TOUR-ØYEBLIKK: Tour de France går inn i en sluttfase. Her er noen øyeblikk du ikke fikk se på tv-skjermen. Alberto Contador som smalt i bakken, feministbevegelsen Femens aksjon og Luca Paolinis sms. Foto: NTB Scanpix/Twitter
TOUR-ØYEBLIKK: Tour de France går inn i en sluttfase. Her er noen øyeblikk du ikke fikk se på tv-skjermen. Alberto Contador som smalt i bakken, feministbevegelsen Femens aksjon og Luca Paolinis sms. Foto: NTB Scanpix/TwitterVis mer

Her er Tour-snakkisene du ikke fikk se på direkten

- Det er umulig å få med seg alt.

(Dagbladet): I dag er det hviledag i Tour de France og Dagbladet ser på de største snakkisene og situasjonene som ikke ble fanget opp på direktesendingene i løpet av de 15 første etappene.

Blant de utvalgte hendelsene er Alberto Contadors stjernesmell, Luca Paolinis tekstmelding fra sykkelsetet og nakenprotesten til Femen.

- Det er umulig å få med seg alt. Det skjer så mye i løpet av en Tour de France-etappe og enkelte ting får ikke produsenten med seg heller. Vi har ikke mer hjelp enn bildene som også tv-seerne ser, sier TV 2s sykkelekspert Ole Kristian Stoltenberg til Dagbladet.

Stoltenberg har kommentert tidligere utgaver av rittet og andre Grand Tours.

KNUST: NetApp-Enduras Tiago Machado veltet og satt i ambulansen - men så ville han fortsette. Foto:         REUTERS/Jean-Paul Pelissier
KNUST: NetApp-Enduras Tiago Machado veltet og satt i ambulansen - men så ville han fortsette. Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier Vis mer

Her er Dagbladets utvalgte snakkiser:

1. Contador-fallet Tinkoff-Saxo og Alberto Contador gikk på en kjempesmell da spanjolen måtte bryte Tour de France på 10. etappe.

TV-bildene fanget plutselig opp en preget Contador som satt i veikanten med blodige legger.

Men ingen tv-kameraer fikk med seg selve fallet til sammenlagtfavoritten.

- Det er alltid synd at ting glipper, men slik er det. Det er fire-fem motorsykler og helikopter som følger etappene. Men noe glipper og det er viktig at ingen er i veien for rytterne i utforkjøringer. Det skjer jo av og til at vi plutselig ser på tv-bildene at ryttere reiser seg etter velt, men sånn tror jeg det er umulig å gjøre noe med, sier Stoltenberg.

PROTEST: Feminstbevegelsen Femen aksjonerte i London samtidig som Tour de France besøkte byen. Foto: AFP PHOTO
PROTEST: Feminstbevegelsen Femen aksjonerte i London samtidig som Tour de France besøkte byen. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Contador prøvde å fortsette til tross for fallet - men måtte kaste inn årene noen kilometer senere med brudd i beinet.

- Fallet skjedde i høy fart, og jeg kan være glad for at det ikke gikk verre, sa Contador etter nedturen.

2. Nakenprotest Protester og såkalte «streakers» fra diverse idrettsarenaer får sjelden mye oppmerksomhet på tv-skjermen. Og senest under finalen mellom Tyskland og Argentina i fotball-VM snudde tv-kameraene seg vekk da en person stormet banen.

Under den tredje etappen av Tour de France - mens feltet besøkte London - aksjonerte feministbevegelsen Femen i den engelske hovedstaden.

Bilder fra Westminster i det sentrale London viste nakne aksjonister som ble stoppet av sikkerhetspersoner. Ifølge Huffington Post protesterte Femen mot omskjæring av kvinner.

3. Mobil-Paolini Katjusja-rytter og Alexander Kristoff-hjelper Luca Paolini sto for et av Tourens mest spesielle bilder da han ble tatt på fersken med en mobiltelefon under den åttende etappen.

FORTSATTE:  Tiago Machado satt i ambulansen i 12 minutter før han satte seg på sykkelen og fortsatte til mål. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
FORTSATTE: Tiago Machado satt i ambulansen i 12 minutter før han satte seg på sykkelen og fortsatte til mål. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer

I over 50 kilometer i timen skrev Paolini en sms.

Tour-arrangøren var ikke fornøyd med bildet og kom med følgende advarsel.

«Bruk av mobiltelefon er ikke tillatt ifølge rittets reglement».

Den skjeggete italieneren slapp derimot unna bot.

4. Snudde i bilen Tiago Machado fra Netapp-Endura sto får årets comeback på den tiende etappen.

DO-DEMARE: Arnaud Demare rykket fra hovedfeltet, steg av sykkelen og gikk på do i nærmeste bobil. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
DO-DEMARE: Arnaud Demare rykket fra hovedfeltet, steg av sykkelen og gikk på do i nærmeste bobil. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer

Machado krasjet, ble hentet av ambulanse og brøt egentlig rittet. Men så ombestemte han seg.

- Han bryter, Tiago Machado, han er hardere skadd enn jeg trodde. Det er veldig synd, sa TV 2-kommentator Christian Paasche på direkten.

I kulissene gjorde Machado helomvending.

Portugiseren satt flere minutter i ambulansen mens lagledelsen pakket sakene hans. Plutselig satte Machado seg på sykkelen og sammen med lagkamerat AndreaS Schillinger kom de i mål 43 minutter etter vinneren Vincenzo Nibali.

TV 2-EKSPERT:  Ole Kristian Stoltenberg er TV 2s sykkelekspert og kommenterer flere store ritt.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TV 2-EKSPERT: Ole Kristian Stoltenberg er TV 2s sykkelekspert og kommenterer flere store ritt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Duoen klarte ikke å komme innenfor tidslimiten, men ble benådet av rittledelsen.

- Tiagos krasj er et mysterium. Han krasjet da han var alene, og så stygt at han ønsket å bryte rittet. Han satt i ambulansen og vi hadde pakket tingene hans. Så ville han fortsette, sa Netapp-Endura-sjef Enrico Poitschken etter etappen.

5. Bobil-besøk Under den 15. etappen lørdag, sto FDJ-rytter Arnaud Demare for dagens snakkis. Produsenten fikk riktignok med seg hele seansen - men situasjonen overrasket TV 2s kommentatorer.

Demare rykket fra hovedfeltet på vei opp Col du Lautaret. Men Demare skulle ikke i et brudd. Han skulle på toalettet i en bobil.

- Dette er mitt høydepunkt og en litt spesiell situasjon vi ikke ser så ofte. Det hender jo at rytterne må på do i løpet av seks timer på sykkelen og Diare-Demare er neppe et kallenavn han setter pris på, sier Stoltenberg.


Den franske rytteren rykket opp bakken, steg av sykkelen og spaserte inn i en bobil som sto plassert langs veien.

- Der forsvant Demare. Jeg trodde det var taktikken til laget og sende ham opp. Men, neida. Han skulle inn på do, vil jeg tro, sa TV 2s Christian Paasche på direkten.

Tour-arrangøren bekreftet senere at Demare slet med magen.

«Den franske mesteren Arnaud Démar stoppet ved en bobil på grunn av diaré, men han er tilbake på sykkelen og smiler. Hans skytsengel Mickaël Delage venter på ham», skrev arrangøren, ifølge TV 2. Du kan se klippet på TV 2s nettsider.


- Disse små situasjonene er noe av sjarmen med sykkelsporten - på godt og vondt. Jeg liker ikke veltene, men det viser også fram heltene som ikke vinner. De kjemper seg til mål til tross for store smerter. Mange unnet nok også Jack Bauer seieren etter mange timer i brudd, selv om Kristoff sørget for norsk seier, sier Stoltenberg.

I morgen sykles den 16. etappen fra Carcassonne til Bagnères-de-Luchon. Rittet avsluttes i Paris søndag.