PÅ LISTA: Flopp: Lars Bohinen. Topp: Valentin Adama Diomande. Flopp: Svein Oddvar Moen. Topp: Pål André Helland.
PÅ LISTA: Flopp: Lars Bohinen. Topp: Valentin Adama Diomande. Flopp: Svein Oddvar Moen. Topp: Pål André Helland.Vis mer

Her er Tippeligaens topper og flopper

Dagbladet kårer.

I løpet av helga vil Tippeligaen være halvspilt. Dagbladet har plukket ut fem helter og fem syndebukker så langt i sesongen.

Landslaget baler videre, og foreløpig er EM i Frankrike neste år en drøm. Denne uka startet klubbene kvalifiseringen til europacupene. Får vi et lag med i gruppespillet, vil det være som julaften og 17. mai på én og samme dag.

Så da er vel tingenes tilstand egentlig lille?

Nei da, det finnes lyspunkter.

La oss starte med de fem toppene i Tippeligaen hittil. I Bærum finner vi to av dem.

Spetakkel Nadderud stadion er et spetakkel av en arena. Ingenting tilsier at det skal spilles toppfotball her.

Stabæk som klubb har stirret inn i helvete flere ganger. Men i fjor ansatte de Bob Bradley (57). Gudene vet hvordan de klarte å lokke den tidligere landslagstreneren for USA og Egypt.

Bradley har pisket spillerne gjennom flammene. Nå har de kommet ut på den andre siden, og er tre poeng bak Rosenborg i gullkampen.

- Jeg gikk sammen med Bob under blomstertoget 17. mai. Han ble tatt imot som Jesus fra Nasaret, sier Mr. Stabæk, Ingebrigt Steen Jensen.

TOPP: Bob Bradley.
TOPP: Bob Bradley. Vis mer

Men uten spillere som leverer har du lite å stille opp med som trener.

I angrep har Valentin Adama Diomande (25) vært en åpenbaring. Og det beste av alt: Han har norsk pass!

Diomande - trolig ligaens mest elegante navn - har ni mål. To spillere har scoret flere, Alexander Søderlund og Veton Berisha. Diomande har kraften, han har rykket - og han kan herje og skape bruduljer i motstanderens forsvar.

Landslagstrener Per-Mathias Høgmo ga ham elleve minutter i EM-kvaliken mot Aserbajdsjan 12. juni. Det burde vært mer. Selv er han herlig ubeskjeden:

TOPP: Valentin Adama Diomande.
TOPP: Valentin Adama Diomande. Vis mer

- Det skulle bare mangle at ikke formspillere blir tatt ut.

Pervers nytelse En høy og mørk fyr finner vi også i Trondheim. Rosenborgs kantspiller Pål André Helland (25) later til å finne en pervers nytelse i sine egne uttalelser. Og foreløpig kan ingen arrestere ham:

I en alder av 25 år har Helland fått sitt gjennombrudd som fotballspiller.

Han kan utfordre en mot en, han kan skjære inn fra kant - og han kan bidra med overraskelser og bajaserier som ender med scoring. Så langt er det blitt ni.

Trener Kåre Ingebrigtsen sammenlikner ham med den nederlandske storstjerna Arjen Robben.

TOPP: Pål André Helland.
TOPP: Pål André Helland. Vis mer

Helland svarer slik på sammenlikningen:

- Begge har en direkte spillestil. Utseendemessig er han litt lavere enn meg. Jeg er høy og mørk, og etter eget skjønn fin på håret. Det kan ikke han si.

Helland er det Rosenborg har savnet i flere år: En trønder som herjer på Rosenborg. På Lerkendal er ingen større enn far og sønn Iversen. Vil låta «Bilde tå'n Helland» runge over høyttaleranlegget i framtida?

Mannen som trekker i trådene heter Kåre Ingebrigtsen (49). Vi kan ikke se at han har gjort noe hokuspokus, annet enn å ta klubben tilbake til røttene.

TOPP: Kåre Ingebrigtsen.
TOPP: Kåre Ingebrigtsen. Vis mer

Som trønder og tidligere Rosenborg-spiller trykker Ingebrigtsen på de riktige 4-3-3-knappene. Publikum strømmer til Lerkendal - foreløpig er snittet 18.239 - og du merker suset fra Nils Arne Eggens storhetsdager.

- Jeg fikk kjeft av Nils Arne i ti år som spiller, så noe må ha satt seg. Hoveddelen av fotballfilosofien er fra ham, sier Ingebrigtsen.

Så langt, alt vel.

Spørsmålet er om Rosenborg holder nivået ute i Europa. Til sjuende og sist er det dette treneren blir målt på når han henger i hornet på veggen.

Dugnadsklubb Bob Bradley og Valentin Adama Diomande. Pål André Helland og Kåre Ingebrigtsen. Ikke unaturlig finner vi fire av Tippeligaens fem topper hos de øverste klubbene. Hva med den femte?

TOPP: Mjøndalen.
TOPP: Mjøndalen. Vis mer

Dagbladet er begeistret for det som skjer i Mjøndalen. Du har Wembley Stadium i London. Du har Estadio Santiago Bernabeu i Madrid. Og du har San Siro i Milano. I Mjøndalen finner vi Isachsen Stadion. Navnet er like jordnært som det laget trener Vegard Hansen forsøker å skape.

I mai sto Mjøndalen for to utrolige snuoperasjoner: Først snudde laget 0-2 og 1-3 mot Tromsø til 4-3. Deretter ble 0-2 mot Rosenborg til 3-2.

Da Mjøndalen rykket opp i Tippeligaen, ble alle spillerne tilbudt ny kontrakt. Trenerne har fått betalt tilbake med innsats og tæl. Fotball handler ikke bare om penger. Det som skjer på Isachsen Stadion er beviset på det.

Ulastelig antrukket Dette leder oss over til de fem floppene i Tippeligaen. Og vi starter med Sandefjord-trener Lars Bohinen (45).

Den tidligere England-proffen har hatt roller i flere klubber. Alltid ulastelig antrukket. Og alltid en forfekter av gode verdier og fair play.

FLOPP: Lars Bohinen.
FLOPP: Lars Bohinen. Vis mer

Men sist helg kom han med et rabiat utbrudd da han beskyldte dommertrioen for å være i lomma på Mjøndalen.

- Jeg har ikke sagt noe om dommerne i hele år, men i dag var det fryktelig. Vi sliter når vi må spille mot tre mann ekstra, sa Bohinen. Sånn snakker du ikke når du gir deg ut for å være en fotballens gentleman.

Det taler heller ikke til Bohinens fordel at Sandefjord ligger sist.

- Jeg rykker heller ned enn å endre spillestil (3-5-2), uttalte han etter sju strake tap. Med ei fortid i England burde Bohinen ha en innholdsrik verktøykasse å ta av. Men prestasjonene står ikke i stil med navnet.

Bombe Det kan likevel ikke bli verre enn de fire kampene Harald Aabrekk (59) fikk i Aalesund. Han ble sist sett som trener i Sogndal i 2011. Før sesongen gjorde han et overraskende comeback.

FLOPP: Harald Aabrekk.
FLOPP: Harald Aabrekk. Vis mer

Men 28. april smalt bomba:

- Vi har gått noen runder internt. Vi har også lyttet til spillergruppa. Det har skjedd noe med tillitsforholdet, sa daglig leder Henrik Hoff. Dermed var det rett ut svingdøra på Color Line Stadion.

Samtidig er det vanskelig ikke å glemme fortida til Aabrekk. I 1995 spilte han død på Aspmyra da Tromsø møtte Bodø/Glimt. Foranledningen var at han ble «løpt ned» av Glimts fysioterapeut Truls Karlsen.

Tromsø-trener Aabrekk ble kjørt til sykehus. Men sjelden har de hatt en friskere pasient. Det endte med at Aabrekk ble smuglet til flyplassen, der han gjemte seg på toalettet til journalistene hadde forduftet.

FLOPP: Deshorn Brown.
FLOPP: Deshorn Brown. Vis mer

Et horribelt skuespill. Og en av de flaueste episodene i norsk fotballhistorie.

Soleklart førstevalg Det går også an å stille spørsmål ved vurderingsevnen til Kjetil Rekdal.

- Han vil ta Tippeligaen med storm, utbasunerte treneren da Vålerenga kjøpte Deshorn Brown (24) i mars. Resultatet så langt er fem scoringer. Men han sløser vekk mange sjanser.

At Rekdal kunne uttale at «Brown er vårt soleklare førstevalg» framstår rart i dag. Foreløpig har han gjort seg mest bemerket med en selfie med Lionel Messi. Det var neppe derfor Rekdal kjøpte ham.

Når skal vi få se jamaicansk magi?

Rare avgjørelser Så noen ord om dommerne. Her har det vært mye merkelig. Avgjørelser har fått direkte konsekvenser for kamputfallet, og også gullstriden.

FLOPP: Svein Oddvar Moen.
FLOPP: Svein Oddvar Moen. Vis mer

Mandag 25. mai ledet Stabæk 2-0 over Rosenborg. Da dømte Svein Oddvar Moen (36) straffespark til Rosenborg som ikke var straffespark.

Dette kom 14 dager etter at han hadde godkjent et offsidemål i Europa League-kampen mellom Napoli og Dnipro fra Ukraina. Det var med på å avgjøre utfallet av semifinalen.

- Jeg blir aldri feilfri. Det er urealistisk, sier Moen. Denne uka fikk han en synstest av fotballforbundets samarbeidspartner Synsam. Og synet var det ikke noe feil med. Men Moen har litt å jobbe med.

Måltørke Haugesund-spiss Christian Gytkjær (25) er også på lista over flopper. I fjor bøttet han inn mål i Tippeligaen, 15 i tallet. Hittil står han oppført med to scoringer.

Haugesund stadion er ikke lenger fylt med dansk dynamitt. Her er mer en slapp, dansk pølse. Det er ikke et vakkert syn.

FLOPP: Christian Gytkjær.
FLOPP: Christian Gytkjær. Vis mer

Men sesongen er bare halvspilt. Her er det nok av tid for flere til å rette opp inntrykket.