Her er Tippeligaens kulthelter

Supporterne har talt.

POPULÆR I VÅLERENGA:  Bojan Zajic kom til Vålerenga i 2007. Klanen hyller ham som klubbens kultfigur. Kontrakten går ut etter sesongen og spørsmålet er om han blir.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
POPULÆR I VÅLERENGA: Bojan Zajic kom til Vålerenga i 2007. Klanen hyller ham som klubbens kultfigur. Kontrakten går ut etter sesongen og spørsmålet er om han blir. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

|||Tippeligaen direkte i fotballstudio fra kl 18.00.

(Dagbladet): De er ikke nødvendigvis de største stjernene på laget. Men fansen dyrker dem for egenskaper som går rett hjem: Lojalitet og hjertet utenpå drakta.

Dagbladet ringte supportergruppene — og fikk svar: I alle klubber eksisterer det kjærlighet mellom fans og spillere som er ekstra stor.

Rosenborg
Supportergruppe: Kjernen.

POPULÆR I ROSENBORG: I Rosenborg overgår ingen Roar Strand, ifølge supporterne. Han fylte 40 år i februar. Tar han ett år til? Noen tror faktisk det.
Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
POPULÆR I ROSENBORG: I Rosenborg overgår ingen Roar Strand, ifølge supporterne. Han fylte 40 år i februar. Tar han ett år til? Noen tror faktisk det. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

Talsmann: Andreas Johansen.

- Roar Strand har kultstatus blant våre supportere. Han er den største Rosenborg-legenden gjennom tidene. Til tross for tilbud fra utlandet, har han aldri satt sin egen lommebok foran Rosenborg. Han har sagt at det mest fornuftige han gjorde i Molde, var å bidra til at klubben rykket ned. Slike uttalelser elsker Kjernen. Per Ciljan Skjelbred kan oppnå samme status hvis han blir i Rosenborg i 10—15 år til.

Vålerenga
Supportergruppe: Klanen.

Talsmann: Espen Knutsen.

POPULÆR I TROMSØ: Sigurd Rushfeldt.Foto: Dagbladet
POPULÆR I TROMSØ: Sigurd Rushfeldt.Foto: Dagbladet Vis mer

- Han kom til Vålerenga som et friskt pust, og står fram som en serbisk kriger: Bojan Zajic er Klanens kultfigur. Han løper den veien nesa peker. Spillestilen er unorsk. Bojan er en viktig spiller og han scorer mål. Jeg vil også framheve engelsken hans. Den er veldig Thor Heyerdahlsk. I en historisk sammenheng er Erik Foss den siste bohem.

Tromsø
Supportergruppe: Isberget.

Leder: Alf Edvard Masternes.

- Sigurd Rushfeldt har kultstatus i Tromsø. Han er et forbilde — ikke minst når det gjelder trening. Han får et stort pluss for at han vil avslutte karrieren i Tromsø. Det viser hvor han hele tida har hatt hjertet sitt. Rushfeldt er heller ikke en fyr som flotter seg, eller gjør dumme ting på fritida. Han er profesjonell til fingerspissene. Måtte han bli tidenes toppscorer i Tippeligaen.

Aalesund
Supportergruppe: Stormen.

FORTSATT POPULÆR I AALESUND: Gustave Bahoken.
Foto:  Erik Berglund/Dagbladet
Foto :Erik Berglund Sportmagasinet
FORTSATT POPULÆR I AALESUND: Gustave Bahoken. Foto: Erik Berglund/Dagbladet Foto :Erik Berglund Sportmagasinet Vis mer

Leder: Tom Walderhaug.

- Den siste store kultfiguren i Aalesund var Gustave Bahoken. Kameruneren spilte i klubben fra 2005 til 2008. I en kamp mot Lyn stilte han seg opp i muren på et frispark. Før frisparket ble tatt, stormet han mot ballen og sparket til den — slik at den havnet på andre banehalvdel. I tillegg tok han ei straffe han aldri skulle tatt. Rett og slett et ran fra en medspiller. Men ballen gikk i mål, og vi synger om Bahoken selv i dag. Av dagens spillere kommer Trond Fredriksen nærmest kultstatus.

Strømsgodset
Supportergruppe: GodsetUnionen.

Leder: Joakim Bjørklund.

POPULÆR I GODSET: Ola Kamara (midten).
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
POPULÆR I GODSET: Ola Kamara (midten). Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Ola Kamara har kultstatus. Det er veldig mye Strømsgodset i ham. Han er en flott representant for laget, samtidig som han gir litt faen. Uttaler seg friskt i avisene. Historisk sett kommer Odd Johnsen høyt på lista over kultfigurer i Godset. Han hadde et spesielt hår. At han senket Mjøndalen i cupens semifinale i 1991, er det ingen som glemmer i Drammen.

FK Haugesund
Supportergruppe: Maakeberget

Leder: Arild Flesjå.

- Jeg vil trekke fram Eirik Mæland. Han er en lokal gutt som trår til i taklingene. I tillegg er han flink til å klappe til Maakeberget. Slik skal det være. En annen som kommer i kultkategorien er Tor Arne Andreassen. Han er som en potet. Supporternes potet.

Odd Grenland
Supportergruppe: Oddrane.

POPULÆR I HAUGESUND: Eirik Mæland.
Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX
POPULÆR I HAUGESUND: Eirik Mæland. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX Vis mer

Leder: Atle Johnsen.

- Morten Fevang er vår kultfigur. Det går på at han presterer både på og utenfor banen. Han er flink til å involvere seg i det som skjer i nærområdet. Veldig synlig. Av historiske kultfigurer vil jeg trekke fram Knut Seland.

Start
Supportergruppe: Menigheden.

Supporter: Lars Olav Nordbø Karlsen.

POPULÆR I ODD: Morten Fevang.
Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX
POPULÆR I ODD: Morten Fevang. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX Vis mer

- Fredrik Strømstad er en kultfigur. Jeg blir varm når jeg tenker på ham. I sin tid ble han stemplet som for liten for Start, og var på vei til Stabæk. Så endret Start mening og sa at de likevel ville ha ham. Fredrik snudde bilen og satte på Start-kassetten. Han var også klar på at han ikke ville til Rosenborg. Flott.

Viking
Supportergruppe: Vikinghordene.

Leder: Geir Inge Fiskebekk.

- I min tid som Viking-supporter overgår ingen Erik Pedersen. Han ga alt. Et eksempel: På gamle Stavanger stadion var det piggtråd. En gang feiret Pedersen så mye at piggtråden ga ham blodig rygg i to uker. I dag er spillerne
kule bare når det kommer damer bort til dem på byen. Tomasz  Sokolowski har potensialet til å bli en kultfigur. Men foreløpig har han vært litt for mye skadet.

Lillestrøm
Supportergruppe: Kanarifansen.

POPULÆR I START: Fredrik Strømstad.Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
POPULÆR I START: Fredrik Strømstad.Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer

Leder: Vidar Evje.

- Jeg kan ikke se at vi har noen typiske kultfigurer i dag. Erling Knudtzon har potensialet, hvis han klarer å slå tilbake etter en blandet sesong. Skal jeg peke på tidligere kultfigurer, må det bli Emille Baron, Mamadou Diallo og Peter Werni. Sistnevnte var virkelig supporternes mann, selv om han aldri var innblandet i store landslagsdiskusjoner.

Stabæk
Supportergruppe: Stabæk support.

Leder: Dag Albert Bårnes.

FORTSATT POPULÆR I VIKING: Erik PedersenFoto: Dagbladet
FORTSATT POPULÆR I VIKING: Erik PedersenFoto: Dagbladet Vis mer

- Vi kommer ikke utenom Daniel Nannskog. Han har lagt ned en stor innsats og slettet mange rekorder. Jeg håper han fortsetter i klubben. En av de største kultfigurene gjennom tidene er Christian «Chippen» Wilhelmsson. Han kom hit som en alminnelig spiller, men viste seg å være fenomenal.

Brann
Supportergruppe: Bataljonen.

Leder: Frode Hellebø.

- Sist Brann hadde en klassisk kultfigur var ved Raymond Kvisvik. Han var en fargeklatt. Det samme var Charlie Miller og Robbie Winters. I dag er det ingen som utmerker seg i den retning. Men Erik Huseklepp er mest populær blant supporterne. Ikke den som uttaler seg friskest, men du verden for en spiller.

Molde
Supportergruppe: Tornekrattet.

FORTSATT POPULÆR I LILLESTRØM: Mamadou Diallo (th).Foto: Dagbladet
FORTSATT POPULÆR I LILLESTRØM: Mamadou Diallo (th).Foto: Dagbladet Vis mer

Leder: Eva Brit Mauseth.

- Molde har vel den største kultfiguren av alle, Magne Hoseth. Han gir alt for laget og er et lokalt moteikon. Han stiller opp
på det meste — det være seg signeringer eller bare for å si noen ord. Klubbens kultfigur gjennom
tidene er Trond Strande. Selv på dagens kamper har Tornekrattet en tifo med hans navn.

Hønefoss
Supportergruppe: Fosseberget.

Leder: Mattis Karlsen.

FORTSATT POPULÆR I STABÆK: Christian «Chippen» Wilhelmsson.Foto: IDA VON HANNO BAST/Dagbladet
FORTSATT POPULÆR I STABÆK: Christian «Chippen» Wilhelmsson.Foto: IDA VON HANNO BAST/Dagbladet Vis mer

- Frode Lafton kommer i denne kategorien. Han er rett og slett Mr. Hønefoss. For tre år siden trodde «alle» at karrieren var over på grunn av trøblete knær. Men han kom tilbake, og er klubbens viktigste spiller.

Kongsvinger
Supportergruppe:  KIL supporterklubb.

Leder: Thomas Ramstad.

- Kai Olav Ryen er en lokal gutt vi setter kultstatus på. Den samme statusen hadde naturligvis Vidar Riseth før han la opp. Riseth var i mange klubber, men lovet å avslutte karrieren i Kongsvinger. Det løftet holdt han. Even Pellerud, Øyvind Tomteberget og Arnfinn Engerbakk er historiske kultfigurer.

Sandefjord
Supportergruppe: Blåhvalane.

FORTSATT POPULÆRE I BRANN: Charlie Miller (tv) og Raymond Kvisvik.Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
FORTSATT POPULÆRE I BRANN: Charlie Miller (tv) og Raymond Kvisvik.Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer

Talsperson: John Sigve Johnsen.

- Vi har vel ingen spillere med kultstatus i dag. Han som hadde det — keeper Espen Bugge Pettersen — har forsvunnet til Molde. Bugge hadde lokal forankring og var dønn ærlig på alt. Han var elsket av fansen.

• Hvem er dine kultfavoritter i Tippeligaen? Diskutér i kommentarfeltet nedenfor.

POPULÆR I MOLDE: Magne Hoseth.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
POPULÆR I MOLDE: Magne Hoseth.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer
POPULÆR I HØNEFOSS: Frode Lafton.Foto: Erlend Aas / Scanpix
POPULÆR I HØNEFOSS: Frode Lafton.Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
POPULÆR I KONGSVINGER: Kai Olav Ryen.Foto: Marius Torgersrud / Scanpix .
POPULÆR I KONGSVINGER: Kai Olav Ryen.Foto: Marius Torgersrud / Scanpix . Vis mer
VAR POPULÆR I SANDEFJORD: Espen Bugge Pettersen.Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX .
VAR POPULÆR I SANDEFJORD: Espen Bugge Pettersen.Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX . Vis mer