FÅR KRITIKK. Ole Gunnar Solskjær og Cardiff sliter i Premier League. Her er statistikken som viser hvilken Premier League-klubb som har rotert mest på startelleveren i 2014. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK. Ole Gunnar Solskjær og Cardiff sliter i Premier League. Her er statistikken som viser hvilken Premier League-klubb som har rotert mest på startelleveren i 2014. Foto: NTB ScanpixVis mer

Her er tabellen der bare David Moyes slår Solskjær

Begge skiller seg ut i Premier League.

(Dagbladet): Cardiff-manager Ole Gunnar Solskjær (41) trenger desperat poeng i sesongens fem siste seriekamper for å redde laget fra nedrykk.

Etter det stygge 0-3-tapet hjemme mot bunnrival Crystal Palace fikk Solskjær kritikk for varierende laguttak og hyppig endring av formasjon.

En analyse fra Mirror-gruppa, gjengitt i Manchester Evening News, viser at Cardiff-sjefen er den manageren i Premier League som gjør nest flest bytter fra kamp til kamp.

Solskjær har siden Cardiff-debuten i januar gjort 3,25 bytter i snitt i startelleveren, og går i britisk presse under det engelske uttrykke «tinkerman».

- Det er to måter å bruke mange spillere på. Enten roterer manageren mye på laget, eller så sliter han med å komponere rett lag. Jeg tror Solskjær tilhører den siste kategorien, sier TV 2-ekspert Kasper Wikestad til Dagbladet.

Tre formasjoner Fotball-uttrykket «Tinkerman» viser til en fotballmanager som eksprimenterer mye med laget. Før Crystal Palace-kampen gjorde Solskjær tre endringer i startelleveren. Ut gikk Fabio, Craig Bellamy og Aron Gunnarsson som alle startet i 3-3-kampen mot WBA.

Inn kom Wilfried Zaha, Kenwyne Jones pg Mats Møller Dæhli.

Solskjær og Cardiff har også variert mellom å spille 5-3-2, 5-4-1 og 4-4-2, noe som møtes med skepsis i lokalpressen.

- Solskjær må finne den formasjonen som passer laget best, og støtte den fullt ut. I flere kamper nylig har han byttet fra fem mann i forsvar, til en firer i første omgang. Det kan være fint å ha mot til å bytte formasjon når det trengs, men jeg mener det ikke hjelper spillerne å gjøre så drastiske endringer midt i en kamp, sa Wales Online-journalist Terry Phillips til Dagbladet i går.

Wikestad vurderer situasjonen slik:

- Solskjær hentet sju spillere i januarvinduet og har ikke fått maksimalt ut av dem. Med sju nye spillere er det opplagt at det også blir flere bytter for å tilpasse laget, sier Wikestad til Dagbladet.

Slått av Moyes Statistikken viser at bare én manager rullerer mer på laget enn nordmannen:

Manchester United-manager David Moyes.

EKSPERT OG KOMMENTATOR: TV 2s Kasper Wikestad følger Premier League for kanalen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EKSPERT OG KOMMENTATOR: TV 2s Kasper Wikestad følger Premier League for kanalen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Moyes har siden 1. januar gjort hele 3,31 endringer i gjennomsnitt i startelleveren.

United-sjefen har i likhet med Solskjær slitt med å få gode resultater og begge skiller seg ut med klart flest endringer på laget.

- Det er vanskelig å konkludere bare ved å se på en slik liste, men det er ingen hemmelighet at også United ikke har fått de resultatene fansen ønsker. United har egentlig bare Wayne Rooney som er selvskreven i startoppstillingen og de har mange som kan spille i de andre posisjonene. Det forklarer nok noe av at Moyes topper lista, sier Wikestad.

«Rodgers' eleven» Liverpool og manager Brendan Rodgers har gjort færrest endringer og har fått en solid førsteellever med et snitt på 0,85 skifter. Det har tydeligvis funker for laget som topper Premier League.

- Den store forskjellen på Moyes (flest bytter) og Rodgers (færrest bytter) er at United har spilt i Champions League. Rodgers har hatt en helt annen belastning på laget og kan faktisk vinne Premier League ved å bare spille 43 kamper totalt i løpet av hele sesong. Samtidig har Liverpool sluppet skader på sentrale spillere og har funnet en god duo i Suarez og Sturridge som virkelig fungerer, sier Wikestad.

Statistikken viser at Arsenal har gjort nest færrest endringer i startoppstillingen (likt med Stoke) med 1,31 bytter. Gulljagende Manchester City er derimot i den andre enden av skalaen i topp 3 med 2,55 bytter.

PS: Statistikken er basert på kamper fra 1. januar 2014.

KRITISK: Terry Phillips i Wales Online om Cardiffs hyppige formasjonsendringer. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRITISK: Terry Phillips i Wales Online om Cardiffs hyppige formasjonsendringer. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer