Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Her er Tsjekkias store svakhet

Norges hemmelige treninger handler i stor grad om å utnytte Tsjekkias største svakhet: En hasardiøs sonemarkering på dødballer. Dette bekreftes av keepertrener Jørn Jamtfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN/OSLO (Dagbladet): Den norske treninga i går var lukket for pressen. Der terpet Norge ifølge Jamtfall blant annet på dødballer. Til Dagbladet fortalte han før flyturen hjem om observasjonen analysesjef Øyvind Larsen og landslagsapparatet har gjort:

-  Tsjekkia har en veldig rar oppstilling på dødballer mot. De står på linje i soner på seks meter alle sammen. Hvorfor de gjør det, vet vi ikke.

Det vanlige på corner er å markere mann mot mann. Sonemarkering på dødball vil si at spillerne på det forsvarende lag blir stående for å dekke hver sin på forhånd avtalte sone. Flere varianter av dette har dukket opp de siste åra, men aldri så ekstremt som Tsjekkia gjør det.

-  Det er veldig rart og uvant. Jeg har aldri sett makan, sier Jamtfall.

Passiv Cech

Han utdyper:

-  Vi har sett at de virker noe defensive her, og vi skal få utnyttet det på et vis. Dette er spennende. Vi har sett at de har veldig store svakheter.

Særlig fordi keeper Petr Cech her kanskje har sin eneste svakhet:

IKKE PERFEKT: Tsjekkia- og Chelsea-keeper Petr Cech regnes som en av verdens beste, men på dødballer avslører han og forsvaret svakheter som Norge har planer om å utnytte på Ullevaal i morgen kveld. Foto: AP/Scanpix
IKKE PERFEKT: Tsjekkia- og Chelsea-keeper Petr Cech regnes som en av verdens beste, men på dødballer avslører han og forsvaret svakheter som Norge har planer om å utnytte på Ullevaal i morgen kveld. Foto: AP/Scanpix Vis mer

-  Cech er muligens litt passiv i feltet, sier Jamtfall.

Han vil ikke gå nærmere i detalj på hva Norge skal gjøre på cornere og frispark:

-  Vi har terpet på det, men jeg vil ikke røpe noe mer, sier han.

Jamtfall henviser oss til Øyvind Larsen for å få informasjon om Tsjekkias baklengsmål på cornere.

Men Larsen har slett ikke mye å si. Han reagerer slik:

-  Jørn har vel sovet i timen han, da. Vi var jo enige om at vi ikke skulle snakke noe om dette, men det stemmer det han sier.

Torske-oppskrift

Mer nekter Larsen å si. Heller ikke om Tsjekkia har fått svi for den hasardiøse corneroppstillingen. Etter det Dagbladet har funnet ut, slapp i alle fall Tsjekkia inn 2-0 målet på corner som punkterte den avgjørende hjemmekampen mot Nederland. Forsvarsspiller Barry Opdam headet inn serven fra Arjen Robben. Jarl Torske er med i Åge Hareides speiderkorps. Han så Tsjekkias 3-0 seier borte mot Finland 12. oktober, og har avgitt rapport om den besynderlige corneroppstillingen.

-  Ja, de står ekstremt soneorientert. Jeg har aldri sett noe som likner før. De tar ned mange folk og stiller seg på linje på fem-seks meter som en mur foran keeper. Det bemerkelsesverdige er at de har sluppet til endel store sjanser mot seg på dette, sier Torske.

Det skjedde også i Helsinki:

-  Selv Finland, som var svært dårlige mot dem, kom til sjanser mot dem på corner.

Torske mener at Petr Cech risikerer trøbbel istedenfor hjelp som følge av oppstillingen.

-  Cech har slitt litt, ja. I verste fall har han blitt stengt inne og ikke kommet seg fram.

Torske mener at de norske spillerne må utnytte dette.

-  De tsjekkiske spillerne blir stående rett opp og ned. Våre spillere må komme inn med fart og bryte ballbanen. Det gjelder å ha folk som kan utfordre dem i lufta.

Har planen klar

Her blir spillere som Steffen Iversen, Erik Hagen, Brede Hangeland og John Carew sentrale.

Kaptein Thomas Myhre bekrefter Norges dødballtaktikk:

-  Vi har sett noen bilder av Tsjekkia, og det kommer nok mer på finpussen inn mot kampen. Vi vet forsåvidt hvordan vi skal prøve å gjøre det, sier han.

Claus Lundekvam er enig:

-  Vi har sett noen bilder, og dette er kanskje noe vi kan utnytte.

Myhre sier det slik:

-  Med vår fysikk og høyde bør vi ha en spisskompetanse på corner, sier Myhre.

Han har desuten merket seg at det er engelske Graham Poll som dømmer i morgen.

-  Det har blitt slått veldig ned på holding i feltet i England i år. Det har blant blitt endel straffer av dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!