ET KNIPPE KVALIFISERTE TRENERE: Roberto Mancini, Jose Mourinho, Pep Guardiola og Alex Ferguson matcher alle poengkravet Vålerenga har satt til sin nye trener. Alle foto: Scanpix
ET KNIPPE KVALIFISERTE TRENERE: Roberto Mancini, Jose Mourinho, Pep Guardiola og Alex Ferguson matcher alle poengkravet Vålerenga har satt til sin nye trener. Alle foto: ScanpixVis mer

Her er trenerne som matcher Vålerengas poengkrav

Må ha mer enn 1,8 poeng i snitt de siste fem årene.

(Dagbladet): I går publiserte Vålerenga en lang liste med krav til en som skal bli ny trener for Oslo-klubben. Blant kravene er en dokumentert poengfangst på 1,8 poeng i snitt i løpet av de fem siste årene.

- Som vi sier, vi søker en trener som bør ha det poengsnittet. Når det er sagt vil vi også se på hvilke ressurser en kandidat har hatt i sin tidligere jobb. Om vi finner en kandidat som har fått veldig gode resultater ut av små ressurser, er det selvfølgelig en egenskap vi kommer til å verdsette, svarer styreleder og trenerjeger Åge Petter Christiansen til klubbens nettside.

Rekdal langt unna
Av norske trenere i Tippeligaen er det ingen som har oppnådd et poengsnitt på 1,8 de fem siste årene. Nærmest er Jan Jønssons poengsnitt fra Rosenborg (1,73 poeng på to sesonger) og Stabæk (1,7 poeng på tre sesonger).

Kjetil Rekdal har for eksempel 1,37 poeng i snitt de fire hele sesongene han var i Aalesund.

Ser man på de to siste sesongene har Ole Gunnar Solskjær plukket 2 poeng i snitt med gullvinnende Molde. Ronny Deila, som fortsatt skal være ønsket av Vålerenga, har 1,45 poeng i snitt på de fem sesongene han har styrt Strømsgodset. De to siste sesongene har Deila samlet 1,72 poeng i snitt med Godset.

Krevende jobb
Christiansen innrømmer overfor Vålerengas nettside at beskrivelsen passer best på en uoppnåelig supermann, men at de ønsker å legge lista høyt for den kommende Vålerenga-treneren.

- Det er og skal være krevende å være hovedtrener i Vålerenga, slår Christiansen fast.

Toppsnittet
Dersom vi ser oss litt om i internasjonale kretser, er det enklere å finne kandidater som oppfyller poengkravet.

Roberto Mancini kan bli ledig på markedet før man vet ordet av det, og Manchester City-manageren har 1,9 poeng i snitt i hele sin managerkarriere. Om han oppfyller kravet om å være tilgjengelig for spillere, dalig ledelse og media i gode og onde dager, gjenstår å se.

På den andre siden av Manchester sitter Alex Ferguson. Han har et karrieresnitt på 2,07 poeng, men det er vel høyst tvilsomt om han er tilgjengelig for oppgaven på Valle.

Derimot er Fergusons gamle rival, Jose Mourinho, heller ikke spikret fast i Real Madrid-stolen han for tiden sitter i. Mourinho har imponerende 2,2 poeng i snitt i hele sin managerkarriere. Derimot kan det være Mourinho faller igjennom på kravet om at den neste treneren skal være «en person som er inkluderende, lyttende og utviklende i sin atferd.»

En som definitivt er ledig på markedet er tidligere Barcelona-trener Pep Guardiola. Til Guardiolas fordel vet han i hvert fall hvem Vålerenga er, og med et poengsnitt på 2,35 i sin managerkarriere er han best i klassen.

Vålerenga skal ha på plass sin nye trener før jul.