STJERNEFALL: Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo, Bastian Schweinsteiger og Robin van Persie er bare fire av mange stornavn som mangler i kveldens landslagoppstillinger. Foto: NTB Scanpix
STJERNEFALL: Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo, Bastian Schweinsteiger og Robin van Persie er bare fire av mange stornavn som mangler i kveldens landslagoppstillinger. Foto: NTB ScanpixVis mer

Her er stjernene som tar seg en frikveld

Denne novemberdagen er hatet av storklubbene.

Fotballstudio kl. 20.30: Ungarn - Norge

(Dagbladet): De fleste store fotballnasjonene - Portugal, Tyskland, Italia, Spania, England - er i aksjon i privatlandskamper i kveld, men de har også en annen ting til felles: Flere av deres største stjerner står over.

Landskampdatoen i november har nemlig blitt en hatet kveld blant storklubbene i Europa.

De har mer enn nok med hjemlig serie- og cupspill og europacup, og trenger ikke «uviktige» privatkamper på toppen av stjernespillernes belastning.

Dermed kommer det gjerne et skred av skadeforfall - så også denne gangen:

Tyskland-trener Joachim Löw droppet ifølge DPA Sami Khedira, Holger Badstuber og Mario Gomez i utgangspunktet, men har senere også mistet Sebastian Schweinsteiger, Toni Kroos, Jerome Boateng, Mesut Özil og Miroslav Klose til tyskernes kamp mot Nederland.

Hjemmelaget er heller ikke fulltallig i den kampen, Robin van Persie, Wesley Sneijder og førstemålvakt Maarten Stekelenburg har alle meldt forfall.

Diskusjon hvert år
Felles for mange av stjernene som tar fri i kveld, er at de spilte ligakamper i helga. Det vil heller ikke komme som noen voldsom overraskelse om de spiller seriekamp igjen kommende helg.

- Diskusjonen om novemberdatoen dukker opp hvert eneste år, sier Tyskland-manager Oliver Bierhoff, og legger til at han har full tillit til at klubbene og spillerne snakker sant om skader og sykdom.

Rafael van der Vaart avviser også at det blir en kamp mellom Nederland og Tysklands b-lag, dette.

- Selvfølgelig mangler det en del navn, men det skjer på denne tiden av året. Det er to gode lag som møtes på banen, sier han.

Lang liste
Norge landslagssjef Egil Drillo Olsen har som kjent også mottatt forfall denne gangen, og Tarik Elyounoussi, John Arne Riise og Alexander Tettey mangler alle sammen.

Englands Roy Hodgson har mottatt forfall fra Wayne Rooney, Theo Walcott og Aaron Lennon, for å nevne noen.

Portugal stiller uten Cristiano Ronaldo, Frankrike uten Karim Benzema og Gael Clichy, Spania sparer Xavi, Xabi Alonso, Alvaro Arbeloa og Fernando Torres, og sånn fortsetter det.

Interessekonflikt
Arsenal-manager Arsene Wenger er blant dem som har uttalt seg sterkt kritisk til privatlandskampene i november.

- Det er vanskelig å se hvordan en privatkamp i november kan forberede deg til en kamp i februar. Det er mye politikk bak disse kampene, og når du ser lag reise enorme avstander er det lett å lure på om det er mer for å blidgjøre et eller annet firma enn for å forberede landslaget til neste kvalikkamp, sier franskmannen, ifølge Guardian.

- Utfordringen er å ikke havne i konflikt med klubblagene. Men når vi spiller mot Tottenham kommende lørdag kl. 13.45, og Santi Cazorla spiller for Spania i Panama onsdag kveld, er det umulig å si at det ikke er en interessekonflikt, sier Wenger, som heller ikke skjønner hvorfor ikke disse kampene spilles på tirsdag.