Her er Ronny Johnsens karrierehøydepunkter

Fotballspilleren la opp denne uka. - Har begynt å ta fram medaljene nå, faktisk, forteller han.

(Dagbladet.no): De fleste fotballspillere avslutter sine karrierer uten å ha vunnet noen trofeer av betydning. Sånn er det definitivt ikke for Ronny Johnsen, en av Norges mest meritterte fotballspillere noensinne.

Denne uka avsluttet 39-åringen sin karriere på toppnivå med cupgull for VIF - 17 år etter at den samme karrieren tok av med hans første landskamp i 1991.

Når Dagbladet.no nå har bedt Johnsen om å trekke fram ti høydepunkter fra karrieren, er det nettopp disse to øyeblikkene som pakker inn lista (se faktaboksen til høyre).

- Dette må bli ganske grovt utvalgt. Det er vanskelig å plukke ut ti øyeblikk på denne måten, men dette er iallfall blant de største, sier Ronny Johnsen - som har mer enn nok å velge fra.

- Hva tenker du når du nå ser tilbake på den tilbakelagte karrieren din?

- Hva kan en si ... Jeg har vært heldig som fotballspiller. Det har vært mange store opplevelser, men også en del skuffelser. Jeg har fått med meg en del, og jeg er takknemlig på mange måter. Ikke minst overfor familien, for vi idrettsutøvere er jo egosentriske.

- Hva er den største skuffelsen du husker fra karrieren?

- Det var da jeg ikke fikk bli med til VM i 1994, etter å ha spilt i kvalifiseringen i forkant. Men jeg gadd ikke å dvele så mye ved det.

- Har du noen litt artige garderobehistorier du kan dele med oss?

KONGELIG PUNKTUM: - Det betyr mye for meg at jeg fikk fullføre karrieren ved å hilse på kongen, sier Ronny Johnsen (t.v.), som her ser Martin Andresen og Daniel Fredheim Holm heve cuptrofeet på vegne av Vålerenga. Foto: SCANPIX
KONGELIG PUNKTUM: - Det betyr mye for meg at jeg fikk fullføre karrieren ved å hilse på kongen, sier Ronny Johnsen (t.v.), som her ser Martin Andresen og Daniel Fredheim Holm heve cuptrofeet på vegne av Vålerenga. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hmm, dette var vanskelig. Jeg har jo spilt sammen med og mot en masse gærninger, så det burde være noe ... Men nei, jeg kan ikke komme på noe spesielt, gitt.

- Hvem er den beste medspilleren du har hatt?

- Jeg har spilt sammen med så mange gode, og nivået var jo særlig høyt i Manchester United. Så jeg kunne egentlig ha tatt med alle spillerne derfra. Men Eric Cantona var spesiell, en legende. Det skyldes måten han var på, både på og utafor banen.

- Verste motspiller, da? Hvem har rundlurt deg grundigst?

- Ingen, haha! Dette er veldig vanskelig å vurdere, det må nesten gjøres etter kategori. Når det gjelder fart, kan jeg nevne Thierry Henry. Luftstyrke: Duncan Ferguson. Gjennombruddsstyrke: Ronaldo. Smartness inne i boksen: Raul. Og, ja: Zinedine Zidane var jo også en utfordring.

- Hvordan har det vært å ikke gå på trening denne uka?

- Det har vært veldig rart, for toppfotball er jo en livsstil som tar mye tid. Jeg kommer nok til å merke abstinensen ganske raskt, det har jeg iallfall gjort når jeg har hatt avbrekk tidligere. Det er litt vemodig, men samtidig er det godt å ikke måtte sette seg i bilen og kjøre til trening hver morgen. Dessuten er det på høy tid at jeg gir meg nå, vil kanskje mange si. Hehe.

- Apropos det, hvorfor tøyde du karrieren så langt opp i 30-åra?

Her er Ronny Johnsens karrierehøydepunkter

- Jeg så det som en svært spennende utfordring å komme hjem til Norge å prøve meg i Tippeligaen. Jeg har alltid synes det er gøy å spille fotball. Og jeg har trivdes veldig godt i Vålerenga.

- Men hva skal du gjøre nå, da? Er noe innen fotball mest aktuelt?

- Ja... det blir vel noe innafor fotball. Det kunne bli noe sånt etter hvert, kanskje. Men jeg har ikke tenkt på noe spesielt ennå, nå skal jeg først ha ferie. Om jeg kommer til å fortsette å spille fotball, ja? Jeg kommer helt sikkert til å spille sammen med kamerater.

- Så du utelukker ikke et comeback?

- Hehe, jo, jeg gjør det. Nå er det slutt.

- Til slutt: Av høydepunktene til høyre her, hvilket er det aller største?

- Det må være trippeltriumfen med Manchester United i 1999-sesongen som skiller seg ut. Men hvert eneste øyeblikk er stort der og da. Som fotballspiller må du leve i nuet.

- Men nå er du ikke fotballspiller lenger, hva betyr alle medaljene for deg?

- Jeg har faktisk begynt å dra fram medaljene igjen nå. Som aktiv idrettsutøver kan du ikke leve på gammel suksess, så de har ligget i esker. Men nå er det tid for å ta dem fram.

HEDERSPRIS: Ronny Johnsen ble nylig tildelt Kniksens hederspris. Her er han sammen med Her sammen med de to programlederne Carsten Skjelbreid (t.h.) og Guro Fostervold..
MED SAMBOEREN: Ronny Johnsen og samboeren Line Mørken er her sammen på gallaen etter helgas cuptriumf. - Jeg ser fram til å tilbringe mer tid med familien, og jeg håper de ser fram til å tilbringe mer tid sammen med meg, spøker han.
FA-CUPEN: Ronny Johnsen og Andy Cole (i bakgrunnen) feirer FA-cupseieren i 1999.
1999: Ole Gunnar Solskjær (f.v.), Ronny Johnsen og Teddy Sheringham feirer seieren i mesterligaen - med «big ears» som hatt.
1998: Norge har slått Brasil i fotball-VM, og Ronny Johnsen (i midten) gratulerer matchvinner Kjetil Rekdal (t.v.)