Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn i OL 2018

Her er svenskenes nye OL-våpen

De svenske skistjernene bruker VR-briller for å være best mulig forberedt til OL i Pyeongchang.

VR-BRILLER: Svenskene bruker såkalt virtual reality for å forberede seg til OL. Her tester Anna Haag brillene. Bilde: Lars Ljung/Den svenske olympiske komité
VR-BRILLER: Svenskene bruker såkalt virtual reality for å forberede seg til OL. Her tester Anna Haag brillene. Bilde: Lars Ljung/Den svenske olympiske komité Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 10. februar 2018 bryter det løs på ny. OL, denne gangen i sørkoreanske Pyeongchang. På langrennsstadion betyr det vanligvis en innbitt kamp mellom norske og svenske utøvere om de gjeveste medaljene.

Nå tar Sverige i bruk en spesiell metode for å være best mulig forberedt til mesterskapet. De bruker nemlig såkalte «virtual reality»-briller, som gjør at de kan gå gjennom løypene gang etter gang og bli godt kjent med dem, før alvoret starter.

- Vi vil skape et tydelig bilde av det som venter. Med VR får man litt mer følelsen at man er fysisk til stede, sier Lars Ljung i Sveriges olympiske komité til Expressen.

Delte meninger

Det er Ljung som har filmet og tatt opp materialet som skal inn i brillene, som løperne senere får bruke. Foreløpig har svenskenes skidronning, Charlotte Kalla, og Anna Haag fått muligheten til å teste dette.

- Jeg har gått sprintbanen med VR-brillene og fått kjent litt på stemningen. Og jeg tror det kan bli veldig, veldig bra, sier Anna Haag ifølge Expressen.

Ljung forteller til avisa at reaksjonene fra løperne har vært todelt.

- Noen blir litt «bilsyke» av bildene, men ellers har de tatt det veldig, veldig positivt. Mange sier at «søren, nå ser det ut som jeg er i Sør-Korea», sier Ljung.

Skjønner at de gjør det

Helge Bartnes er Olympiatoppens vinteridrettssjef. Han sier videre at det er veldig mange faktorer som påvirker om og hvem som gjør det godt i OL.

- Dette kan være en faktor. Jeg tror ikke at det er den viktigste, men det kan være en av 20 faktorer som kan avgjøre hvem som kjemper om medaljer. Jeg skjønner tanken med det de gjør, selv om jeg ikke vet hvordan de har jobbet for å få det til. Det høres ut som en fin måte å forberede seg på, sier Bartnes.

GODT FORBEREDT: Helge Bartnes og Olympiatoppens mål er at den norske leieren skal være best mulig forberedt til OL. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GODT FORBEREDT: Helge Bartnes og Olympiatoppens mål er at den norske leieren skal være best mulig forberedt til OL. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Han sier Olympiatoppen foreløpig ikke har vært inne på samme tanke selv. Men de har også gjort godt forarbeid:

- Vi har vært over og filmet løypa og sjekket løypeprofiler og slike ting, slik at utøverne har tilgang på data rundt løypa, slik at de kan sette seg inn i det. Vi har også hatt kamera på en løper som har gått alle løypene, slik at de kan forberede seg og visualisere hva som møter dem i Pyeongchang, sier Bartnes til Dagbladet.

Han legger til at Norge har som motto å være best forberedt til Pyeongyang.

- Enten det er det mentale, det fysiske eller utstyrsmessig, så er det viktig å være klar når man er der.

Hele Norges coronakart