Her er Tippeliga-fansens største helter

De lokale heltene står høyest i kurs.

TRØNDERPOP: Blant Lerkendal-gjengerne er ingen bedre likt enn 20-årige Jonas Svensson, som er født og oppvokst i Verdal noen mil lenger nord. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
TRØNDERPOP: Blant Lerkendal-gjengerne er ingen bedre likt enn 20-årige Jonas Svensson, som er født og oppvokst i Verdal noen mil lenger nord. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet:) Det kommer fram i en fersk undersøkelse Sponsor Insight presenterte i går. De har spurt over 10.000 norske fotballtilskuere hvilken spiller de liker best i tippeligaklubben de støtter.

I 12 av 16 lag har de spurte trukket fram en spiller som kommer fra klubbens eget nærområde.

- Det har kanskje hjulpet at jeg er trønder, ja, sier Jonas Svensson når han får høre at han er Rosenborg-tilhengernes best likte spiller.

- Og det er jo godt å se at sånt spiller en rolle. At det betyr noe for supporterne at det er lokale folk i laget. Jeg må innrømme at jeg blir litt overrasket over å bli stemt fram til noe sånt, men det er klart det er en anerkjennelse for meg, sier han til Dagbladet.

Svenssons beste sesong
Det er Norsk Toppfotball som har bestilt undersøkelsen, som også viser at interessen for fotball er økende i den norske befolkningen, etter et par års nedgang. I går presenterte klubbsammenslutningen ferske tilskuertall, som viser at det fortsatt er en publikumsnedgang på arenaene, men at fallet er mindre enn i fjor.

Serieleder Rosenborg er den klubben som har størst framgang siden 2012. Jonas Svensson har i høyeste grad bidratt - verdalingen har startet 18 av 20 ligakamper under Per Joar Hansens ledelse.

- Jeg er på vei mot min beste sesong, fastslår 20-åringen.

TAKKER TILBAKE: Mohammed Fellah er VIF-supporternes helt. I dag skal han møte Svensson og RBK. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
TAKKER TILBAKE: Mohammed Fellah er VIF-supporternes helt. I dag skal han møte Svensson og RBK. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

- Det har gått bra, jeg har levert stabilt godt, og føler jeg er på rett vei, sier han.

Ørjan Berg var idolet
Det synes som om de som har et svart og hvitt hjerte i Trøndelag er enige.

- Hva tror du er grunnen til at du appellerer til RBK-publikummet?

- Vrient å si, men jeg har jo hatt den samme drømmen som de fleste tilskuerne har hatt: Å få spille for Rosenborg. Jeg har selv heiet på Rosenborg siden jeg var liten gutt. Jeg er en av dem.

- Hvem var din helt?

- Ørjan Berg - han var en fantastisk fotballspiller. Jeg husker jeg gikk til naboen og så Champions League-kamper der, for vi hadde ikke kanalen selv. Deretter var det mange som hadde Per Ciljan Skjelbred som idol. Han var den første trønderen som kom opp på A-laget på mange år. Da så du at det var mulig, sier Svensson.  

Finalesug i Trondheim
I kveld skal Svensson ut i kvartfinale mot Vålerenga i cupen - foran sin egen menighet.

- Vi har ekstremt lyst til å komme til finale. Det er ti år siden sist for Rosenborg nå, det er for lenge. Og det er noe med stemningen her før denne kampen, det føles som cupen betyr mye for oss nå, sier Svensson, som selv scoret da Rosenborg slo Vålerenga 2-1 på Ullevaal i mai.

Spent Fellah
Også hos Vålerenga er det en lokal spiller som er den største helten. 24-årige Mohammed Fellah er oppvokst på Holmlia sydøst i Oslo.

BYR PÅ SEG SELV: Mohamed Elyounoussi står høyt i kurs i Sarpsborg. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
BYR PÅ SEG SELV: Mohamed Elyounoussi står høyt i kurs i Sarpsborg. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

- Det er alltid hyggelig å høre man er likt blant publikum, og i hvert fall når det er snakk om Norges beste publikum, sier han til Dagbladet.

Vålerenga ankom Trondheim i går kveld, for andre gang på tre dager: Lagene møttes til seriekamp på lørdag. Den endte 0-0.

- Det er ikke vanlig å møte et lag to ganger med så kort mellomrom. Men det kan være bra også, vi vet jo godt hvordan de spiller.

- Er det annerledes å spille cup enn serie?

SIDDIS-HELT: Yann-Erik de Lanlay. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
SIDDIS-HELT: Yann-Erik de Lanlay. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- Ja, det er jo vinn eller forsvinn nå. Selvsagt skal vi gi maks i hver eneste kamp, men det hadde ikke vært feil å avslutte sesongen med cupfinale, sier Fellah.