JOKER: Mohammed Fellah er for første gang med på landslagssamling. Norge møter Sør-Afrika og Zambia. Foto: NTB Scanpix
JOKER: Mohammed Fellah er for første gang med på landslagssamling. Norge møter Sør-Afrika og Zambia. Foto: NTB ScanpixVis mer

Her er regelendringen som øker Fellahs landslagssjanser

- Selvsagt kan jeg ta joker-rollen, sier Drillos førstereisgutt.

GARDERMOEN (Dagbladet): Grytidlig i dag startet Mohammed Fellahs lange fotballår. Før jul leste Egil Drillo Olsen opp Vålerenga-teknikerens navn da han kunngjorde hvilke tippeligaspillere han ville ha med seg til januarsamlinga i Sør-Afrika og Zambia.
 
Dermed får de endelig viljen sin, alle de som har ønsket å se Fellahs kreative kvaliteter i A-landslagssammenheng.
 
- Målet med turen for min del er å bruke kvalitetene mine, være kreativ og bidra offensivt, og spille meg nærmere en plass i den ordinære landslagstroppen, sier Fellah til Dagbladet - på vei inn flydøra på Gardermoen.
 
- En annerledes type Det har vært de defensive manglene som har stoppet Fellah fra å være med på landslagsoppdrag før. Det er ingen hemmelighet at Drillo ønsker en midtbanefemmer som jobber stramt og disiplinert defensivt, og den delen av fotballtaktikken har aldri vært 23-åringens styrke.
 
Men det er heller ingen hemmelighet at Drillo jakter folk med spisskompetanse. Og det har Fellah. Få i Tippeligaen er frekkere, smartere og mer uforutsigbar med ball.
 
- Fellah er en annerledes type enn de vi har pleid å ha med, sier landslagets assistenttrener Ola By Rise.
 
- Vi har hatt klare indreløpere, vi har hatt kanter som har vært gode begge veier, vi har hatt oppspillsspisser og bakromsspisser. Fellah er en usedvanlig kreativ mellomromsmann, forklarer By Rise.
 
Ny regel Drillo har allerede gitt mange nye spillere sjansen, med en suksess som har overrasket alle — inkludert landslagssjefen selv. Men det kan komme flere nye tilskudd når VM-kvalifiseringen starter igjen i mars.
 
Ikke minst som følge av en ny regel som stiller Drillo og By Rise friere til å hente med spillere som kan tas ut i troppen for å være jokere:
 
Til kvalifiseringskamper tar landslagsledelsen med opptil 23 menn — tre keepere og 20 utespillere.
 
Da VM-kvalifiseringen startet i september, var det for første gang lov å ha opp til 12 innbyttere på benken — fem flere enn tidligere. Fortsatt kan bare tre av reservene brukes, men nå er det langt lettere å ha folk på sidelinja som kan sitte der og vente på helt spesielle kampbilder.
 
- Fellah trives best rett bak spissen. Han er en god spiller, og med sin kreativitet er han en type som kan komme inn og endre et kampbilde. Dukker det opp slike annerledes-spillere i år, har vi større rom for å ta dem med, siden vi har en større benk enn før, forklarer By Rise.
 
Flere kjente jokere Norges landslagshistorie har vist at det har vært rom for jokere før. Jostein Flo var selvsagt mer enn en joker da han var på karrieretoppen, men under VM 1998 var han tatt ut for å være det ekstra kortet i Drillos erme.
 
Og mot Brasil ble storebror Flo brukt — nettopp fordi Drillo trengte ham i jakta på vinnermålet, og fordi det i VM-sammenheng allerede da var lov å ha med alle i troppen på innbytterbenken. Hadde det bare vært rom for sju utespillere, hadde det vært mer sannsynlig at plassen var opptatt av noen som kunne beherske flere scenarioer enn hodespesialisten fra Stryn.
 
Råsterke Daniel Braaten er en annen kjent, mangeårig landslagsjoker, fyrtårnet Tor Hogne Aarøy var et annet ekstrem-alternativ Drillo alltid vurderte før spissen dro til Japan, og hyperraske Joshua King fungerte meget godt som skapende innbytter sist høst.
 
- Selvfølgelig, svarer Mohammed Fellah når vi spør om han kan tenke seg rollen som joker på landslaget.
 
- For meg funker alle roller, så lenge jeg får bidra for laget. Det å bli tatt ut på et landslag er selvsagt alltid gøy, og jeg har fått trent godt gjennom friperioden, og føler jeg har klart å holde formen oppe. Men det er klart, jeg har ikke spilt kamper på to måneder, sier Fellah.
 
Den første muligheten får han i Cape Town 8. januar — mot Sør-Afrika. Zambia-Norge spilles 12. januar.