STORFAVORITT: Han skal ikke bare vinne giroen, han skal også forsøke å kombinere det med en ny tittel i Tour de France. Så hvem kan stanse Alberto Contador? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
STORFAVORITT: Han skal ikke bare vinne giroen, han skal også forsøke å kombinere det med en ny tittel i Tour de France. Så hvem kan stanse Alberto Contador? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

Her er procycling.nos favoritter til Giro d´Italia

Hvem kan slå Contador?

Verken tittelforsvarer Nairo Quintana (Movistar) eller 2013-vinner Vincenzo Nibali (Astana) står på startstreken når Giro d?Italia rulles i gang med en lagtempo lørdag 9.mai. Det er heller ikke de profilerte spurterne Marcel Kittel (Giant-Alpecin) og Mark Cavendish (Etixx-QuickStep).

Men et noe stjernefattig startfelt virker nesten glemt idet Alberto Contador returnerer til Corsa Rosa, der han innleder sitt forsøk på «den umulige» Giro/Tour-dobbel. Første steg på veien blir å temme Italias nye klatresensasjon, Fabio Aru; kontrollere Team Sky formsterke tasmanske djevel, Richie Porte; og kue den robuste colombianeren hos Etixx-QuickStep, Rigoberto Urán. Dette er favorittene til å vinne Giro d?Italias 98. utgave:

***** Alberto Contador (Tinkoff-Saxo)
**** Richie Porte (Team Sky)
*** Rigoberto Urán (Etixx-QuickStep), Fabio Aru (Astana)
** Domenico Pozzovivo (Ag2r - La Mondiale)
* Jurgen Van den Broeck (Lotto Soudal), Steven Kruijswijk (Lotto NL-Jumbo), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Ilnur Zakarin (Katjusja), Beñat Intxausti (Movistar), Damiano Cauroso (BMC)

Alberto Contador Tinkoff-Saxo / Spania / 32 år / 176 cm / 62 kg
Hva gjelder rutine og meritter er Alberto Contador den ubestridte forhåndsfavoritten til årets Giro. 32-åringen står med seks Grand Tour-titler før denne sesongen og de fleste bookmakere tror Giroens 98. utgave blir hans sjuende.

Den spanske mesteren har riktignok hatt en roligere sesongstart enn 2014 da Tinkoff-kapteinen dominerte etapperittene på våren. Etappeseieren i Ruta del Sol er Contadors eneste i 2015. Der ble han nummer to sammenlagt. I Tirreno-Adriatico ble han fem sammenlagt, mens en fjerdeplass ble fangsten i Volta a Catalunya.

Denne gang har vinterens trening foregått med litt mindre intensitet. Contador vil naturlig nok bevare mest mulig overskudd, ettersom han skal forsøke seg på «den umulige dobbel» — vinne både Giro d'Italia og Tour de France. En bragd bare sju ryttere har klart før ham.

Med den franske Grand Tour i vente må Contador kalibrere sine krefter fornuftig i årets Corsa Rosa. Den lange tempoen til Valdobbiadene bør ikke affisere spanjolen nevneverdig, og fjelletappene i tredje uke passer ham perfekt. Ideelt sett får han satt inn det avgjørende nådestøtet på én enkeltetappe, fremfor en langvarig kamp hvor han må slite ut konkurrentene over tid. Spanjolen vil derfor vurdere sine angrep svært nøye.

«El Pistolero» har vist seg treffsikker i Giroen før. I 2008 ble han regelrett hentet inn fra stranden. Astana mistet plassen i Tour de France grunnet Operacion Puerto og Contador måtte til Italia hvor han vant rittet overlegent. I 2011 dominerte han igjen, men resultatet ble senere strøket grunnet den langdryge Clenbuterol-saken.

Interne stridigheter har preget Tinkoff-Saxo så langt denne sesong. Bjarne Riis ble presset ut av lagets eksentriske eier Oleg Tinkov i slutten av mars. Contador håper nok det ikke vil påvirke prestasjonen ute på veien. Spanjolen har alltid hatt et godt forhold til dansken som hentet han fra Astana i 2011.

Contador kan imidlertid sette sin lit til et sterkt og rutinert mannskap. Tinkoff-laget til start har utrolige 105 Grand Tour-deltakelser seg imellom. Dobbelt Giro-vinner Ivan Basso er hans gregario di lusso. Grand Tour-spesialisten Michael Rogers stiller også ved spanjolens side. Det gjør også veteranen Matteo Tosatto. 40-åringen starter sin 31. Grand Tour.

Richie Porte Team Sky / Australia / 30 år / 172 cm / 61 kg
Med tanke på sesonginnledning burde kanskje Richie Porte være den store favoritten til årets Giro. Team Skys australske kaptein har nemlig vunnet sammenlagt i Paris-Nice, Volta a Catalunya og Giro del Trentino. Dermed kommer 30-åringen til startstreken full av selvtillit.

Etter en skuffende sesong i fjor, hvor Giro-deltakelsen ble spolert av sykdom, startet Porte tidlig med oppkjøringen til årets ritt. Sesongåpningen gikk meget bra med seier i det australske mesterskapet på tempo. Han vant også etappen til Willunga Hill under Santos Tour Down Under, der han endte på andreplass sammenlagt. Porte har gjort endringer i treningen og er lettere i år enn i fjor. Ikke rart han vant opp til Alto Malhão i Algarve, Croix de Chaubouret i Paris-Nice og Monte Brentonico i Trentino.

Porte gjorde en brakdebut i Giro d?Italia i 2010 da han holdt ledertrøya, vant ungdomskonkurransen og endte på sjuendeplass. Det er god hans eneste topp ti plassering i en Grand Tour. Denne gang vil en lang tempo for spesialistene vil passe den australske tempomesteren meget bra, og kanskje gi han et forsprang på klatrespesialistene før fjelletappene i Dolomittene og Alpene. Porte har imidlertid en uheldig vane med å skru av bryteren på minst en av dagene i løpet av et treukers ritt. Han er derimot som regel eksemplarisk i rollen som løytnant for Chris Froome. Kanskje er det presset av å være kaptein som har stått i veien for Porte tidligere.

Sky-kapteinen starter iallfall med et rutinert og klatresterkt lag. Bernhard Eisel, Vasili Kiryienka og Kanstanstin Siutsou har startet 42 Grand Tours til sammen, mens Leopold König, Sebastián Henao og Mikel Nieve vil tilby verdifull støtte i fjellene.

UTFORDRER 1: Richie Porte, Team Sky. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
UTFORDRER 1: Richie Porte, Team Sky. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Rigoberto Urán Etixx-QuickStep / Colombia / 28 år / 173 cm / 63 kg
Rigoberto Urán har merkelig nok funnet seg godt til rette hos klassikerlaget Etixx-QuickStep etter overgangen i 2014. Som etapperytter virker det som at kolombianeren har tatt betydelige steg på alle fronter. Blant Grand Tour-favorittene er han nå blant de beste på tempo.

«Rigo» trives også godt i den italienske Grand Tour, hvor han gått opp på det nest øverste trinnet to år på rad, vunnet flere etapper og ikled seg den prestisjetunge maglia rosa. I 2014 kunne han kanskje holdt trøya hele veien inn, hadde det ikke vært for kontroversene i snødrevet på Stelvio-passet.

Den allsidige Etixx-kapteinen vil nok trives enda bedre i det som er en balansert Giro-løype denne gangen. I fjor var han overlegen vinner på den 40 kilometer lange tempoen til Barolo, som sikret han tre dager i rosa trøye før landsmannen Nairo Quintana overtok styringen i rittet.

I år er han nasjonal mester på tempo. 28-årignens styrke i kampen mot klokka kan være hans store fordel vis-à-vis Contador og de andre klatrespesialistene. En tredjeplass i Tirreno-Adriatico og femteplass i Volta a Catalunya viser at formen er på riktig vei.

Urán hadde kanskje håpt at Etixx-laget var noen sterkere. I fjor ble han godt hjulpet av Gianluca Brambilla (skadet), Wout Poel (nå Sky) og Serge Pauwels (nå MTN-Qhubeka) i fjellene. De er først og fremst erstattet av Maxime Bouet, David de la Cruz og Petr Vakoc. I form av Giro-debutant Tom Boonen har laget iallfall en rutinert road captain.

Fabio Aru Astana / Italia / 24 år / 183 cm / 62 kg
Den italienske klatreren ble fjorårets store Grand Tour-sensasjon. Han dramatiske og spontane stil i fjellene ble en umiddelbart hit hos den italienske tifosi. 24-åringen fra Sardinia ble nummer tre i Giro d'Italia og fem i Vuelta a España, og bokførte seg hele tre etappeseire underveis.

I år, i fraværet av lagkompis Vincenzo Nibali, stiller derfor det uerfarne talentet til start med hjemmenasjonens forventninger på sine unge skuldre. Astana-laget gir Aru full backing for å plassere han på podiet nok en gang. Takler han presset?

Den 59 kilometer lange tempoen i uke to vil være til bry for den hengslete italieneren, som ikke har kampen mot klokka som sin spesialitet. Han tapte over tre minutter til Urán på fjorårets Giro-tempo til Barolo. Aru har imidlertid arbeidet mye med å forbedre sin tempoposisjon. I vinter besøkte vindtunnelen til sykkelfabrikanten Specialized i California.

Aru har hatt en stille oppladning til rittet. Astana-rytteren har foretrukket høydetrening fremfor ritt og går inn i Giroen med bare 15 konkurransedager unnagjort. Til gjengjeld har han godt over 60 dager i høyden. Aru kunne hatt 20 konkurransedager, men italieneren kom ikke til start i Giro del Trentino i april grunnet et magevirus. Sykdommen satte han ut avspill i en uke, mens vekten gikk ned fem kilo. I løpet av et siste høydeopphold på Sestriere har han imidlertid fått trent godt og lagt på seg et par kilo. På startstreken i San Lorenzo al Mare forventer han at vekten er 60.5 kg.

Astana-laget er både sterkt og rutinert. Veteranen Paolo Tiralongo er en viktig støttespiller og lederskikkelse, og med typer som Dario Cataldo, Tanel Kangert, Luis Leon Sanchez og Mikel Landa vil de lyseblå mønstre et formidabelt mannskap.

Domenico Pozzovivo AG2R La Mondiale / Italia / 32 år / 165 cm / 52 kg
I fjorårets Giro så han lenge lovende ut før sykdommen satte han ut av spill. Femteplassen sammenlagt ble likevel hans beste resultat i Corsa Rosa noensinne. I år er lille Pozzovivo nok en gang en troverdig utfordrer til en plassering blant de fem beste, kanskje til og med podiet, hvis tempoformen er på plass.

Den rutinerte 32-årignen starter sin niende Giro og har vist lovende form i oppkjøringen. «Pozzo» har fullført blant de ti beste i alle fire etapperittene han har startet denne sesongen. I Volta a Catalunya og Giro del Trentino vant han etapper underveis.

Klatrespesialisten fra Sør-Italia vil definitivt sette sitt preg på etappene i Alpene og Dolomittene. AG2R stiller også med en joker i form av den uforutsigbare Carlos Betancur. Dog hadde nok Pozzovivo heller sett den råsterke Alexis Vuillermoz stille til start.

Likte du denne artikkelen? Du får så mye mer på sykkelnettstedet www.procycling.no!

UTFORDRER 2: Rigoberto Uran, Etixx-Quick Step. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
UTFORDRER 2: Rigoberto Uran, Etixx-Quick Step. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer