Her er Tippeligaens heiteste salgsvarer

11 mann som frister Europa.

(Dagbladet.no): Agent Per A. Flod mener Per Ciljan Skjelbred er Norge i særklasse heiteste kjøpsobjekt for utenlandske klubber.

- Jeg mener han peker seg ut, men om han kommer til å gå nå, er et annet spørsmål, sier Flod til Dagbladet.no.

Han mener 20-åringen slett ikke har noen hast med å søke seg vekk fra Trondheim.

- Om han er smart, blir han i Rosenborg et par år til. Han er så ung at han gjerne kan markere seg mer i landslagssammenheng først. Det vil både han og Rosenborg ha nytte av, mener Flod.


RBK-trio
Talentspeider Tor Kristian Karlsen, med fortid i flere Bundesliga-klubber, trekker fram en Rosenborg-trio som de mest interessante for utlandet.

- Marek Sapara, Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey. De får et europeisk utstillingsvindu i Champions League denne høsten, og resultatene mot Chelsea og Valencia er absolutt blitt lagt merke til i Europa, i hvert fall seieren mot Valencia. Det er sterkt at Rosenborg henger med i en veldig tøff gruppe, sier Karlsen til Dagbladet.no.

Ikke så heite

Verken Flod eller Karlsen nevner spillere som Alanzinho, Somen A. Tchoyi, Jan Gunnar Solli, Fredrik Strømstad, Kristofer Hæstad og Martin Andresen blant de mest attraktive.

Her er Tippeligaens heiteste salgsvarer

- Når det gjelder Stabæk-spillerne, ville de rent kvalitativt klare seg i mange europeiske ligaer. Men de er ikke så interessante fordi de ikke har europeisk pass, og det er begrensninger på ikke-europeiske spillere i de fleste ligaer, sier Karlsen.

- Jeg er ikke overbevist om at Martin Andresen selv er overtent på nye eventyr, og kanskje heller søker trygghet og karriereende i en hjemlig setting. Om han derimot åpner for en overgang over grensene, er Bundesliga og kontinentet sikkert mer aktuelt enn England, sier Karlsen, som også trekker fram Brann-kapteinens alder som et minus.

Her er spillerne Flod og Karlsen mener er mest attraktive for europeiske klubber:

Per Ciljan Skjelbred, Rosenborg

Født: 16. juni 1987

Kontrakt: ut 2009

Per A. Flods vurdering: - Ciljan er kjapp, har markert seg i Champions League og har et internasjonalt snitt over seg. Han er kjapp, teknisk og oser av sjøltillit - i alle fall når han spiller mot Valencia.

Tor K. Karlsens vurdering: - Klubber har kjent til Ciljan i lengre tid, men nå er det flere som sjekker ham opp igjen, og om han er tilbake for fullt etter skaden. Prislapp ca. 30 mill.

Her er Tippeligaens heiteste salgsvarer

Tarik Elyounoussi, Fredrikstad

Født: 23. februar 1988

Kontrakt: ut 2009

Per A. Flods vurdering: - Tarik er et eventyr av en spiller. Jeg har snakket med Tarik før, og da virket han ikke så fryktelig innstilt på proffspill foreløpig, men det kan jo ha endret seg siden da. Jeg tror han trives veldig godt i Fredrikstad, og han er fortsatt ung og har god tid. Men rent kynisk med tanke på karrieren burde han gått til et norsk lag som deltar i internasjonale konkurranser.

Tor K. Karlsens vurdering: - Har ekstremt mye i seg. En spiller med teknikk og taktisk fotballforståelse, kommer han til de rette omgivelsene vil vokse og tilpasse seg fort. Skal han være i Norge to år til kan det gå utover utviklingen hans. Prislapp ca. 18-20 mill.

Erik Huseklepp, Brann

Født: 5. september 1984

Kontrakt: ut 2007

MEST ATTRAKTIV?: Per Ciljan Skjelbred var tidvis stor mot Valencia, og har et internasjonalt snitt i spillet sitt. Både agent Per A. Flod og talentspeider Tor Kristian Karlsen anser ham for å være blant de aller mest attraktive salgsobjektene i Tippeligaen. Foto: SCANPIX
MEST ATTRAKTIV?: Per Ciljan Skjelbred var tidvis stor mot Valencia, og har et internasjonalt snitt i spillet sitt. Både agent Per A. Flod og talentspeider Tor Kristian Karlsen anser ham for å være blant de aller mest attraktive salgsobjektene i Tippeligaen. Foto: SCANPIX Vis mer

Per A. Flods vurdering: - Huseklepp er ung, har markert seg og gjør det bra for tida. Han har fortsatt et stykke fram til Per Ciljan, Huseklepp er fortsatt mer et talent mens Ciljan har blomstret. Det gjenstår dessuten for Brann å markere seg internasjonalt.

Tor K. Karlsens vurdering: - En type du kan lage en fantastisk god video av. Setter du sammen klipp av Huseklepp kan han nesten se ut som David Ginola. Han er en spiller klubbene kan ta en sjanse på, han skal jo ikke ha Ballack/Sjevtsjenko-lønn heller. Men han er avhengig av at agenten er flink til å markedsføre ham. Stort potensial, har ekstreme ferdigheter.

Thorstein Helstad, Brann

Født:28. april 1977

Kontrakt:ut 2009

Tor K. Karlsens vurdering: - Han er interessant fordi han scorer sinnssykt med mål. 22 mål legges merke til. Han er 30 år, men det kan også være en fordel, for hvis det er noe rettferdighet i verden vil ikke Brann kreve 25-30 millioner kroner for ham. Som en gjennombruddshissig bakromsspiller passer han kanskje ikke i et lag helt i toppen, men i et lag som spiller gjerrig fotball og kontrer. Jeg tror han vil passe godt i klubber på nedre halvdel av Premier League, øvre del av Championship eller franske klubber midt på tabellen. Prislapp ca. 15 mill.

Håkon Opdal, Brann

Født: 11. juni 1982

Kontrakt: ut 2011

Per A. Flods vurdering: - Opdal er nok internasjonalt interessant. Han er i en alder der han godt kan ta en proffkontrakt. Situasjonen er spesiell for keepere - det er bare én plass på hvert lag. Opdal er derfor i en situasjon der han bør ta sjansen om han får den. Proffmulighetene vokser ikke på trær for keepere.

Rune Almenning Jarstein, Odd Grenland

Født: 29. september 1984

Kontrakt: ut 2008

Per A. Flods vurdering: - For Jarstein er det omtrent det samme som Opdal. Han er i en annen situasjon i og med at Odd kan rykke ned.

Tor K. Karlsens vurdering: - Den beste keeperen i Tippeligaen. Synes han er bedre enn Opdal, både fysikken og rekkevidden. Får mye pepper for temperamentet, men jeg synes det er positivt. De beste keeperne i verden er litt sprø, klarer Jarstein å kanalisere det til vinnerinstinkt er det en enorm kvalitet. Prislapp 15-18 mill.

Alexander Tettey, Rosenborg

Født: 4. april 1986

Kontrakt: ut 2008

Per A. Flods vurdering: - Tettey er også et salgsobjekt. Jeg mener han er i dette sjiktet bak de tre-fire første (Skjelbred, Elyounoussi, Huseklepp, Opdal). Tettey er absolutt en bra spiller.

Tor K. Karlsens vurdering: - Tettey er en kjenning fra aldersbestemte landslag, han gjorde det veldig bra for U19 i Nord-Irland i fjor sommer. Veldig solid sesong i RBK. Kanskje ikke spilleren som er mest spektakulær, men har spennende kvaliteter. Prislapp ca. 25 mill.

Marek Sapara, Rosenborg

Født: 31. juli 1982

Kontrakt:

Flods vurdering: - Sapara er en god spiller, som fort kan bli solgt ut av landet.

Tor K. Karlsens vurdering: - Spiller også landslagsfotball for Slovakia, og er blitt sett og studert av tyske klubber, for Tyskland er i samme kvalikgruppe. Etter det jeg har forstått har han vært blant de bedre på Slovakia. Prislapp ca. 35 mill.

Christian Grindheim, VIF

Født:17. juli 1983

Kontrakt:ut 2009

Karlsens vurdering: - Trenger nye stimuli. I Vålerenga virker det som det er han som drar hele lasset. Han er i en alder hvor du kommer til et krisepunkt hvor du må ut for å ikke stagnere. Når spillere drar seg mot 25-26 er de ikke så spennende for oppkjøpere. Han jobber hardt, har et bra skudd, smart posisjonering og vinnerholdning. Prislapp ca. 15 mill.

Bjørn Helge Riise, LSK

Født:21. juni 1983

Kontrakt:ut 2011

Flods vurdering:- Riise mangler ekstremkvaliteter, men vi har ant konturene av noe denne sesongen. Han har vært god på landslaget, også offensivt. Men han er fortsatt litt uferdig.

Karlsens vurdering: - Får naturligvis drahjelp av navnet, men er på landslaget for egne meritter. Blitt en nøkkelspiller på landslaget, fantastisk innstilling, løper mye og har bra fysikk. God nærtekikk, og en type spiller som vil klare seg i de fleste ligaer. Profesjonell og mentalt sterk. Prislapp 15-20 mill.

Lars Iver Strand, TIL

Født7. mai 1983

Kontrakt:ut 2008

Karlsens vurdering: - Har litt internasjonalt snitt over seg. Typisk finnmarking med mye selvtillit, og bevisst på at han har talent. Det trenger ikke være noe minus. 23 år og sitter i en gunstig forhandlingsposisjon, har viktige år foran seg.

<B>VERDIFULLT TEMPERAMENT:</B> Stort temperament kjennetegner de beste keeperne i verden, og temperament har Rune Jarstein i rikelig monn.
<B>JAGES I NORGE:</B> Men Lars Iver Strand kan også være et aktuelt navn for utlandet.
<B>TRENGER NYE STIMULI?: Christian Grindheim må dra mye av lasset i Vålerenga.
<B>SAPARA PÅ BLOKKA</B>: Marek Sapara har vært blant Slovakias beste spillere i EM-kvaliken, der de blant annet har møtt Tyskland.
<B>NOTORISK MÅLJEGER:</B> 22 mål i Tippeligaen blir lagt merke til - også i utlandet.
<B>ALLROUNDER:</B> Bjørn Helge Riise kan klare seg i de fleste ligaer, tror Tor Kristian Karlsen.
<B>BØR GRIPE SJANSEN:</B> Per A. Flod påpeker at keepere ikke får mange sjanser til et proffeventyr utenlands - og mener Håkon Opdal bør hoppe på hvis noe interessant dukker opp.
<B>HAR DET MESTE:</B> Tarik Elyounoussi er fortsatt ung, men bør ikke vente for lenge med å dra utenlands, mener ekspertene.
<B>INTERESSANT:</B> Alexander Tettey har imponert for Norges aldersbestemte landslag, og også vært solid i Tippeligaen og Champions League.