SKUFFET: Marit Bjørgen vant Tour de Ski for aller første gang, men har foreløpig gjort sitt svakeste mesterskap på flere år. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKUFFET: Marit Bjørgen vant Tour de Ski for aller første gang, men har foreløpig gjort sitt svakeste mesterskap på flere år. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Her er tallene som viser at Tour de Ski kan skape problemer i VM

- Et sjansespill å gå Tour de Ski, mener langrennsprofil.

(Dagbladet): Å kombinere Tour de Ski og VM i samme sesong, kan by på problemer. I går ble den probelmatikken aktualisert gjennom Edward Budnys kritikk mot Marit Bjørgen.

I dag presenterer Dagbladet tallene som viser at Tour de Ski og mesterskap kan være en ugunstig kombinasjon for mange utøvere.

Av de som var topp 10 i Tour de Ski sammenlagt i år, er det kun to herrer og én kvinne som også har vært topp 10 på VMs to siste øvelser.

Elizabeth Stephen ble med gårsdagens 10. plass på 10 kilometeren den eneste kvinnen som var i nærheten av toppen i både VM og Tour de Ski.

Chris André Jespersen og Evgeniy Belov, som ble nr. 8 og 10 i dag, er de to eneste herrene som også var i tetsjiktet i Tour de Ski i januar.

De svenske gullvinnerne Charlotte Kalla og Johan Olsson stod begge over Tour de Ski, hvor de norske dominerte fullstendig og hvor Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen stod igjen som sammenlagtvinnere.

- Det er litt tidlig å svare på om dette er en klar tendens. Historien har vist at det er mulig å beherske deler, men det er et lite sjansespill å gå Tour de Ski, sier tidligere mesterskapsløper Frode Estil til Dagbladet.

- Det er sikrere å ikke gå Tour de Ski om VM er hovedmålet. Da bør man legge opp løpet helt etter best mulig VM-resultater. Men noen prioriterer jo litt annerledes, sier Estil.

Øker risikoen for sykdom Han var med på tidenes første utgave av Tour de Ski i 2006/07 og ble nr. 11 sammenlagt. I VM i Sapporo senere i sesongen klarte han til slutt å ta en sølvmedalje.

- Det var kanskje ikke det beste mesterskapet, men det gikk ikke så verst heller. Northug har jo gått Tour de Ski og hatt en rekke gode mesterskap i etterkant, så det er ikke umulig å være i god form begge steder, mener Estil.

- Men konklusjonen min blir at det er sikrere å droppe Tour de Ski. Da minsker man sjansen for sykdom og å bryte seg ned, slik tilfellet dessverre har blitt for Sundby i år, sier 42-åringen.

Om man går den prestisjefulle touren i Mellom-Europa, er det mange gevinster, men også flere ulemper.

I tillegg til å bli brutt ned og øke sjansen for sykdom i etterkant, fikk de beste Tour de Ski-løperne en annen ulempe i dagens 15 kilometer:

I kraft av sine gode resultater tidligere i sesongen, måtte de starte sist. Det er vanligvis en fordel, men ikke i dag.

- Det var rett og slett uflaks, mener Estil.

Dermed har flere eksterne faktorer ødelagt for flere av de løperne som gjorde det best i Tour de Ski.

- Umulig å være toppform begge plasser Men lignende tendenser har vi uansett sett tidligere også. Marit Bjørgen har hatt sine beste mesterskap i sesonger hvor hun har stått over eller stått av Tour de Ski.

- Bjørgen har gått det meste av renn og vant Tour de Ski for første gang. Ettersom at hun var i toppform da, er det umulig å være i toppform nå under VM, sa den polske langrennsløperen og landslagstreneren Edward Budny i går.

- Ja, hun var best tidligere i sesongen, men svenskene og Kalla har fokusert alt på VM. Hun trakk seg tilbake og ladet batteriene. Det var smart, mener han.

I OL i fjor gjorde Dario Cologna det Olsson har gjort i år: Å komme til mesterskapet nesten uten konkurranser i kroppen, for så å gå helt til topps når det virkelig gjelder.

Colognas beste mesterskap kom da han stod over Tour de Ski i fjor. I sesongene hvor han har vært i toppform og vunnet touren, har han stort sett mislyktes i mesterskap.

- De er unike langrennsløpere begge to. Jeg er veldig fascinert over Olsson. Jeg tar av meg hatten for det han har klart, sier Estil.

- Jeg var innom noen skoler i Meråker før løpet, og de fleste hadde Northug og Cologna som favoritter. Men jeg sa pass opp for Olsson. Jeg hadde veldig troa på han!

BÅDE OG: Dario Cologna og Petter Northug var sjanseløse på dagens 15 kilometer. Northug er imidlertid en av få som har levert gode takter både i Tour de Ski og VM. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BÅDE OG: Dario Cologna og Petter Northug var sjanseløse på dagens 15 kilometer. Northug er imidlertid en av få som har levert gode takter både i Tour de Ski og VM. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer