Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er sannheten om tidenes skøytebilde

- Det var nok best for Hjallis og meg at juryen tolket bildet feil, sier fotograflegenden Johan Brun (90).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladets fotograf Johan Brun tok det berømte blitz-bildet som utløste tidenes mest dramatiske halvtime på en norsk idrettsarena.

Året var 1951, folkehelten Hjalmar Andersen hadde vunnet de tre første distansene i skøyte-EM foran 25 000 tilskuere på Bislett stadion og skulle «bare» fullføre med en hederlig 10 000 meter i jubelbrølet for å hente laurbærkransen.

Johan Brun hadde satt sin nye blitz på en stolpe for å få ansiktsuttrykket til Hjallis i svingen.

Kong Haakon og publikum så først lysglimtet og så skøytehelten liggende på isen øyeblikket etterpå.

Hjallis reiste seg og prøvde igjen, men kom ikke langt. Den ene skøyta var ødelagt.

 ORIGINALEN:  Blitzen (på stolpen til høyre) har nettopp lyst opp svingen, Hjalmar Andersen har øynene lukket og faller på 10 000 meteren under EM på Bislett i 1951 noen få skøytetak seinere. Foto: Johan Brun/Dagbladet.
ORIGINALEN: Blitzen (på stolpen til høyre) har nettopp lyst opp svingen, Hjalmar Andersen har øynene lukket og faller på 10 000 meteren under EM på Bislett i 1951 noen få skøytetak seinere. Foto: Johan Brun/Dagbladet. Vis mer

Skulle han diskes ?
Skulle han få gå om igjen eller skulle han bli disket fra EM-tittelen? Da var skøytemesterskap like stort som å slå Brasil i fotball noen tiår seinere.

Johan Brun forteller sannheten om det dramatiske bildet når han får vite at vennen Hjallis er død. Ikke det at han har holdt noe tilbake før om hva som skjedde, men det har liksom ikke nådd fram.

De to legendene møttes siste gang under feiringen av Johan Bruns 90-års dag på Norsk Folkemuseum 19. oktober i fjor.

- Hjallis var verdens hyggeligste og mest levende fyr jeg har truffet på i jobbsammenheng og seinere privat. Jeg var invitert til 90-årsfeiringen hans på skøytemuseet på Frogner stadion tidligere i mars. Men jeg var dessverre ikke i form til å komme. Når du har fylt 90 år, går det litt opp og ned, sier Johan Brun til Dagbladet fra stua i Lier.

 ET ANNET LEGENDARISK HJALLIS-BILDE:  Hjalmar Andersen har tatt igjen japaneren Kazuhiko Sugawara  med en runde på veien mot OL-gull på 10 000 meter på Bislett i 1952. Foto: NTB Scanpix.
ET ANNET LEGENDARISK HJALLIS-BILDE: Hjalmar Andersen har tatt igjen japaneren Kazuhiko Sugawara med en runde på veien mot OL-gull på 10 000 meter på Bislett i 1952. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Men ikke mer ned enn at han og kona har planlagt en ny tur med Hurtigruta fra Bergen til Kirkenes rett over påske.

- Han jævla fotografen ! Johan Brun husker i detalj halvtimen etter at Hjallis falt.

- Juryen ville bruke bildet som bevis for om at var blitzen som gjorde at Hjallis falt. I så fall skulle han få gå om igjen. Jeg ble kjørt i en likbil ned til Dagbladet i Akersgata for å framkalle filmen. Jacobsen begravelsesbyrå var de eneste som hadde bil på Bislett da.

- Og jeg husker rop fra tribunen da jeg kom tilbake med et dryppende vått bilde gjennom porten på oppløpsiden en halv times tid seinere: Der kommer den jævla fotografen !

Hjallis hadde øynene igjen på bildet.

 SLIK BLE HAN HELT:  Hjallis går æresrunde med parkameraten Sugawara etter utklassingen på 10 000 meteren i OL 19. februar 1952. Foto: NTB Scanpix.
SLIK BLE HAN HELT: Hjallis går æresrunde med parkameraten Sugawara etter utklassingen på 10 000 meteren i OL 19. februar 1952. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Johan Brun husker som det var i går den myndige stemmen til en sportssjef i Aftenposten som tydet bildet for juryen:

- Her kan alle se at Hjallis er blitt blendet, sa bildetolkeren.

Omløp før juryavgjørelse Helten hadde allerede gått omløp på 10 000 meteren fordi kong Haakon ikke hadde tid til å vente. Og han SKULLE se Hjallis stevnet ut før han måtte i et annet arrangement. Men det var bildet som skulle avgjøre om om løpet skulle godkjennes. Dermed fikk Hjallis sin EM-tittel og folket.

- Det var nok det beste både for han og meg. Så det var kanskje like greit at den myndige herren fra Aftenposten ikke hadde innsikt i moderne fotografi. For Hjallis lukket ikke øynene eller blunket med øynene på grunn av min blitz, sier Johan Brun i dag.

Ny blitz Han forklarer:

- Jeg hadde skaffet meg en av de første elektroniske blitzene, og da hadde selv ikke Hjallis rukket å blunke. Det kunne skjedd med de gamle pæreblitzene, som de fleste brukte. Det var tilfeldig, og heldig både for han og meg at han blunket. Han fikk skøyta borti snøkanten og traff ei jernstang, som ødela skøyta. Det var iallefall siste gang det var jernstenger som markerte banen i et skøytemesterskap, sier Johan Brun.

- Pratet aldri om det Han minnes sin gamle venn Hjalmar Andersen utelukkende med gode minner.

GODE VENNER: Hjalmar Andersen (nummer to fra venstre) og Johan Brun (t.h.) ble gode venner etter det omstridte bildet. Her med Bergljot Johansen (t.v.) og Willy Reisvang. Foto: Jan Greve / NTB Scanpix
GODE VENNER: Hjalmar Andersen (nummer to fra venstre) og Johan Brun (t.h.) ble gode venner etter det omstridte bildet. Her med Bergljot Johansen (t.v.) og Willy Reisvang. Foto: Jan Greve / NTB Scanpix Vis mer

- Det rare var at vi aldri pratet om det var blitzen som ødela det første løpet hans. Det eneste jeg lurer på om denne saken, er om St. Peter mener juryen hadde rett. Kanskje jeg får svar på det, humrer fotolegenden i sitt 91. år.

 LIER 2009:  Johan Brun (87) og Hjallis (87) møtes hjemme hos Brun i forbindelse med at Dagbladets arkivbilder vises på Folkemuseet. De ser på bildene fra skøyteløpet da blitzen til Brun etter juryens vurdering blendet Hjallis og han måtte gå 10 000 om igjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
LIER 2009: Johan Brun (87) og Hjallis (87) møtes hjemme hos Brun i forbindelse med at Dagbladets arkivbilder vises på Folkemuseet. De ser på bildene fra skøyteløpet da blitzen til Brun etter juryens vurdering blendet Hjallis og han måtte gå 10 000 om igjen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!