Her er tipsene til RBK-trenerne

Fra Bjørn Hansen og Bent Skammelsrud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Et ineffektivt RBK tapte mot Lyn mandag, og hvittrøyene manglet mye i angrepsspillet i forhold til hva bortskjemte trøndere har blitt vant til.

Nå er det sju poeng opp til serieleder Stabæk.

Tross manglene tror ikke RBK-legendene Bjørn Hansen og Bent Skammelsrud at klubben er langt unna å finne tilbake til gamle takter.

- Spesielt system

- Det tar gjerne litt lenger tid å få spillere til å tilpasse seg ting i Rosenborg, fordi systemet er så spesielt. Men det eneste som hjelper, er hardt arbeid og læring på trening. Hvis spillerne er villige til å jobbe for det, tror jeg de kan rette opp dette ganske raskt, sier Hansen til Dagbladet.no.

Den tidligere Rosenborg-treneren er så overbevist om hva som kan bli bedre at han har vurdert å skrive et leserinnlegg.

Her er de tre viktigste forbedringspotensialene, etter hans mening:

- For det første etterlyser jeg forsterket vektlegging av tempo og presisjon i angrepsretning, og dette må skje tidlig. Det var sånn, og ikke med balltrilling, at vi avgjorde fotballkamper for noen år siden, tilbake i steinalderen.

GOD BRAATEN: Men både Bent Skammelsrud opg Bjørn Hansen mener den dribleglade kantspilleren bør starte tidligere i bakrom og bli flinkere til å slå inn på Steffen Iversen. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
GOD BRAATEN: Men både Bent Skammelsrud opg Bjørn Hansen mener den dribleglade kantspilleren bør starte tidligere i bakrom og bli flinkere til å slå inn på Steffen Iversen. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer

- For det andre: i mellomrommet er det bare én spiller som skal være feilvendt og som skal bli spilt på fot, og det er midtspissen, Steffen Iversen. For øvrig må ballen spilles mer i medløp, som det heter her nord for Dovre.

- Det tredje går på at kantene må stikke i bakrom før pasningene kommer. Hvis de er i fart, blir det lettere å ta seg forbi. Nils Arne Eggen snakket om motsatte bevegelser, noe som betydde at kantene stakk idet ballen ble spilt i støtte fra midtspissen. Dermed kunne midtbanespillerne slå nærmest blindt i bakrom.

Hansen mener ikke at Rosenborg fortsatt skal spille som for ti år siden, men synes det er viktig å ta vare på basisen.

- Det må så klart skje en utvikling, men klubben må ta vare på det viktigste. Samtidig må det stadig gjøres små justeringer, slik jeg synes Åge Hareide var flink til i 2003, skryter Hansen.

- Godt nok og fort nok 

Bent Skammelsrud ermannen som styrte RBK-skuta til triumfer både nasjonalt og internasjonalt fram til han takket av i 2002. Han fnyser av de som mener at spillestilen som brakte RBK så mye suksess, er avleggs i dagens tette og jevne tippeliga.

- Selvfølgelig går det an å spille slik også i dag, det handler bare om at bevegelsene må sitte godt nok og at de samtidige bevegelsene fra flere spillere må skje fort nok og med god rytme, forklarer Skammelsrud for Dagbladet.no.

- Uten sammenlikning for øvrig, så mener jeg dette også har vært suksess-oppskriften til et lag som Barcelona. Spillerne er godt kjent i rollene og spillet holder høyt tempo, fortsetter den tidligere midtbane-sentralen engasjert.

Her er tipsene til RBK-trenerne

Skammelsrud er enig med Bjørn Hansen i at laget trenger tid, spesielt med tanke på de mange utskiftningene de siste sesongene.- Det er veldig lett å sammenlikne med 1990-tallet, men alt var ikke bare rosenrødt da, heller. En ambisiøs spillestil som det Rosenborg har representert, er avhengig av kontinuitet i laget. Spillerne må få tid til å bli vant med rollene sine.

- Tettey og Ciljan må spille

Bjørn Hansen er overbevist om at dagens spillere kan tilpasse seg det berømte rosenborgske spillemønsteret.

- Jeg tror både Øyvind (Storflor) og (Daniel Braaten) er i stand til å starte riktig, de må bare få automatikken inn i hodet. Alexander Tettey er ung, og det er en spiller klubben bør ha tålmodighet med. Det er et kjempenederlag hvis han eller Per (Ciljan Skjelbred) må plasseres på benken, mener Hansen.

Bent Skammelsrud peker spesielt på to ting i angrepsspillet som må forbedres i dagens Rosenborg-lag:

-  Det må bli tydeligere når innlegget skal slås inn. Daniel Braaten synes nok det er artig å drible og gjøre ting på egen hånd, men det kan jo være artig for de inne i boksen å score også. Braaten er en veldig god spiller, men det må bli tydeligere for Steffen og de andre foran mål når Braaten vil slå inn.- Det andre aspektet er innløpene foran mål. Flere spillere må komme, slik at Steffen får mer rom. Det må også times bedre, og flere må komme på helhjertede løp. Dette henger selvfølgelig sammen med innlegget, og det er viktig å få avsluttet angrepene. Da slipper man også farlige kontringer i mot, slår 41-åringen for Dagbladet.no.

- Tørum kompetent

Duoen er enige om at dagens trenerteam er kompetente nok til å gjøre Rosenborg «mer lik seg selv».

- Jeg kan ikke skjønne annet enn at de kan håndtere dette, iallfall hvis de gjør noen av de grepene som jeg har nevnt nå. Knut Tørum er ingen rosenborger, men han er smart. Dette viste han blant annet da han hentet inn Trond Henriksen, som til de grader har rosenborgblod i årene, framhever Bjørn Hansen.

- Jeg har inntrykk av at det jobbes veldig bra på Lerkendal, og det er sannsynligvis små endringer som skal til. Ingen bør avskrive Rosenborg i år, til det er Tippeligaen altfor uforutsigbar, mener Skammelsrud.

Som peker på at det er nå vi virkelig får se hva Stabæk er laget av.

- Det er første gangen de topper tabellen, og det er mye vanskeligere enn å ligge som nummer to eller tre. Stabæk har vært Tippeligaens beste lag så langt i år, men dette er en ny situasjon for dem. Det blir spennende å se hvordan de takler det, avslutter Skammelsrud.

•Din kommentar: Hva bør RBK fokusere på for å forbedre angrepsspillet? Har Hansen og Skammelsrud et poeng?

<B>SMÅ MARGINER:</B> Bent Skammelsrud mener det er små justeringer som skal til for å heve RBKs angrepsspill. Her bukker han til Lerkendal-publikumet sammen med Nils Arne Eggen i avskjeden mot Lyon i 2002.
<B>EKS-RBK TRENER:</B> Bjørn Hansen mener kantspillerne må bli flinkere til å starte tdlig i bakrom og at tempo og presisjon må vektlegges i større grad.
<B>GULLALDER:</B> Harald Martin Brattbakk smeller inn 2-0 mot Real Madrid på Lerkendal i 1997. Det var tiden da trønderne spilte ut europeiske storheter i Champions League. Slike resultater virker langt unna for dagens RBK-mannskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer