Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er russernes homovennlige OL-uniform

- Vanskelig å se på dette som noe annet enn en bløff, sier LLH.

 HOMOVENNLIGE:  - Det hjelper lite med fargerike klær når vold og overgrep skjer over en lav sko uten at myndighetene griper inn, sier lederen i LLH, Bård Nylund, om Russlands fargerike uniformer og vanter, som skal brukes under Sotsji-OL i februar. Foto: EPA / YEVGENY REUTOV / NTB Scanpix
HOMOVENNLIGE: - Det hjelper lite med fargerike klær når vold og overgrep skjer over en lav sko uten at myndighetene griper inn, sier lederen i LLH, Bård Nylund, om Russlands fargerike uniformer og vanter, som skal brukes under Sotsji-OL i februar. Foto: EPA / YEVGENY REUTOV / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I vår innførte Russland en ny lov som i forbyr det som det russiske parlamentet kaller «homoseksuell propaganda».

Det har ført til store protester, blant andre av idrettsutøvere under sommerens friidretts-VM i Moskva - hvor debatten toppet seg da to av landets egne utøvere klinte til på seierspallen.

Flere utøvere har også varslet at de ønsker å vise sin motstand mot den russiske lovgivningen under mesterskapet i vinter.

Men nå ser det ut til at lekene selv har tatt ansvaret for å ta litt av brodden av protestene som ventes - ved å lansere sin egen fargerike uniform - med tilhørende vanter i homoflaggets farger.

Homovennlige vanter Administrerende direktør for Sotsji-OL, Dmitri Tsjernisjenko, var i går svært opptatt av de homovennlige uniformene som de frivillige skal bære i februar.

- Har noen lagt merke til hva slags uniformer de frivillige vil bære? svarte Tsjernisjenko retorisk på spørsmål fra pressen rundt eventuelle straff for de som velger å bære symboler og merker for å vise sin protest mot den russiske loven.

USA Today beskriver hvordan direktøren stolt viste fram bilder på sin egen iPhone, av frivllige i uniformene og IOC-president Thomas Bach, fra lanseringen av den fargerike uniformen.

Deretter viste han fram bilder av de offisielle Sotsji-vantene - som er laget i regnbuens farger.

- Hva mer kan vi legge til om inkludering? Vi ønsker at lekene skal bli dømt basert på fakta, ikke rykter, fortalte Tsjernisjenko til pressen mens han viste fram bildene.

- Så nå er det ingen grunn til å lakke neglene sine, lo den administrerende direktøren, mens han viste flere bilder av vantene, skriver USA Today.

- En bløff Leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, sier han ikke kjøper forsøket fra russerne - i forsøk på å framstå som homovennlige etter et massivt press fra Vesten i forkant av lekene.

- Absolutt ikke. Men de har allikevel gjort noe lurt. Ved å selv aktivt bruke regnbuefargene, tar de på mange måter brodden av aktivister og andre som vil bruke regnbueflagg og andre regnbueeffekter for å vise sin motstand mot hvordan russiske myndigheter behandler homofile i landet, sier lederen i LLH til Dagbladet.

Nylund mener det er vanskelig å se på OL-vantene og uniformene som noe annet enn en bløff.

- Sett i lys av den lite stolte historien Russland har med tanke på hvordan de blant annet behandler sine seksuelle minoriteter, lovgivning som er innført det siste året og lovgivning som er på trappene, er det vanskelig å se på dette som noe annet enn en bløff som et forsøk på å tilfredsstille oss som har vært, og er, kritiske.

- Det hjelper lite med fargerike klær når vold og overgrep skjer over en lav sko uten at myndighetene griper inn. Det hjelper lite med fargerike fingervanter når homoorganisasjoner blir bøtelagt for å stanse deres virksomhet, og det hjelper lite å bruke regnbuens farger når man anser homofile par som holder hverandre i hånda for propagandautøvere som man putter i fengsel.

 UNIFORMER:  - Har noen lagt merke til hva slags uniformer de frivillige vil bære?, svarte Tsjernisjenko retorisk på spørsmål fra pressen rundt eventuelle straff for de som velger å bære symboler og merker for å vise sin protest mot den russiske loven. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix
UNIFORMER: - Har noen lagt merke til hva slags uniformer de frivillige vil bære?, svarte Tsjernisjenko retorisk på spørsmål fra pressen rundt eventuelle straff for de som velger å bære symboler og merker for å vise sin protest mot den russiske loven. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix Vis mer