SISTE VM-KAMP? Nederlands  Arjen Robben (t.v.) og Wesley Sneijder er begge 30 år. Det kan bety at kveldens bronsefinale blir siste mulighet til å se de to profilene i VM. Foto: AFP PHOTO / EVARISTO / NTB Scanpix
SISTE VM-KAMP? Nederlands Arjen Robben (t.v.) og Wesley Sneijder er begge 30 år. Det kan bety at kveldens bronsefinale blir siste mulighet til å se de to profilene i VM. Foto: AFP PHOTO / EVARISTO / NTB ScanpixVis mer

Her er seks gode grunner til hvorfor du må se kveldens VM-bronsefinale

Alt annet enn et dårlig vorspiel.

(Dagbladet): Bronsefinalen i fotball-VM har - til tross for en lang historie - lenge blitt sett på som et antiklimaks i en turnering der det egentlig bare er én ting som gjelder:

Å vinne VM-trofeet.

Nederland-sjef Louis van Gaal satte disse ordene på hva han mener om oppgjøret mellom de tapende semifinalistene:

- Denne kampen skulle aldri vært spilt. Jeg har sagt det i ti år. Bronsefinalen har ingen sportslig verdi, sa han etter tapet for Argentina.

Dagbladet har imidlertid funnet seks svært gode grunner til hvorfor du bør plassere rompa trygt i sofaen klokka 22 i kveld.

1: Gladfotball Historisk sett har bronsefinalen målgaranti. I de 17 bronsefinalene som er spilt siden den ble innført i 1934 er det scoret tilsammen 69 mål. Det gir et småpent snitt på 4,06 mål per kamp.

Og hvis du tror bronsefinalene i de siste mesterskapene har vært kjedeligere enn de i gamle dager, tar du feil. For fire år siden ble det scoret fem mål i en ellevill kamp da Tyskland slo Uruguay.

Også fire år tidligere gikk «Die Mannschaft» seirende ut av bronsekampen, da Portugal ble slått 3-1.

Scoringsbonanzaen i bronsefinalene kommer fordi lagene senker skuldrene mange hakk. De har jo ikke lenger spesielt mye å tape.

2: Revansjesugne brasilianere Ingen glemmer VM-historiens største sjokk: Brasils 1-7-nederlag for Tyskland i semifinalen. Spesielt ikke brasilianerne.

De gulgrønne kan på ingen måte gjøre opp for det vanvittige tapet i kveld, men de kan i hvert fall sende en slags beskjed til folket om at de forsøker å gjøre opp for tapt ære.

Forvent at Brasil kommer til å gå ut i hundre mot et nederlandsk lag som kanskje trenger et lite spark for å finne den samme motivasjonen.

3: Sultne reserver Det er vanlig at sultne og spennende spillere som gjerne har slitt benken gjennom mesterskapet får sjansen i bronsefinalen.

Det kan bety at typer som Willian, Henrique og Ramires kan få sjansen til å skinne for Brasil i kveld, mens Jordan Clasie, Memphis Depay og Klaas-Jan Huntelaar kan få sjansen for «Oranje».

4: Siste VM-kamp for supertrio Nederlands fantastiske trio Arjen Robben, Robin van Persie og Wesley Sneijder kan spille sin siste kamp i fotball-VM i kveld.

Robben, van Persie og Sneijder (alle 30) kan med litt velvilje spille under VM i Russland om fire år, men det er kanskje like sannsynlig at Nederlands neste landslagssjef satser på yngre spillere.

KLARE:  Brasil-kaptein Thiago Silva og trener Luis Felipe Scolari er helt sikkert voldsomt revansjesugne før kveldens bronsefinale. Dette blir en cupfinale for brassene. Foto: AP Photo / Andre Penner / NTB Scanpix
KLARE: Brasil-kaptein Thiago Silva og trener Luis Felipe Scolari er helt sikkert voldsomt revansjesugne før kveldens bronsefinale. Dette blir en cupfinale for brassene. Foto: AP Photo / Andre Penner / NTB Scanpix Vis mer

Også noen av brasilianerne spiller sin siste VM-kamp i dag. Både keeper Julio Cesar og backene Maicon og Dani Alves kan være ferdigspilt i VM etter i kveld.

5: Stemningen Mange har kalt årets VM tidenes beste, og noe av grunnen til det er den fantastiske stemningen i kampene. Sør-amerikanerne generelt og brasilianerne spesielt har bidratt til en fantastisk fin ramme rundt hele mesterskapet.

Mye tyder på at i kveld blir den nest siste muligheten til å se en VM-kamp med en slik stemning på tribunen på ganske lenge. De færreste forventer at Russland i 2018 eller Qatar i 2022 - hvis mesterskapet ikke flyttes - klarer å gjenskape fotballfesten fra Brasil.

Bonus: Å se og høre brasilianerne fremføre sin egen nasjonalsang på hjemmebane i VM. Det kan bli lenge til neste gang.

6: Kvalitetsfotball Med all respekt for Tippeligaen, internasjonale treningskamper og de innledende kvalikrundene til europacupene, så er det en stund til du kommer til å se fersk fotball fra høyeste nivå.

Det er tross alt over en måned til de beste ligaene i Europa sparker i gang.

Du kommer til å savne VM. Det er uungåelig - og selv om det er morgendagens finale som er det store høydepunktet - så er det verdt å se fotball på høyeste nivå mens du kan.

• Brasil - Nederland fra Estadio Nacional i Brasilia sendes på NRK1 klokka 22.