FORBILDE: Glem Shelly-Ann Fraser, Carmelita Jeter og Veronica Campbell-Brown. Mamma Juliet er Ezinne Okparaebos største forbilde. Her er mor og datter sammen i februar i år. Foto: Stephen Simmersholm / simmersholm.net
FORBILDE: Glem Shelly-Ann Fraser, Carmelita Jeter og Veronica Campbell-Brown. Mamma Juliet er Ezinne Okparaebos største forbilde. Her er mor og datter sammen i februar i år. Foto: Stephen Simmersholm / simmersholm.netVis mer

Her er Sprint-Ezinnes aller største forbilde

Glem Carmelita Jeter og Veronica Campbell-Brown.

(Dagbladet): Okparaebo gjorde akkurat som hun pleier i fjor: Satte norsk rekord da det gjaldt som mest. Med supertida 11,10 på 100-meteren var hun bare ni hundredeler unna en OL-finale i London.

- Nå føler jeg meg faktisk enda sterkere enn i fjor. Treningen går bra og jeg utvikler meg hele tida, sier Ezinne til Dagbladet på telefon fra USA.

Og så langt i år har hun fortsatt der hun slapp i 2012. Det forteller den nye norske rekorden på 60 meter, 7,13, fra innendørs-EM i mars det meste om.

Går for rekord 25-åringen er på treningssamling i Daytona Beach i Florida, men kommer hjem til Norge mot slutten av denne uka.

- Sesongmålet mitt er som vanlig å «perse» utendørs. Det pleier jeg jo å klare. Mange andre utøvere syns det er rart at jeg har den innstillingen, men det funker for meg, sier hun.

Karrierepilen til Groruddals-jenta har pekt rett opp de siste årene, og overfor Dagbladet forteller hun fra hvem hun henter mye av inspirasjonen fra.

- Mamma er forbildet mitt. Hun er smart, sterk, og setter seg høye mål. Hun jobber alltid hardt, og inspirerer meg bestandig, sier Ezinne, som rett før jul hyllet mora på Twitter:

«Alltid herlig å snakke med mamma. For en klok dame», skrev hun på mikrobloggen.

Tålmodig «Mamma» er Juliet Okparaebo (49). Firebarnsmoren jobber som vernepleier og er bosatt på Grorud i Oslo. Juliet mener datteren har plukket opp mye av det hun har lært bort.

ENDA EN REKORD: Ezinne Okparaebo satte nok en norsk rekord, da hun løp inn til 7,13 på 60-meteren under EM i Gøteborg i mars. Her flankert av Ramona Papaioannou fra Kypros og irske Amy Foster. Foto: REUTERS / Phil Noble / NTB Scanpix
ENDA EN REKORD: Ezinne Okparaebo satte nok en norsk rekord, da hun løp inn til 7,13 på 60-meteren under EM i Gøteborg i mars. Her flankert av Ramona Papaioannou fra Kypros og irske Amy Foster. Foto: REUTERS / Phil Noble / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror hun blir inspirert av meg fordi jeg er flink til å få ting gjort. Når jeg først gjør noe ønsker jeg å gjøre det bra. Hvis jeg ikke får til noe, holder jeg på til jeg får det til. Det handler om tålmodighet, og jeg tror Ezinne er ganske lik som friidrettsutøver, sier hun til Dagbladet.

Okparaebo-familien kom til Norge gjennom familiegjenforening i 1996. Ezinne har tre søstre og en bror, og er ikke den eneste i flokken med friidrettstalent. Lillesøster Chiamaka (21) er nemlig i Norgestoppen i lengde og tresteg.

Mamma Juliet ligger ikke akkurat på latsiden hun heller. I juni gir hun nemlig ut en CD med tittelen «Uru nne bara», eller bare «morsrollen» på norsk.

Ved siden av driver hun dansegruppen «Acharaugo Dancing Group» og jobber med kvinners rettigheter i fødelandet Nigeria.

- Ja, det er mye som skjer, sier hun og ler på nøyaktig samme vis som datteren er kjent for.

- Jeg synger om blant annet hva mødre må bidra med for barna sine, og hvordan de skal la barna dyrke talentene sine, fortsetter hun.

Løper 150 meter Det er det ingen tvil om at Ezinne har fått lov til å gjøre. Talentet har imidlertid tvunget Norges raskeste kvinne til å reise mer enn normalt i vinter.

GLADJENTE: 25-årige Ezinne forbedret sin egen norske rekord til 11,10 på 100 meter under OL i London. Sånt kan man smile av. Foto: Bjørn Langsem
GLADJENTE: 25-årige Ezinne forbedret sin egen norske rekord til 11,10 på 100 meter under OL i London. Sånt kan man smile av. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Ettersom det ikke ble noe av en potensiell avtale med Det britiske friidrettsforbundet om trening i England, har hun trent både i Sør-Afrika, Norge og USA.

- Det er blitt en del fram og tilbake i vinter, men det har gått bra. Jeg håper selvfølgelig jeg kan bli en del av den britiske gruppa permanent, men jeg må bare vente og se. I mellomtiden gjør jeg det beste ut av det, sier hun.

Ezinne skal nå trene i Norge fram mot sesongstarten på den uvanlige distansen 150 meter i Brandbu i mai.

- Etter det kommer Florø og Bislett Games. Til sommeren blir det flere Diamond League-stevner fram mot VM i Moskva i august, sier hun.

Stolt mor - Og der er målet finale?

- Det er ikke umulig, men jeg har ikke noe mål om det. Jeg må bare fokusere på meg selv, og se om det holder.

Uansett hva det skulle holde til, er Juliet en stolt mor.

- Jeg er veldig stolt av Ezinne. Jeg ser alltid på når hun løper, og de siste årene har jeg vært på tribunen under både OL og EM. Jeg så at hun hadde talent allerede fra 13-årsalderen. Hun hadde veldig mye energi allerede som barn, så jeg er egentlig ikke overrasket, sier hun.

- Hvor langt kan Ezinne nå?

- Det er opp til henne selv.