Her er stjerna, kometen og skuffelsen

Tjærnås vurderer sesongstarten i Premier League.

(Dagbladet.no): Etter ni serierunder i Premier League begynner man å få et bilde av hvordan sesongen vil bli. Arsenal har prestert over forventet, Manchester United og Liverpool omtrent som forventet, mens Chelsea og særlig Tottenham har prestert et godt stykke under det folk flest hadde regnet med.

Samtidig har Manchester City skjemt bort sin egen fans ved å score nesten like mange mål på de fem første hjemmekampene som de gjorde i løpet av hele fjorårssesongen.

Foreløpig ligger Sven-Göran Erikssons menn på en høyst uventet 3. plass.

Dagbladet.no har spurt Canal Plus-ekspert Lars Tjærnås om de største snakkisene i Premier League til nå.

Om Rafael Benitez\' rotasjonspolitikk:

- Han har stilt med uforandret lag fra en kamp til den neste én gang på 153 kamper. For å ta det positive først: Belastningen blir mindre på spillerne, og det kan betale seg på slutten.

- Hva er ulempen?

- Det store minuset er at spillerne ikke rekker å bygge relasjoner. Særlig for de nye spillerne i Liverpool ville det vært en fordel om de fikk bygd relasjoner. Roteringen gjør at de får enda en dimensjon å forholde seg til, foruten å komme til et nytt land med nye medspillere og motspillere. Jeg tror det ville vært gunstig om de fikk forholde seg til en større grad av fasthet.

HÆRFØRERNE: Cesc Fabregas og Emmanuel Adebayor har stått i spissen for Arsenals herjinger denne sesongen. Foto: REUTERS
HÆRFØRERNE: Cesc Fabregas og Emmanuel Adebayor har stått i spissen for Arsenals herjinger denne sesongen. Foto: REUTERS Vis mer

- Hvem lider mest under rotasjonssystemet?

- Dirk Kuyt som er en ypperlig linkspiller, lider til en viss grad. Han er ekstremt god til å serve andre.

- Tror du Benitez gir etter for presset om å rotere mindre?

- Jeg vet ikke. Resultatene kan påvirke managere, og går det lang tid mellom 3-poengerne er det mer fristende å gi etter. Men det er mulig han er så sta at han ikke bryr seg.

Om Svennis og Manchester City:

- Jeg skrev i preseason at jeg trodde City ville bli en av de store overraskelsene. Men at de skulle bli så bra har overrasket meg. De har greid å bygge relasjoner på kortere tid enn jeg hadde trodd. Svennis har kjøpt uhyre smart, han ble latterliggjort for å bare ha sett spillere på DVD, men han var veldig bevisst på hva han var ute etter. Det virker veldig gjennomtenkt.

Om Arsenals enorme sesongstart:

- Du begynner i hvert fall å lure på om de kan holde helt inn. Noen snakker om at de ikke har møtt de beste ennå, men de overbeviste borte mot Spurs, og jeg så dem mot Sevilla i Champions League. Der imponerte de kollosalt.

Her er stjerna, kometen og skuffelsen

- Hva har det betydd at Henry er borte?

- På en merkelig måte har de tydeligvis profittert på det. Andre har stått fram og tatt ansvar. Det har etter hvert kommet fram at dette var en styrt overgang fra Wengers side. Mens Henry løp 9,7 kilometer per kamp, løper Adeboyor i snitt 13,5 kilometer. Mange har opplevd at det var Henry som ville dra, men du kan tolke mer og mer at Wenger ga sin tilslutning.

- Hva kan du si om Wenger som manager?

- Han virker fenomenal på å plukke og fostre spillerer. Og de vinner på den mest morsomme måten. Arsenal spiller attraktiv fotball, med spillere de har utviklet selv.

- Spiller de den mest attraktive fotballen i Premier League?

- I år har de gjort det. De scorer flest mål, og skaper flest sjanser. Det er belegg for å si det.

Om storkjøpene Fernando Torres og Carlos Tevez:

- Torres har nesten vært uventet bra. Han har scoret mål og vært et uromoment, det ser ut som han er like bra som fansen hadde håpet. Tevez er en spiller som trenger tid på å tilpasse seg, men i forrige kamp var han glimrende. Det skal ikke forundre meg om det blir en ordentlig take-off for ham, og at han blir et gigantkjøp. Han har uuttømmelig med energi, takler som venstreback og vil være overalt.

Her er stjerna, kometen og skuffelsen

Om nordmennene:

- Heldigvis sammenfalt benketilværelsen til Morten Gamst Pedersen med at Blackburn gjorde det dårlig. Han har hatt en mer trøblete start enn de siste to åra, men jeg aner ikke hvorfor.

- John Arne Riise ville nok spilt mer enn han får, for han tåler det. Han har vært jevnt over bra, og i en toppet ellever er nok fortsatt Riise inne. Men hvis han ikke får fornyet kontrakten snart, er det kanskje et signal om at han kommer til å flytte på seg.

- Når det gjelder Braaten, er det på tide å komme seg inn på et lag som sliter og scorer lite. Men jeg tror Daniel greier å være tålmodig.

Om den mest positive overraskelsen:

- Elano har vært helt fantastisk, og der den største positive overraskelsen. Skuddteknikken hans er helt spesiell, han kan tre ballen i krysset fra alle vinkler og med alle teknikker. Fabregas har kanskje vært den beste, men også Adebayor har vært fenomenal.

- Rio Ferdinand har vært mer stabil enn noen gang sammen med Vidic. Midtstoppere skal være 90 prosent gode defensivt og 10 prosent gode offensivt, og det er Ferdiand nå. Før var det litt motsatt.

Om støyen i Chelsea:

- Chelsea er en av skuffelsene så langt. Det er ufattelig at det går an å ville seg selv så vondt, og kjøre en borgerkrig over lang tid med de ressursene de har. Og da tenker jeg først og fremst på Mourinho og Abramovitsj.

- John Terry har heller ikke vært seg selv i år?

- Det er ingen tvil om at John Terry har vært dårligere enn jeg noen gang kan huske å ha sett ham. Jeg vet ikke hva som feiler ham. Han har posisjonert seg dårligere enn før og tapt hodeduller som jeg aldri har sett i egen boks og i 16-meter.

Om problemene i Tottenham

- Jeg er ikke så sikker på om det som skjer skyldes evnene til Martin Jol. Han har vært uheldig med skader. 2-3 midtstoppere har vært borte, og Lennon har vært mye borte. Spurs mangler også en midtbanesjef, og med skadene i forsvar har de savnet en forsvarssjef.

- Hva synes du om Paul Robinson?

- Jeg fikk en del kjeft da jeg sa det, men de har en keeper som har smurt hanskene med oppvaskmiddel.

• Din mening: Hva har overrasket deg mest i Premier League denne sesongen - positivt og negativt?

<B>ZALO-ROBINSON:</B> Paul Robinson er Englands landslagskeeper. Utrolig nok.
<B>GIR HAN ETTER FOR PRESSET?:</B> Rafael Benitez og hans utskjelte roteringspolitikk.
<B>DEN STØRSTE POSITIVE OVERRASKELSEN:</B> Elano har briljert for et City-lag i medgang.
<B>HAR BLITT BENKET:</B> Morten Gamst Pedersen har åpnet sesongen noe svakere enn han har for vane.
<B>HAR INNFRIDD:</B> Fernando Torres.
<B>HVA HAR SKJEDD?</B>: Noe er forandret med John Terry, og det er ikke bare maska. Lars Tjærnås har aldri sett ham dårligere.
<B>BUNNSOLID:</B> Rio Ferdinand har vært mer stabil enn noensinne.