er definitivt en klubbeier med et reelt fotballengasjement - noe som vises ikke minst i hans spillerkjøp og -salg. Men ikke alle er positive til utenlandsk eierskap i Premier League. Foto: AFP/Andrew Yates/Scanpix
ENGASJERT: Roman Abramovitsj (i midten) er definitivt en klubbeier med et reelt fotballengasjement - noe som vises ikke minst i hans spillerkjøp og -salg. Men ikke alle er positive til utenlandsk eierskap i Premier League. Foto: AFP/Andrew Yates/ScanpixVis mer

(Dagbladet): I mars sikret TV2 Premier League-rettighetene. Prislapp? 500 millioner kroner, fram til 2013. Ifølge Supporterunionen for britisk fotball reiste minst 40 000 nordmenn på fotballtur til England i 2011.

På oppdrag for Dagbladet har selskapet Risk Information Group (RIG) sjekket bakgrunnen til samtlige klubbeiere i Premier League. RIG brukte søkeverktøyet World Check, som utfører risikoanalyser, og kartlegger straffeinformasjon og kontakter.

- Å være politisk eksponert person - PEP - kan være både positivt og negativt. Vi søker i  offentlige registre og straffeinformasjon, sier RIG-direktør Kjell-Ola Kleiven til Dagbladet.

RIG fant seks klubbeiere i databasen:

• Chelsea Chelseas russiske eier Roman Abramovitsj er kjent for store yachter og impulsive spillerkjøp. Han har status som PEP, og er også oppført på sanksjonslista til den singaporeanske sentralbanken.

Dagbladet får opplyst at saken skyldtes det singaporeanske stålselskapet Delong. Det russiske stålselskapet Evraz - der Abramovitsj har investert - hadde en eierandel i Delong. 

Delong unnlot å rapportere endringer i aksjebeholdningen, og hovedaksjonærene i Evraz ble bøtelagt. Abramovitsj fikk i september i år en bot på 5800 dollar.

Må melde fra - Alle børser registrerer hvem som har adgang til innsideinfo. Disse skal umiddelbart melde sine transaksjoner dersom de handler aksjer i sitt eget selskap. Investor må også melde fra dersom et kjøp eller salg medfører at han eier over en gitt grense, sier Hans Thrane Nielsen, Leder Norske Aksjer i Storebrand, til Dagbladet.

- Sanksjonslister betyr typisk begrensninger i hvilke verv og posisjoner man kan ha i næringslivet. I Norge kan man fradømmes rett til styreverv eller å drive ulike former næringsvirksomhet, sier Thrane Nielsen.

Verken Chelsea eller Abramovitsj vil kommentere denne saken.

  • Manchester City Sjeik Mansour tok over klubben i 2008. Sjeiken har både intellekt og sjarm - og et talent innen ridning. Sjeiken har PEP-status. Hans familie styrer Abu Dhabi.

Familien eide 77 prosent av aksjene i skandalebanken BCCI, som er funnet skyldig i bestikkelser, våpensmugling og ulovlige oppkjøp. Både CIA og pakistansk etterretning skal ha hvitvasket penger i BCCI.

Sjeik Mansour var leder for presidentens kontor i Abu Dhabi da BCCI ble tvunget i kne, men kan ikke knyttes personlig til BCCI-pengene. En minister måtte betale over seks milliarder kroner i erstatning.

Manchester City ønsker ikke å kommentere saken.

• Manchester United Eies tross protester av den amerikanske forretningsmannen Malcolm I. Glazer.

Malcolm I. Glazer Family Limited Partnership kontrollerer holdingselskapet Zapata, som har vært gjenstand for flere beskyldninger i mediene.

UTFØRTE BAKGRUNNSSJEKK: Kjell-Ola Kleiven, direktør i selskapet RIG Norge. Foto: RIG
UTFØRTE BAKGRUNNSSJEKK: Kjell-Ola Kleiven, direktør i selskapet RIG Norge. Foto: RIG Vis mer

Zapata eide i 2002 59 prosent av aksjene i sjømatfirmaet Omega Protein Corporation. I 2002 steg aksjeverdien i Zapata kraftig etter rykter om at selskapet skulle kjøpes for over 600 millioner kroner. Ledelse og hovedaksjonær i Omega ble tiltalt for å ha ignorert budet, men saken falt.

I mars 2004 ble Zapata og Omega på nytt etterforsket - nå av det amerikanske børstilsynet SEC. De innskrenket Omegas handlefrihet i ett år.

Dagbladet har ikke lyktes å få en kommentar fra Manchester United.

• Queens Park Rangers Forretningsmennene Lakshmi Mittal og Tony Fernandes, som nå eier QPR, har PEP-status. Også to av QPRs tidligere eiere dukker opp i World Check: Formel 1-toppene Bernie Ecclestone og Flavio Briatore. Begge har PEP-status.

- Vi vil ikke kommentere dette, opplyser pressesjef Ian Taylor i QPR.

Ecclestone:
Den karismatiske Formel 1-bossen er i Tyskland siktet for å ha betalt en bankmann 44 millioner dollar i 2005. En bestikkelse, mener politiet. Slett ikke, ifølge Bernie.

- Jeg har aldri bestukket noen, uttalte Ecclestone, som hevder han ble truet eller presset til å betale pengene.

Briatore: Briatore er dømt både for gamblingjuks, bestikkelser og korrupsjon. Han måtte i 2009 trekke seg fra Renaults formel 1-team etter løpsfiksing, og er utestengt fra Formel 1 på livstid.

• Fulham Mohamed Al-Fayed, tidligere eier av kjøpesenteret Harrod's og far til avdøde prinsesse Dianas flamme Dodi, har PEP-status.

Dette skyldes blant annet hans vennskap med Thaksin Shinawatra - eksstatsminister i Thailand og -eier av Man. City. Thaksin er dømt til to års fengsel for korrupsjon: som statsminister lot han kona by på 53 mål land i Bangkok på en statlig auksjon.

KONTROVERSIELL: Tidligere QPR-eier Flavio Briatore, her med kona Elisabetta Gregoraci, har flere dommer på rullebladet. Foto: AFP/Tiziana Fabi/Scanpix
KONTROVERSIELL: Tidligere QPR-eier Flavio Briatore, her med kona Elisabetta Gregoraci, har flere dommer på rullebladet. Foto: AFP/Tiziana Fabi/Scanpix Vis mer

Thaksin står på sanksjonslista til det thailandske børstilsynet.

Fulham vil ikke kommentere denne saken.

• Everton Robert Earl, mannen bak Planet Hollywood-restaurantkjeden, tok over Everton i 2006. Kjendisburgergründeren finnes i World Check fordi han støttet det britiske Arbeiderpartiet med penger i 1997.

Earl donerte omkring 11 millioner kroner da Tony Blairs Labour hadde makta i Storbritannia.

- Everton vil ikke kommentere dette, ifølge kommunikasjonssjef Darren Griffiths.

• Newcastle Mike Ashley har skapt sin formue gjennom salg av sportsklær, og tok over Newcastle i 2007.

OMDISKUTERT: Det har vært delte meninger etter at Malcolm Glazer og sønnene Joel (t.v.), Avram og Bryan tok over Manchester United. Foto: AP/Jon Super/Scanpix
OMDISKUTERT: Det har vært delte meninger etter at Malcolm Glazer og sønnene Joel (t.v.), Avram og Bryan tok over Manchester United. Foto: AP/Jon Super/Scanpix Vis mer

Ashley står på to sanksjonslister: FSA, som regulerer den britiske finansnæringen, og Serious Fraud Office, britiske myndigheters instans for etterforskning av korrupsjon.

Dette skyldes at Ashley i 2009 ble etterforsket for påstått prisfiksing og brudd på konkurransebestemmelsene i selskapet Sports Direct International PLC. Ifølge rettspapirer er begge etterforskningene lagt døde. Sports Direct har erklært seg tilfreds med frikjennelsen av Ashley.

Newcastle har ikke besvart e-poster fra Dagbladet, men er orientert via en norsk advokat.

POPULÆR: Sjeik Mansour er blitt en populær mann i halve Manchester etter at han spyttet inn penger i Manchester City. Hans familie eide 77 prosent av skandalebanken BCCI. Foto: AP/Jon Super/Scanpix
POPULÆR: Sjeik Mansour er blitt en populær mann i halve Manchester etter at han spyttet inn penger i Manchester City. Hans familie eide 77 prosent av skandalebanken BCCI. Foto: AP/Jon Super/Scanpix Vis mer