Her er redningen selv Lundqvist ikke forsto noe av

- Jeg bare reagerte.

(Dagbladet): Man kan kalle det «superredning», «feberredning», «monsterredning» eller legge til valgfritt adjetive fra øverste hylle.

Men faktum er at den redningen som New York Rangers' svenske målvakt Henrik Lundqvist vartet opp med i natt - på stillingen 0-0 - overgår det meste.

Snaue fem minutter før slutt i andre periode endrer Canadiens' Tomas Vaneks avslutning retning etter at pucken treffer Dan Girardi, men Lundqvist avverger på mirakuløst vis et baklengsmål ved å kaste spaken.

- Jeg bare reagerte - Jeg vet ikke helt hvordan jeg reddet den. Jeg bare reagerte. Det var nok litt flaks at jeg ikke slo pucken inn i mål, men samtidig så må man gjøre seg fortjent til den flaksen man har, sa Henrik Lundqvist etterpå.

Under tre minutter etter den magiske redninge, så scoret Rangers' Dominic Moore kampens eneste mål.

Det som normalt ville vært 0-1 ble i stedet 1-0 for New York Rangers og Mats Zuccarello Aasen.

- Wow! Rangers'-boss Alain Vigneault var like full av beundring for sin svenske sisteskanse som alle andre.

- Wow! Det var en spektakulær redning. Vi trengte en god redning, og vi fikk den, sier treneren som har ført New York Rangers til klubbens første Stanley Cup-finale på 20 år.

Etter kampen tvitret Henrik Lundqvist om følelsen av å være klar for finalen i verdens største hockeyliga.

- Det tok meg ni år, men heldigvis klarte jeg det. Min første Stanley Cup-finale. Jeg er så stolt over disse gutta.

Byttet ut sist Nattens helt fikk dermed en herlig oppreisning etter det forrige møtet mellom de to lagene. Da ble svensken byttet ut på stillingen 1-4.

Men «Henke» spiller aldri to dårlige kamper på rad...

- Det ha vært noen tøffe timer etter den forrige kampen. Det har vært en berg-og-dalbane, men jeg har sagt til meg selv at jeg må ha tro på mitt spill og det vi gjør, sier Henrik Lundqvist til Expressen.

En sesong som startet elendig for New York Rangers har utviklet seg til en som kan bli en av klubbens største.

Satte klubbrekord NHL-finalene starter onsdag neste uke. Der venter enten Los Angeles Kings eller Chicago Blackhawks. Kings leder 3-2 i kamper i best av sju-serien før den sjette kampen natt til i morgen.

- Nå kan vi suge på denne karamellen i et par dager. Vi har fått helt fri, så nå skal jeg bruke tid på familien, før vi går inn i bobla vår igjen, sier Lundqvist.

NB! Nattens seier innebærer også at Henrik Lundqvist slo klubbrekorden for flest seirer i sluttspillet. Svensken har nå 42 sluttspillseirer, hvilket betyr at han passerte en annen klubblegende og Stanley Cup-mester i 1994, Mike Richter.